''Dere yataklarındaki yıkımlar başlıyor''

''Dere yataklarındaki yıkımlar başlıyor''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dere yataklarındaki yerleşimlerin yıkımına birkaç hafta içinde başlanacağını söyledi.

"Türkiye Mevsimi" etkinlikleri için Fransa'ya giden Kadir Topbaş, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasındaki eylemlerden zarar gören esnafa yardım ve dere yataklarındaki yapıların yıkımına ilişkin sorusunu cevapladı.

Dere yatıklarındaki yapıların yıkımına ne zaman başlanacağı sorusuna Kadir Topbaş, "Dün yaptığımız koordinasyon toplantısında tespitler ve işaretlemelerin yapıldığını konuştuk. Tebligatlar, önümüzdeki hafta içinde gönderilmeye başlanacak. Kaçak yapılar dahi olsa onlara kısa bir süre verilecek. İkazlara olumlu cevap vermeyenler için gereği yapılacak. Birkaç hafta içinde fiili olarak bunu uygulamaya başlayacağız." cevabını verdi.

İstanbul'un yerleşim tarihinden itibaren bugüne kadar gelen son 50-100 yıl içinde dere yataklarına yerleşimler kurulduğuna dikkat çeken Topbaş, artık yeni yerleşimlere müsaade etme imkanları olmadığını vurguladı. Topbaş, "Taşkın seviyelerini dikkate alarak o bölgelerde bodrum katlar belki de birinci katın dahi inşaatlarına müsaade edilmeyecek. İmar planları da buna göre yapılacak. Artık ortaya çıkan boyutları ve daha fazlanın da olabileceğini dikkate alarak çalışmalar yapıyoruz. Maddi kaygı olmaksızın insanların hayatlarının kaybolmaması için bu konuda hiç müsamahamız olmayacak." sözleriyle kararlılığını dile getirdi.

''ZARAR GÖREN ESNAF İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ''

Topbaş, "İstanbul'daki gösterilerde zarar gören esnafa büyükşehir belediyesi yardım edecek mi?'' sorusu üzerine, yardımın zarar tespitlerinin ardından ilgili bakanlıkça yapıldığını ancak kendilerinin de üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.
Başkan Kadir Topbaş, IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında haddi aşıp esnafı mağdur edenlerin İstanbul'un imajına da zarar verdiğine işaret etti.

Kendilerinin, toplantının İstanbul'da yapılması ve katkılarını önemsediklerini söyleyen Topbaş, "Ekibimizle 13 aylık kısa bir sürede yeraltında çok kötü şartlarda 127 bin metre kare inşaatı bitirdik ve yüzümüzün akıyla bu toplantıya yetiştirdik. Tahminlere göre; bu toplantılarla İstanbul'un girdisi 20 milyon dolar civarında diye bahsediliyor.
Dünya seyretti, İstanbul konuşuldu. Ciddi bir reklam değeri var. Yakaladığımız güzellikleri milletçe, ekonomik daralmaları giderme adına önemli fırsatlar olarak görmek lazım. Bunlar kente önemli değerler katan aktivitelerdir." dedi.

İstanbul'un merkezinde 'kongre vadisi' olarak adlandırılan bölgede çok önemli ve kompleks bir aktivite alanı oluşturduklarını belirten Topbaş, büyük toplantıların şehir dışı yerine merkezde yapılmasının kente büyük katkı sağladığını anlattı.
Kadir Topbaş, ''Toplantıların kent merkezinde olması, gelenlerin İstanbul'u yaşamaları açısından çok önemli. İstanbul turizm gelirlerinin yüzde 85'ini kongre turizminden aldı. Sekiz milyon kişi olan katılım sayısını giderek artacak. İstanbul dünya ile yarışacak mekanlara sahip.'' izahını yaptı.

Etiketler :