DİNDAR VE DİNCİ ARASINDAKİ FARKI BİLİYOR MUSUNUZ?

DİNDAR VE DİNCİ ARASINDAKİ FARKI BİLİYOR MUSUNUZ?

Gündemimize giren iki kavram “dindar” ve “dinci” konuşulmaya devam ediyor. Köşe yazarları konuyu siyasi olarak değerlendirirken, en basit dilde bu iki kavramın karşılaştırması yapılıyor mu? Peki geneli Müslüman olan bir ülke de, iki kavram arasındaki ay

Dini yayınlar çıkaran Ecrin Yayınları Yöneticisi Tolga Kargidan “dindar”  kelimesini kısaca dinine bağlı, “dinci” kelimesini ise dini çıkarlarına alet eden olarak tanımlıyor ve insanları bu konuda aydınlatmayı amaçlıyor.

Ecrin Yayınları Yöneticisi Tolga Kargidan, son günlerin tartışılan konusu olan; “Dinci” ve “Dindar” ayrımına açıklık getirilmesinin ve insanların bu konuda bilinçlendirilmesinin önemine değiniyor. Dindarların; dinine bağlı ve yaratıcıdan dolayı tüm insanlara saygılı, dinini gösteriş amaçlı değil kendi içinde yaşayan, dincinin ise din olgusunu kullanarak bu sayede çıkar elde etmek isteyen kişilerden oluştuğunu söylüyor. Tolga Kargidan, bu kavramlarla ilgili görüşlerini “Dindar yaptığı her türlü iyiliği, yardımı insanlardan gizler, dinci ise; iyiliği ya da yardımı çevresine duyurur, bu davranışlarla övünür, hakkında taktir toplamaya çalışır. Dindar; herkese karşı hoşgörülüdür, insanların inançlarına, düşüncelerine saygılıdır. Dinci; kendi gibi düşünmeyenleri eleştirir, hoşgörülü davranmaz. Dindar; kendini ve diğer tüm insanların iyiliğini ve mutluluğunu düşünür, dinci; kendinden başka kimsenin iyiliği ya da mutluluğuyla ilgilenmez. Dindar; tüm insanların eşit olduğuna, dinci ise; kendi ve kendi gibi düşünenlerin üstünlüğüne inanır”  şeklinde dile getiriyor.

Bu iki kavram arasındaki farkın önemine değinen Tolga Kargidan, manevi değerleri ön planda tutarak, insanlara bilgi vermenin, farkındalık yaratmanın  ve doğruya yönlendirmenin toplumsal sorumluluk olduğuna değinerek, aileleri bu konuda daha bilinci olmaya davet ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.