"Dershanelerle ilgili Başbakan talimat verdi"

"Dershanelerle ilgili Başbakan talimat verdi"

Bülent Arınç gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arınç'ın açıklamalarından satır başları:

GENEL AF MI GELİYOR?

Başbakanın konuşması çok açıktı. Yazılı metne bağlı kalarak konuşmasını yaptı. Bir genel af beklentisinin bugün için hiç dile getirilmediğini görürsünüz. Genel af bugünün gündeminde yok. Başbakan konuşmasında geleceğe ait bir perspektif çiziyor. Gelecekte böyle bir hayal ediyoruz diyor.

Hem gelen konuklarımızın konuşmaları hem de halkın genel tepkileri, barıştan ve kardeşlikten yanaydı. Anneler artık ağlamasın dediler. Bu kadar güzel bir konuşmasının ertesinde genel af gelecek anlamını çıkarmayınız. Türkiye'de bir yargı var. Hepsi çözüm sürecinin iyi bir sonuca bağlanmasına bağlı.

"BAŞBAKAN ERDOĞAN'LA HİÇBİR ANLAŞMAZLIĞIMIZ YOK"

Ben görevimin başındayım. Açıklamalar kamuoyunun malumudur. Şu anda bir Bakan olarak Ak Parti'nin bir milletvekili olarak hiçbir sözüm hükümetime, Başbakanıma zarar vermemeli. Konuşmalarım hükümete zarar vermesini, Başbakan'ı zor durumda bırakacak bir hale gelmemeli. Biz aramızda her sorunu gerçekten çözen ve bu yola böyle devam eden insanlarız. Partimize, hükümetimize zarar verecek bir sözün sahibiysek kendimizi feda ederiz. Sayın Başbakan'la bu konuyu kendi aramızda gayet güzel konuştuk ve karar verdik. Martin Luther King’in ‘benim bir rüyam var’ sözü vardı. Bizim de yeni Türkiye için böyle rüyalarımız var. Büyük tabloya bakın.

''DERSHANE KONUSU TEKRAR ELE ALINACAK''

“Dershanelerle ilgili konu gündeme geldi. Dershaneler konusunda halka yanlış akseden konuların ele alınması ile birlikte paydaşlarla birlikte bu konunun tekrar ele alınmasının yerinde olacağı konusunda görüş birliğine vardık.

Türkiye’de özel teşebbüs hürriyeti varken dershaneler neden kapatılmaya çalışılıyor? Sizin şahsi düşünceleriniz nedir?

Bütün boyutlarıyla birlikte tartışıldı. Dershane gerçeğini biliyoruz. Eğitime bir katkı olsun diye düşünülmüş ve iyi düşünülmüş, kanun içerisinde de yeri var. Ancak dershanelerin süreç içinde özel okullara dönüştürülmesi 7., 8., 9. Kalkınma Planları’nda da bu var. O zaman itiraz edilmemişti.
2 sebeple dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi kararlaştırıldı.

Bu hükümet 11 yıl içerisinde eğitime öylesine güçlü bir eğitim verdi ki. Sadece Bursa’da hayırseverlerin eğitime kazandırdığı okulların maliyeti 325 milyon lira. Eğitim öncesinden liseye kadar 16 milyon öğrencimiz var. 800 binden fazla öğretmenle bu öğrencilere hizmet veriyoruz. Sadece hükümetimiz döneminde işe başlayan öğretmen sayısı 400 binden fazla. Eskiden dershanelere duyulan ihtiyaç eğitim sistemimizdeki eksiklikle sebebiyle çocuklarımızın başarılı olamamasıydı. Artık nitelikli eğitimi okullarımız vermeli, ilave bir tedbiri başkaları vermemeli. Aileler bu külfetten kurtulmalı. 4+4+4 sistemi ciddi bir şekilde uygulanırsa yeni seçmeli dersler, yeni ders programlarıyla ve kat sayı engelinin kaldırılmasıyla dershaneler bir ihtiyaç olmaktan çıktı diye düşünüyoruz. Dolayısıyla bu dershaneler ellerindeki birikimlerini bir okula dönüştürmek suretiyle devletin desteklediği bir alanda eğitim yapabilirler. Ama bunu yaparken dershanelere zarar vermemeliyiz, öğrencileri ve dershane çalışanlarını mağdur etmemeliyiz. Arsa teşvikinden kontenjanları boş kalırsa destek verilmesine kadar çalışmalar yapılmalıdır. Bugün açık yürekli olalım bir kısım endişeli, bir kısım da art niyetli. Ben de çocuklarımı özel ders aldırırken hatta adını da vereyim Maltepe Dershaneleri diye bir kuruma gönderdim. Çok da memnun kaldım.

"BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ"

Eğitim devletin birinci işidir. Bugün çok güzel bir görüşme yaptık. Sayın bakanımızın önerisi üzerine sayın başbakanımız talimat verdi. ‘Kim ne söylüyorsa görüşeceksiniz, neler karşılanabilir bakacaksınız sonra da halkımızın karşısına net olarak çıkacaksınız’ dedi. Eleştirilerde bulunan herkesin eleştirilerine saygı duyuyorum. Biz hükümetimiz ile öğrencilerimiz ve velilerimiz arasında başka bir yapıyı gerekli duymuyoruz.

Sayın bakanın tekrar yapacağı bilgilendirme yıl sonuna yetişecek mi?

Hiçbir süre tahdidi yok. Bizden süre beklemeyin.

Etüd merkezleri ve okuma salonlarının durumu?

Etüd merkezleri ve okuma salonları yok. Arkadaşlar çok detay istemeyin. Dershanelerle ilgili düşündüğümüzü ne etüd merkezleri ne de okuma salonları için düşünmüyoruz. Yüreğinizi soğutun. Bunu başkası söylese dikkate almayabilirsiniz ama ben söylüyorum.

Bir danışmanlık şirketi bu konuyu topluma sordu ve yüzde 70 oranında dershanelerin kapatılmaması kararı çıktı. Bu durumda konuyu tekrar değerlendirir misiniz?

Böyle bir konuya bu şekilde cevap vermek mümkün değil. Bu da bir veridir. Bu da değerlendirilir. 

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN 'KÜRDİSTAN' İFADESİNİ KULLANMASI

Bizden başka herkes bunu söyler. Neden söyler, Irak Anayasası’nda da bu yazar. O ülkenin, o sistemin, o yönetimin adı bu. Bizim ülkemizde bunu söyleyenler de coğrafi bir bölge olarak söylüyorlar. Birisi Kürdistan diyorsa coğrafi bir alanı eski adıyla anıyor demektir. Türkiye’de herkes Ak Parti diyor ama birileri AKP demeye çalışıyor. Bu olmaz. KKTC var, bir tanıyoruz dünya tanımıyor. Rum Kesimi var, dünya tanıyor. Bir insana ismiyle hitap etmezseniz onunla iletişim kurmanız mümkün değil. Sayın Başbakan büyük bir cesaret gösterdi.

KIRMIZI HALI UYGULAMASI KALDIRILIYOR

Kırmızı halı uygulamasını kaldırıyoruz. Bu şekilcilikten kaynaklı bir uygulamadır. Çok yerli yersiz de kullanılıyor. Turkuaz rengi bizim özel bir rengimizdir. Neden turkuaz derseniz bizim özel bir rengimizdir.
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.