'Despotları kuçakladık, Türkiye'yi dışladık'

'Despotları kuçakladık, Türkiye'yi dışladık'

Financial Times yazarı David Gardner, Avrupa'nın Türkiye'ye yaklaşımını eleştirerek, "Avrupalı liderler despotları kucaklarken, İslam'la demokrasinin başarılı şekilde bir arada olduğu Türkiye'ye hala şüpheyle bakıyor" ifadesine yer verdi.

Yazısına "İsyanlar, Batı'nın politikalarının bayağılığını açığa çıkarıyor" başlığını atan İngiliz Financial Times (FT) gazetesi yazarı Gardner, Arap ülkelerindeki isyanların bu ülkelerin liderleri kadar ABD ve Avrupa ülkelerini de hazırlıksız yakaladığını yazdı.

İsyanlarla, özellikle Avrupalı liderlerle Libya lideri Muammer Kaddafi gibi kişiler arasındaki bağların da gözler önüne serildiğini kaydeden Gardner, İngiltere'yi Libya'ya yakın olmakla eleştirdi.

Gardner yazısında ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e değindi. David Gardner'a göre, "Sarkozy'nin oluşturduğu Akdeniz Birliği, AB'nin refahını Akdeniz'in güneyine yaymayı amaçlıyordu ve Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB'ye tam üyeliklerine karşı çıktıkları Türkiye için bir nevi bekleyeceği otoparktı." Gardner, Akdeniz Birliği'nin eş başkanının ise, Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Avrupalı liderler despotları kucaklarken, İslam'la demokrasinin başarılı şekilde bir arada olduğu Türkiye'ye hala şüpheyle bakıyor. Türkiye, Arap kamuoyunda devrimi ortaya çıkaran dinamik kesimleri büyülemiş bir ülke."

Gardner kendisine konuşan bir Fransız diplomatın, "Tunus, Cezayir, Fas... Fransız siyasi sınıfı dünyanın bu bölümünü bilir. Türkiye, onların bildiği dünyanın parçası değildir" görüşlerine yer verdi.

FT yazarı yazısının sonunda ise, Libyalı muhaliflerin ülkenin uçuşa yasak bölge ilan edilmesini istediklerini hatırlattı ve "Libya'da tehlikede olanın sadece bir despotun kaderi olmadığı, Avrupa ve ABD'nin bu ülke ile Ortadoğu'daki itibarının da tehlikede olduğu" yorumunu yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :