Diaspora’da Yahudi nüfusu eriyor

Diaspora’da Yahudi nüfusu eriyor

Kudüs İbrani Üniversitesinde görevli Prof. Sergio Della Pergola’nın yaptığı araştırmaya göre, dünyadaki Yahudi nüfusu geçen yıldan bu yana sadece 88.000 kişi artarak 13.75 milyon kişiye ulaştı ancak…

Araştırmanın sonuçları 2050 yılında dünyadaki tüm Yahudi nüfusunun yarısından fazlasının İsrail'de yaşıyor olacağını söylüyor. Sonuçlara göre, yaş ortalaması gittikçe artan Diasporadaki Yahudilerin büyük kısmı 2030-2040 yılları arasında İsrail'e göç edecek. Hızla yaş ortalaması yükselen Diaspora Yahudilerinin yüzde 40'ının 2080 yılında 65 yaş ve üzerinde olacağı da belirtiliyor.

DÜNYADA YAHUDİLER

Şalom'un haberine göre, her ne kadar dünyadaki her 514 kişiden biri Yahudi olsa da, yüzde 0,65 çoğalma oranı, dünya nüfusu ile karşılaştırıldığında ortalamanın oldukça altında kalıyor.

Rapora göre dünyamızın nüfusu geçen sene yüzde 1.26 oranında artış göstererek yedi milyarı geçti. Maariv Sunday'de yayınlanan makaleye göre de bu rakamlarla, dünya nüfusunun sadece yüzde 0,2'sinden azı Yahudilerden oluşuyor. Yakın zamanda ‘Amerikan Yahudi Yıllığı'nda tamamı basılacak araştırmanın belirttiği rakamlar 5,97 milyon Yahudi (toplamın yüzde 43'ü) ile İsrail'in şu an dünyada en çok Yahudi'nin yaşadığı ülke olduğunu belirtiyor. İkinci sırada, İsrail'i, 5,46 milyon Yahudi (toplamın yüzde 39'u) ile ABD takip ediyor. Rusya'nın Asya'da kalan bölgeleri ve Türkiye'yi de katarak, Avrupa Yahudileri, dünya Yahudi nüfusunun yüzde 12'sini oluştururken, yüzde 2'den az bir kısım ise Afrika ve çevresindeki adalarda yaşıyor.

İki buçuk milyonluk Yahudi nüfusuyla Tel Aviv, dünyanın en yüksek Yahudi oranına sahip şehri olurken; onu ikinci sırada 1,9 milyon kişiyle New York takip ediyor.

İsrail dışında yaşayan Yahudilerin sayısında geçtiğimiz sene 10 bin kişilik bir düşüş yaşanmış. Raporda bu rakamın çokluğuna sebep olarak, İsrail'e göç ve karışık evlilikler gösterilmiş. Geçen sene ABD'de evlenen Yahudilerin yüzde 50'si Yahudi olmayan hayat arkadaşları seçerken, Rusya'da erkeklerin yüzde 80'i ve kadınların da yüzde 70'i farklı dinlerden insanlarla evlenmiş.

Araştırmaların sonucuna baktığımızda dünyadaki Yahudilerin yüzde 90'ının sadece altı ülkede yaşadığını görüyoruz. Dünyada en çok Yahudi'nin yaşadığı ülkeler sırasıyla İsrail, ABD, Fransa, Kanada, İngiltere, Rusya, Arjantin, Ukrayna, Almanya, Brezilya, Güney Afrika ve Macaristan olarak belirtiliyor. Buna göre dünyadaki Yahudilerin çoğunluğunun konuştuğu başlıca diller yine sırasıyla İngilizce, İbranice, İspanyolca, Rusça, Fransızca, Almanca ve Macarca. Yaşadığı ülkenin nüfusuna oranla, ABD ve İsrail dışında en çok Yahudi'nin yaşadığı ülkenin Kanada olduğu belirtilirken, yüzde 90'lık bir oranla çocuklarını Yahudi okuluna en çok gönderen ülkenin Meksika olduğu söylenmiş.

PEKİ, GELECEKTE NELER OLACAK?

Yapılan bir araştırma, mevcut çoğalma ve göç oranları göz önüne alındığında önümüzdeki 70 yıl içinde en büyük diaspora topluluğunun yaşadığı ABD'de Yahudi nüfusun üçte biri kadar azalarak 3,8 milyon kişiye düşeceğini gösteriyor. Yine bu araştırmaya göre, aynı süre içerisinde İsrail'de Yahudi sayısının 10 milyona ulaşarak ikiye katlanması beklenirken, eski Sovyet ülkelerinin toplamında neredeyse hiç Yahudi kalmamış olacağı öngörülüyor.

Araştırmanın sonuçları 2050 yılında dünyadaki tüm Yahudi nüfusunun yarısından fazlasının İsrail'de yaşıyor olacağını söylüyor. Sonuçlara göre, yaş ortalaması gittikçe artan diasporadaki Yahudilerin büyük kısmı 2030-2040 yılları arasında İsrail'e göç edecek. Toplanan bilgilere göre, 2000 yılında tüm dünyadaki 14 yaş altı Yahudi çocuklarının yüzde 48,35'i İsrail'de yaşarken, 2020 yılında bu rakamın yüzde 59,2'ye ulaşması bekleniyor. Hızla yaş ortalaması yükselen diaspora Yahudilerinin yüzde 40'ının 2080 yılında 65 yaş ve üzerinde olacağı da eklenmiş. Örneğin, günümüzde ABD'de yaşayan Yahudilerin yaş ortalaması, ABD halkının genel yaş ortalamasının yedi yaş üzerinde. Bununla ilgili olarak, ayrıca, ABD Yahudileri ortalama olarak hane başına en az çocuğa sahip etnik grup olarak tanımlanıyor.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.