Devlet yerine belediyeye itaat ediyorlar

Devlet yerine belediyeye itaat ediyorlar

DP lideri Cindoruk: Bazı bölgelerimizde vatandaşlar devlet yerine belediyeye itaat ediyor. Belediyelerin arkasında terör örgütü var

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, AK Parti iktidarının Türkiye’nin tamamında otorite sağlayamadığını öne sürerek, "Bazı bölgelerimizde bazı belediyeler siyasi otorite kurmuşlardır. Vatandaşlar devlete itaat yerine belediyelere itaat etmektedir. O belediyelerin de arkasında terör örgütü vardır. İktidar partisi yalnız kalmıştır, devlet yönetiminde zorluğa düşmüştür" dedi.

Cindoruk, DP Yerel Yönetimler 1. İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, DP’nin Türkiye’ye çağdaş yerel yönetim anlayışını getiren parti olduğunu söyledi.

DP’li belediyelerin şehirleri "uçurduklarını", şeffaf belediyecilik anlayışıyla kentlere eşsiz hizmetler yaptıklarını ifade eden Cindoruk, "Bizim belediyelerimizde dedikodu, ihale yolsuzluğu, torbacılık olmadı" dedi.

Merkezi yönetim ne kadar başarılı olursa, yerel yönetimlerin de o derece başarılı olacağını, yerel yönetim disiplininin aynı zamanda ülke disiplini de olacağını belirten Cindoruk, Türkiye’de merkezi yönetimin etkinliğinin azaldığını ve Anayasal kurumların tartışılır hale geldiğini öne sürdü.

Cindoruk, TEKEL işçilerine polis müdahalesini de eleştirerek, "TEKEL işçileri haksızlığa uğramıştır. Copla göstericileri dağıtırsın ama gösteri nedenini dağıtamazsın. Haksız, hukuksuz yapılan özelleştirmelerin hesabını soracağız" diye konuştu.

-EĞER AÇILIM PLANINIZ BUYSA BEN TAŞ KOYUYORUM-

Son günlerde yaşanan şiddet olaylarına değinen ve siyasi partiler arasındaki gerginliği eleştiren Cindoruk, şunları kaydetti:

"Meclis’te büyükler kavga ederse, birbirlerinin yüzüne bakmazlarsa ancak Şeb-i Arus’ta el sıkarlarsa, sokakta çocuklar da kavga eder, molotofkokteyli atarlar. Böyle bir devlet yönetimi, demokrasi olur mu?

Geçmişin tecrübeleri ışığında, bir ağabey olarak sesleniyorum, ’bu gidiş iyi gidiş değil’. Yargı organları birbiri ardından konuşuyor, MİT başkanları tutuklanıyor, devlet kurumları karşı karşıya geliyor. Devletin organları karşı karşıya gelirse yönetim ritmi bozulur. Böyle bir ortamda hükümetin sessiz kalması acizliğini gösterir."

Cindoruk, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın da "demokratik açılım" sürecine ilişkin yaptığı açıklamaları da eleştirerek, yeni kurulması düşünülen komisyonlar ile Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın gereksiz olacağını savundu.

İçişleri Bakanı Atalay’ın açıklamalarında "katkı sağlamayan sürece taş koyar" dediğini hatırlatan Cindoruk, "Eğer sizin açılım planınız buysa ben taş koyuyorum" dedi.

Hükümetin, Türkiye’nin her yerine egemen olamadığını ve bu süreç böyle devam ederse Türkiye’nin daha da sıkıntılı günler yaşayacağını iddia eden Cindoruk, "Bazı bölgelerimizde bazı belediyeler siyasi otorite kurmuşlardır. Vatandaşlar devlete itaat yerine belediyelere itaat etmektedir. O belediyelerin de arkasında terör örgütü vardır. İktidar partisi yalnız kalmıştır, devlet yönetiminde zorluğa düşmüştür" diye konuştu.

-YENİ PARTİ DE YARALIDIR-

Kapatılan DTP’nin milletvekillerinin de Meclis’te kalma yönünde verdikleri kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cindoruk, ancak "Meclis’te kalma kararını, şu önderin talimatıyla aldık" şeklindeki açıklamaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Cindoruk, "Yeni parti de yaralıdır. Kendilerinin karar alma ehliyeti olmadığını ifade eden bir siyasi parti, grup olur mu? Türk halkının müzakere etmekten kaçınacağı tek isim varsa o da İmralı’daki mahkumdur. 40-50 bin kişiyi öldürme emrini veren bir hükümlünün, bugün barışın tarafı olduğuna kimse inanmaz" dedi.

Cindoruk, AK Parti’nin Anayasa Mahkemesinin kararıyla "yoğun bakıma" alındığını da öne sürerek, bugün Türkiye’yi Anayasa’ya aykırı fiillerin odağı olmuş bir partinin yönettiğini ve bunun de tezatlıklar oluşturduğunu savundu.

Hüsamettin Cindoruk, "Hem Anayasa’ya aykırı fiillerin odağısınız, hem hükümeti yönetiyorsunuz, hem Meclis’te çoğunluğunuz var, hem egemensiniz. Bu Aziz Nesin’in ’Ne Yaşar, Ne Yaşamaz’ hikayesidir. Bugünkü iktidar, Türk siyasi hayatının bir boşluğundan, yanlış bir Anayasa’dan ötürü 25 milyon lira para cezasıyla devleti idare ediyor, bu devletin fiyatı 25 milyon mu?" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Trabzon’da Oruç Reis Firkateyni’nde yaptığı açıklamalarını da "generallerin sözlü uyarı mektubu" olduğunu savunan Cindoruk, "Bu noktaya gelmişseniz siyasi hayatınızı gözden geçirin" dedi.

Etiketler :