Destanlar Tiyatro Sahnesine Taşınıyor

Destanlar Tiyatro Sahnesine Taşınıyor

Kut'ül Amare Zaferi ve Çanakkale kahramanı Müstecip Onbaşı'nın hayatı tiyatro sahnesine aktarılıyor.

Bursa Kent Konseyi Şairler Yazarlar Çalışma Grubu Başkanı ve 22. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu iki büyük eseri kaleme almakla kalmadı. Kahramanlık destanlarını tiyatro sahnesine aktardı.

Kut'ül Amare'nin İngilizlere karşı 14 ay süren bir mücadele olduğunu belirten Anbarcıoğlu, "Birinci Dünya Savaşı bittiğinde maalesef biz de Almanlarla beraber yenilgi alan bir ülke konumuna geliyoruz ama Çanakkale'yi geçemediler, Kut'ül Amare'yi elde edemediler. Önemli olan buydu. İngilizlerin hayatlarında yaşamış olduğu en ağır iki mağlubiyetten biri Çanakkale, bir diğeri Kut'ül Amare'dir." dedi.

"Kitabın arkasına 'Bu kitap para ile satılamaz. Bedeli Kut'ül Amare'de ödenmiştir yazdık. Böyle bir zaferin gençlerimize, halkımıza unutturulmaması lazım. Ben bu kitaptan herhangi bir ücret beklemiyorum. Arzu eden okullar, dernekler, kim isterse gönderiyorum. Kut'ül Amare'nin yıl dönümü 29 Nisan'da, İstanbul'da Ali Emiri Kültür Merkezi'nde, Kocamustafapaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, ilk defa “Bir Destandır Kut'ül Amare' oyununu sahneye koyacaklar."


Bir diğer destan Tek Kişilik Ordu Müstecip Onbaşı

1915 yılındaki Çanakkale Savaşları'nda yaptığı top atışıyla Fransızlara ait "Turkuaz" denizaltısının teslim alınmasını sağlayan Müstecip Onbaşı'nın hayatı, tiyatro sahnesi için Faruk Anbarcıoğlu tarafından kaleme alındı.

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Orhaniye köyünde 1891 yılında dünyaya gelen Müstecip Onbaşı'nın periskobundan vurduğu denizaltının su üstüne çıkmasını sağladığını ve böylece 28 kişinin esir alındığını aktaran Anbarcıoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun eşi benzeri yok. Dünyada bunun bir örneği yok. Tek başına muazzam bir ordu. O yüzden 'Tek Kişilik Ordu Müstecip Onbaşı' dedim. Onun bu kahramanlığından sonra kendisine onbaşılık rütbesi veriliyor.

Faruk Anbarcıoğlu, eserin film senaryosu için de uygun olduğunu, ilgilenen yapımcılara telif beklemeksizin sunabileceğini sözlerine ekledi.

“Böyle kahramanlarımızın isimlerinin yaşatılması her defasında geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüzü söylediğimiz sevgili gençlerimize tanıtılması, onlara şanlı tarihimizin kahramanlarını tanıtmamız hepimizin boynuna borç olmalıdır.’’dedi.

Haber: Meltem Kavak

img-7125.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.