Devlet Bahçeli bu vebalin altında kalır

Devlet Bahçeli bu vebalin altında kalır

ANASOL-M döneminde ülkücülere “katil” diyenlerle işbirliği yapan ve terör örgütü elebaşısı Öcalan’ı ipten alan karara imza atan MHP lideri Devlet Bahçeli şimdi de AK Parti’nin koalisyon seçeneklerine kapıları kapatarak HDP’lilere bakanlık yolu açtı. Kamuo

 AK Parti ile MHP arasında önceki gün gerçekleştirilen görüşmede Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, koalisyon, seçim hükümeti, azınlık hükümeti ve erken seçim olarak sunduğu 4 teklife de olumsuz cevap veren Devlet Bahçeli, HDP’ye tarihi bir fırsat sunmuş oldu. AK Parti ile erken seçim hükümeti kurmaya yanaşmayan MHP, kurulacak olası seçim hükümetinde PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP’nin de yer alarak bazı bakanlık koltuklarını ele geçirmesine imkân sağladı. PKK uzantısı HDP’nin ilk defa bakanlık kazanacak olmasının önünü açan Devlet Bahçeli liderliğindeki MHP, geçmiş yıllarda ANASOL-M hükümetinde koalisyon ortağı iken, yakalanarak Türkiye’ye getirilen terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın idam edilmesini engelleyen karar metnine imza atarak Öcalan’ı ipten almıştı.

Koalisyona yanaşmayarak HDP’nin tarihinde ilk defa bakanlık kazanmasını sağlayacak adımı atan MHP lideri Devlet Bahçeli, koalisyon ortağı olduğu ANASOL-M Hükümeti’nde PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın idamının ertelenmesine ilişkin karar metnine imza atmıştı. 3 Mayıs 1999 tarihinde kurulan 57. Hükümet’te DSP ve ANAP ile birlikte koalisyon ortağı olan MHP’nin ilk icraatlarından bir tanesi terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ı idamdan kurtarmak olmuştu. 

16 Şubat 1999’da Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilen Öcalan’ın yargılaması ANASOL-M Hükümeti’nin kurulmasının sonrasında tamamlandı. 29 Haziran 1999’da yapılan son duruşmada Öcalan, Ankara 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından, kurduğu silahlı terör örgütü PKK’ya verdiği talimatlarla Türkiye topraklarında terör eylemleri gerçekleştirdiğinin sabit görülmesi üzerine oybirliği ile idama mahkûm edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından da onanan idam kararına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise (AİHM) ‘idamın bir süre ertelenmesine dair ihtiyati tedbir kararı’ alarak Türkiye’ye baskı uyguladı. Türk yargısınca verilmiş bir kararı değiştirme yetkisi olmayan AİHM’in söz konusu tedbir kararı doğrultusunda hareket eden ANASOL-M Hükümeti, aldığı karar ile 12 Ocak 2000’de Öcalan’ın idamını erteledi. Bebek katili Apo’yu ipten alan karar metninde DSP’li Bülent Ecevit ve ANAP’lı Mesut Yılmaz’ın yanı sıra MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de imzası bulunuyordu.

MİLLİYETÇİ SEÇMEN BAHÇELİ’Yİ AFFEDECEK Mİ?

Terör örgütü elebaşı Öcalan’ı idamdan kurtaran karar metnindeki imzası hâlâ kurumayan Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran Genel Seçimleri sonrası oluşan belirsiz tabloyu değiştirme adına AK Parti’nin hayatî mahiyetteki koalisyon teklifini geri çevirerek PKK’nın uzantısı HDP’nin olası erken seçime kadar bakanlık koltuklarını ele geçirmesine imkân sağlamasının milliyetçi seçmen üzerindeki etkisinin nasıl olacağı merak konusu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.