Dersim'i bırak 1992 cinayetlerine bak!

Dersim'i bırak 1992 cinayetlerine bak!

Demirtaş: 70 yıl önceki Dersim katliamından bahseden Erdoğan, 1992 yıllarındaki acıları neden görmüyor?

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Silopi ilçesinde incelemelerde bulundu.

Demirtaş, Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Başverimli beldesini Kimsesizler Mezarlığı'nı ziyaret etti. Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de kayıpların ve faili meçhullerin aydınlatılabilmesi için Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçesinde kimsesizler mezarlıklarının açılması gerektiğini savundu.

DNA bankası kurularak mezarların açılması gerektiğini belirten Demirtaş, " Bu mezarlar açılmadan Kürt sorunu çözülemez. Boğazlarda oturup yazı yazmak kolaydır. O yazarlar gelip bu mezarlıkta yazsınlar. Boğaza bakıp yazmak ile olmaz, bu kimsesizler mezarlığından Kürt sorununa yaklaşsınlar. Habur'daki sevinci anlamayanlara buradan seslenmek istiyorum. 70 yıl önceki Dersim katliamından bahseden Başbakan Erdoğan, 1992'li yıllarda acıları neden görmüyor. İktidar döneminde neden bunları ortaya çıkarmadı" diye konuştu.

Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Irak'taki Kandil Dağı ve Mahmur kampından gelen 34 kişinin Habur Sınır Kapısı'nda yapılan karşılama törenine de değindi. Demirtaş, şöyle dedi:

“Habur'daki sevinci anlamayanlara buradan seslenmek istiyorum. Buradaki yaşayan acıların sonucu bu sevinç, bu düzeyde ortaya çıkmıştır. Demokratikleşme ve yeni anayasada bahseden Erdoğan gelsin bu mezarlıkta tartışalım kendisi ile. Kimler işledi faili meşhul cinayetleri? 70 yıl önceki Dersim katliamından bahseden Erdoğan, 1992 yıllarında acıları katlimları neden görmüyor? 8 yıllık iktidar döneminde neden bunları ortaya çıkarmadı. Katliam zihniyetiyle yüzleşmek istiyorsa bu olayların üzerine gidip yaşanan bu olayları açığa çıkarmalıdır.”
Bu sırada mezarlıkta bulunan bir kişi Demirtaş'a, “Bir gecede 18 kişinin cenazesi buraya getirildi. Bu 18 cesedi bir gecede ben kendi ellerimle gömdüm. Toplu şekilde elbiseleri ile dini vecibeleri yerine getirilmeden defnedildi” dedi.

KIŞANAK, BATMAN'DA

Siirt'e düzenlenen mitingin ardından Batman'a geçen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkan vekilleri ve Batman milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız ile birlikte bu sabahtan itibaren gün boyu kentte esnaf ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi. Görüştüğü herkese 12 Eylül tarihinde yapılacak referanduma gitmeyerek boykot etmelerini isteyen Kışanak, artık laf ve söz değil somut adımlar beklediklerini söyledi.

BDP İl binasında basın toplantısı düzenleyen Kışanak, somut adımların atılması halinde boykot tavırlarını gözden geçirebileceklerini söyledi. 12 Eylül referandum çalışmalarını Marmara, Ege ve Güneydoğu olmak üzere 3 koldan başlattıklarını anlatan Kışanak, “Sürece yanıt olabilecek 'boykot' tavrımız büyük takdirle karşılanmıştır. Milletvekillerimizin yaptıkları çalışmalarla birlikte referandum çalışmalarını üç koldan sürdürüyoruz. Ege, Marmara ve Güneydoğu'da bir çok yerleşim birimini dolaştık. Ahmet Türk de çalışmalarımıza katıldı. 4-5 aydır partimizin boykot serüveni sürüyor. Mevcut anayasanın değişmesi konusunda önerilerimizi hükümete sunduk. Maalesef önerilerimizin hiç birine kulak verilmedi” dedi.

ERDOĞAN'I YALAN SÖYLEMEKLE SUÇLADI

Hükümetten artık laf ve söz duymak istemediklerini ifade eden Kışanak, Başbakan Erdoğan'ı da eleştirdi. Başbakan Erdoğan'ı yalancılıkla suçlayan Kışanak, şunları söyledi:

“Canları isterlerle demokratikleşme yasalarını bir bütün olarak Meclis'ten çıkarırlar. Özel şirketlerin borçlarına yönelik affı 1 gece içinde çıkaran bu hükümet, 2 gün içinde de demokratikleşmeye yönelik yasaları çıkartır. Başbakan, 3-5 oy daha fazla alabilmek için yalan atıyor. Eğer bu iddia yalansa beni mahkemeye versin. Çünkü onun yalan söylediği açık. İlk günden beri 12 Eylül'ün en mağduru biziz dedik. 12 Eylül'ü çoktan çöpe atmanın gerekli olduğunu söyledik. Buna engel olmaya çalışan CHP ve MHP'yi aşarız dedik. Fakat maalesef önerilerimiz değerlendirilmedi.”

BOYKOT TAVRIMIZI GÖZDEN GEÇİRİRİZ

Kışanak, konuşmasının son bölümünde 4 ay önce referandumla ilgili görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek, “Herkese yeni, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa istiyoruz. Kısacası laf değil, söz değil, somut adımların atıldığını görürsek, boykot tavrımızı gözden geçiririz” dedi.

Etiketler :