Nil Nehri'nin suları paylaşılamıyor

Nil Nehri'nin suları paylaşılamıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri:-"Mısır, ilkeler anlaşmasının tam anlamıyla uygulanması konusundaki kararlılığını yineliyor"

KAHİRE (AA) - Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ülkesinin Hedasi (Nahda) Barajı'yla ilgili "ilkeler anlaşmasının" uygulanması konusundaki kararlılığını yineledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn başkanlığında gerçekleştirilen Ortak Yüksek Komite ön görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelen Şukri ile Etiyopyalı mevkidaşı Workneh Gebeyehu, Kahire'de ortak basın açıklaması düzenledi.

Şukri, Hedasi Barajı çerçevesinde, Etiyopya, Sudan ve Mısır arasında imzalanan "ilkeler anlaşmasına" işaret ederek, "Mısır, ilkeler anlaşmasının tam anlamıyla uygulanması konusundaki kararlılığını yineliyor. Bu anlaşmanın uygulanması, Nil Havzası'nda iş birliği için bir başarı modeli olacak." dedi.

Etiyopya Başbakanı Desalegn'in Kahire ziyaretini, "Mısır ile Etiyopya'nın ufkunu daraltan tüm engelleri aşmak için her iki ülkenin siyasi iradesinin oluşması açısından net bir gösterge" şeklinde değerlendiren Şukri, Kahire ile Addis Ababa'nın, yarın ülke liderlerinin katılımıyla imzalanacak birkaç hukuki çerçeve üzerinde anlaşmaya vardığını dile getirdi.

Mısırlı Bakan, ülkesinin Etiyopya ile güvenlik ve stratejik iş birliğini güçlendirmek istediğinin altını çizdi.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Gebeyehu da iki ülke arasında asırlara dayanan tarihi ilişkilerin olduğunu hatırlatarak, Mısır ile Etiyopya'nın Afrika'daki en köklü ülkelerden olduğunu söyledi.

Etiyopya Başbakanı Desalegn, beraberinde; ticaret, sağlık, kalkınma, sulama ve elektrik bakanlarının yer aldığı heyetle bugün Kahire'ye geldi.

Mısır-Etiyopya ortak komitesi toplantısının, sonuncusu 2014'te Addis Ababa'da olmak üzere 5 oturumun ardından yarın ilk defa liderler düzeyinde Kahire'de düzenlenmesi bekleniyor.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" imzalandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016'da Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.