Çocuğunuza Eğlenerek Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Altın Kuralı

Çocuğunuza Eğlenerek Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Altın Kuralı

Armadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Uzmanlarından Dt. Yüksel Tozlu çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın eğlenceli ve kolay yollarını anlattı.

“İnsan 7’sinde ne ise 77’sinde de odur” tabirini hepimiz biliriz. Halk arasında çokça kullanılan bu tabir aslında bilimsel bir gerçeğe dayanmaktadır. Armadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Uzmanlarından Dt. Yüksel Tozlu, çocuklara küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerektiğini, aksi takdirde bu alışkanlığı ileriki yıllarda kazanmanın çok zor olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi.

Çocuklarda süt dişleri 6 ay-3 yaş arası çıkar. Bunu 6-12 yaş arasında karma diş dizisi izler. Bu iki dönem gelişimin en aktif olduğu dönemdir. Dişler ilk çıktığında mine olgunlaşmamış olduğundan çürümeye son derece elverişlidir. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak bu dönemde son derece önemlidir.

Ebeveynlere çocuklarına eğlendirerek diş fırçalama alışkanlığı kazandırabilmek için şunları tavsiye ediyoruz:

  1. Çocukların diş çürükleri hakkında bilgileri ve önemini kavrayabilecek yeterlilikleri yoktur. Bu konudaki tüm görev anne babaya düşmektedir. 6 yaşına kadar çocuğunuzla birlikte dişlerinizi fırçalayın. Siz çocuğunuzun rol modelisiniz. Sizi diş fırçalarken gören çocuğunuz da kendi dişlerini fırçalamak isteyecektir.
  2. Diş fırçasını ve macununu çocuğunuzla birlikte seçerek alın. Kendi beğendiği fırçayı ve macunu alan çocuk onu kullanmak için de istekli olacaktır.  Çocuğunuz, diş macununun tadını sevdiği için dişlerini fırçalamak istiyorsa kesinlikle macunu yutmasına izin vermeyin. Bu alışkanlığın önüne geçemiyorsanız, normal şartlarda mercimek tanesi kadar olması gereken macun miktarını mümkün olduğunca azaltın.
  3. Mümkünse birden çok fırça ve macun alın ve her fırçalamada ondan farklı seçimler yaparak dişlerini fırçalamasını isteyin. Seçim yapmasını istemeniz, çocuğunuzda karar verme ve özgüven mekanizmasını da geliştirecektir. 
  4. Çocuk aynada kendisini izlemeyi sever. Ayna karşısında dişlerini fırçalamasını sağlayın. Fırçalama esnasında sevdiği bir şarkıyı hareketleriyle birlikte söyleyebilir ya da dinleyebilirsiniz.
  5. Fırçalama esnasında, banyo aynanızın önünde 2 dakikalık eğlenceli bir kum saati bulundurmanız, çocuğunuza tam 2 dakika boyunca dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandıracaktır.
  6. Fırçalama sonrası gargara, hem diş fırçasının ulaşamadığı yerleri temizlemenizi sağlayacak hem de çocuğunuzu eğlendirecektir.
  7. Yine banyo aynanızın yanında kendiniz ve çocuğunuz için haftalık ya da aylık diş fırçalama karneleri bulundurun. Her fırçalamada karnede olumlu işaretlemeler yapın ve başarılı karnesi için çocuğunuzu ödüllendirin.
  8. Çocuğunuzla çikolata, şekerleme, tatlı vs yedikten sonra aynada dişlerinize bakın ve dişlerinize yapışan bu yiyecek parçacıklarının onları çürüteceği konusunda bilgilendirme bulunun.
  9. Çocuğunuza çürüklerle ilgili, çocuklar için hazırlanmış yaş grubuna uygun animasyonlar izletin.
  10. Çocuğunuzu asla dişlerini fırçalamazsa dişlerinin çürüyeceği gerçeği ve diş doktoruna götürmekle tehdit etmeyin. Aksine çocuklarını sağlıklı da olsalar diş hekimine götürerek aferin almalarını sağlayın. Bu çocuklarınızı diş fırçalama konusunda motive edecektir.

Armadent olarak bugünün küçükleri, yarının büyükleri, geleceğin teminatı tüm çocuklara sağlıklı dişler, mutlu yarınlar diliyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyoruz.

Dünya çocuklarla güzel.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.