Devlet sırrı çetelere açık!

Devlet sırrı çetelere açık!

Kozmik odaların aranmasına karşı çıkanlar, Sauna, Atabeyler çetesi ile ETÖ sanıklarında ele geçirilen kozmik belgeleri görmezden geldiler.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturmada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan'ın Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki (STK) kozmik odalarda yaptığı aramaya karşı çıkanlar 'devlet sırları ifşa edilecek' bahanesini öne sürerken, Sauna, Atabeyler çetesi ile Ergenekon sanıklarında ele geçirilen kozmik belgeleri görmezden geldiler.

Kozmik aramayı eleştirenlerin başında gelen CHP lideri Deniz Baykal, TSK'nın şüpheli durumuna düşürüldüğünü vurgulayarak "Belge ve bilgi çıkmazsa vahim, çıkarsa deprem olur" dedi. 19 yıl önce o günkü adıyla Özel Harp Dairesi yani Özel Kuvvetler'in araştırılması için Meclis'e önerge veren Baykal, kozmik aramayı "TSK'ya şüpheli muamelesi yapılıyor" şeklinde değerlendirdi. Aramaya karşı çıkanların sözcülüğüne soyunan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyesi Ali Suat Ertosun da aramanın hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü. Ertosun, 'devlet sırrı' niteliğindeki belgelerin hakim veya mahkeme heyeti tarafından incelenmesinin soruşturma aşamasında değil, sadece kovuşturma evresinde mümkün olduğunu söyledi.

TSK BİLE İTİRAZ ETMEDİ

'Kozmik arama'ya karşı çıkanlara rağmen Genelkurmay Başkanlığı, 'Devlet sırrı niteliğindeki belgeleri kapsayan bölümde başlatılan arama faaliyetinin, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 125'inci maddesice yapıldığını ve tamamen yasal çerçeve kapsamında olduğunu' açıkladı. Buna rağmen Ergenekon soruşturmasına da karşı çıkan bazı çevreler, kozmik odalardaki aramalara 'devlet sırları deşifre olacak' bahanesiyle karşı çıktı.

SIRLAR ÇETELERİN ELİNDE

Mahkeme kararıyla yasalara uygun yapılan STK'daki aramalara itiraz edenler, Özel Kuvvetler damgalı birçok gizli belgenin çetelerde ele geçirmesini sessiz kaldı. Özel Kuvvetler'den üsteğmen ve yüzbaşıların içinde yer aldığı Sauna ve Atabeyler çetesi ile Ergenekon'da kozmik belgeler çıkmıştı:

KIRMIZI KİTAP SAUNA'DA

TSK'nın İran ve Irak'la ilgili istihbarat raporları, 'Kırmızı Kitap' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, Özel Kuvvetler'in Irak'ta yaptığı operasyonların anlatıldığı CD ve dökümanlar, Küre Operasyonu ile çökertilen Sauna çetesinin lideri Kasım Zengin'de ele geçirildi. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bordo bereli Yüzbaşı Nuri Bozkır, Genelkurmay'ın gizli belgelerini ifşa ettiği gerekçesiyle cezaevine gönderildi.

SAVAŞ ÇIKARACAK BELGELER

Nuri Bozkır'dan çıkan Genelkurmay'a ait gizli belgelerin bir kopyası Ergenekon soruşturmasında tutuklanan SESAR Başkanı İsmail Yıldız'ın bilgisayarında bulundu. Bu bağlantı Ergenekon örgütü ile Sauna Çetesi arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı. Yıldız'ın bilgisayarında ortaya çıkan ve Türkiye'yi savaşa sokabilecek nitelikte gizli nitelikli belgelerin başlıkları şöyle:

AYNI BELGELER ERGENEKON'DA

"İran'ın Irak politikası, 20 Şubat 2004 İran seçimlerinin değerlendirilmesi, ABD'nin Irak harekatı, Irak Türklük şuuru, Büyük Ortadoğu Projesi, Irak'ta halkın kazanılması ve halkla ilişkiler, Irak'ın GNH açısından arazi yapısı, İran İslam Cumhuriyeti, İstihbarat teşkilatı, Şiiler sunusu, Mukavemet, Irak psikolojik harp, Irak'ta uygulanan asimilasyon politikaları, Türkiye ile sorunları, Nüfus ve etnik yapı, Irak Türkleri tarihi, Din ve mezhepler, Psiko-örgütler, Siyasi yapı ve partiler, İnceleme notu (İran)."

Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, 'gizli' damgası bulunan askeri belgeleri Genelkurmay'a sordu. Genelkurmay, sözkonusu bilgilerin ülke güvenliği açısından 'çok gizli' nitelik taşıdığı ve bu bakımdan açıklanmaması gerektiğini iletti.

HAREKAT PLANLARI ATABEYLER'DE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast hazırlığı yaparken yakalanan Atabeyler Çetesi'nden de Milli Siyaset Belgesi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda gizli ibareli TSK belgesi ele geçirildi. Özel Kuvvetler'de görevli çete elemanları Mustafa Levent Göktaş'da ve Nuri Bozkır'da ele geçirilen belgeler arasında Ankara'ya yapılacak hava indirme harekâtında kullanılacak yerlerin işaretlendiği doküman bile bulunuyordu.

Hakim Kadir Kayan rüştünü ispat etti

Türkiye Cumhuriyeti hakimlerinin subayları kadar sır saklayabileceklerini söyleyen eski milletvekili ve emekli Yarbay Tevfik Diker, "Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ devlet sırlarını muhafazada ne kadar ehilse Hakim Kadir Kayan da o kadar ehildir" dedi. Devletin tapusunda da sırrında da herkesin hakkı olduğunu belirten emekli Yarbay Diker, "Devlet sırrı deşifre edildiğinde devletin bekası tehlikeye girer. Örgüt deşifre edilirse devlet kurtulur. Bugün yapılan araştırmalar örgütü deşifre etmeye yöneliktir" şeklinde konuştu. Hakim Kadir Kayan'ın bu göreve getirilinceye kadar rüştünü ispat ettiğini söyleyen Diker, hiç kimse ya da kurumun Hakim Kayan'a 'devlet sırrı deşifre olacak' yakıştırmasını yapmaya hakkı olmadığını ifade etti.

KEŞKE SUSURLUKTA GİRİLSEYDİ

Örgüt bilgilerinin devlet sırrı olamayacağını söyleyene Diker, "Susurluk'tan sonuç alabilseydik ne Ergenekon olurdu ne de e-Muhtıra yaşanırdı. Keşke bu aramaları Susurluk Soruşturması sırasında yapabilseydik. O zamanki hükümetler Susurluk'ta bugünkü gibi dik durabilseydi, yasal değişiklikler yapılsaydı Ergenekon olmazdı" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :