Dink cinayetinde flaş gelişme

Dink cinayetinde flaş gelişme

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı genişletme kararı aldı. Bu kapsamda, Dink cinayetinde ihmalleri olduğu iddia edilen dönemin Emniyet Müdürü Reşat Altay ile bazı emniyet görevlilerinin ifadeleri alınacak...

Osman Şişko'nun haberi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi olayının incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat vermesinin ardından önemli bir gelişme yaşandı. Trabzon Emniyeti soruşturmayı genişletme kararı aldı. Dink Ailesi’nin avukatları, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaklaşık 1 yıl önce dilekçe vererek, Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu olabilecek tüm kamu görevlilerinin yeniden soruşturulmasını istedi. Mahkeme heyeti, Trabzon’da o dönemde görev yapan Emniyet Müdürlüğü ve jandarma görevlileri hakkındaki dosyayı Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı inceleme ardından, jandarma görevlileri hakkında soruşturma sürdürüldüğünü bildirirken, daha önce verilen Emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki kararını değiştirmedi.

Avukatlar itiraz etti

Avukatlar bunun üzerine en yakın üst mahkeme olan Rize Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Avukatlar, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu ve Emniyet Genel Müdür eski Yardımcısı Emin Aslan’ın verdiği ifadelere dayanarak, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve Polis Başmüfettişi Levent Yarımel’in konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olduğunu ve dinlenmeleri gerektiğini ileri sürdü. Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Dink Ailesi’nin avukatlarının bu başvurusunu kabul ederek Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na, emniyet görevlilerinin de dinlenmesi gerektiği yönünde bir yazı gönderdi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararını ‘usul eksikliği’ olduğu gerekçesiyle iade etti, ancak mahkeme kararında direnerek, soruşturma aşamasındaki eksikliklerin giderilmesi için dosyayı tekrar Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı.

İfadeler alınacak

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, yasaya göre tekrar iade etmesi mümkün olmayan dosyanın gereğinin yapılması yönünde bugün karara vardı. Buna göre Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nin isteği üzerine, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Polis Başmüfettişi Levent Yarımel ile bazı emniyet görevlilerinin ifadesine başvurulacak, ayrıca Meclis Araştırma Komisyonu raporu da söz konusu ifade dosyasına eklenecek. Böylece Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce haklarında ‘takipsizlik’ kararı verdiği Emniyet görevlilerini de soruşturmaya dahil etmiş olacak.



Reşat Altay, 3 Mayıs 2006 tarihinde Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. Dink cinayetinin hemen ardından da, 22 Ocak 2007’de merkeze alındı. DHA

Etiketler :