Güçlü Türkiye bazılarını rahatsız ediyor

Güçlü Türkiye bazılarını rahatsız ediyor

Dışışleri Bakanı Davutoğlu, Economist’teki makalenin yanlış bir öngörüye dayandığını belirterek, “Avrupa’da bazı güçler Türkiye’yi hala zayıf ve kontrol edilebilir bir ülke olarak görme arzusu içindeler” dedi.

KÜRESEL medyanın önde gelen yayın kuruluşu The Economist’in seçime bir hafta kala ortalığa dökülüp, “Türk seçmeni demokrasi için oyunu CHP’ye versin” demesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Avrupa’nın güçlenen Türkiye’nin bağımsız politikasından korktuğunu söylüyor. Önceki gün telefonda görüştüğümüz Davutoğlu, The Economist’in bu yayını şöyle değerlendirdi: “Çok orientalist bir yaklaşım bu. Batı’nın ana hastalıklarından biri. Türkler’de siyasi güç artımı olursa sonunun otoriter yönetime varacağı gibi yanlış bir öngörüye dayanıyor. Oysa, burada belirleyici olan halkın serbest iradesi, oyları. Türkiye’de halkın oylarıyla iktidarda bulunan seçilmiş bir hükümet bulunuyor. Anladığım kadarıyla ekonomisi güçlü, dış politikası bağımsız bir Türkiye, bazı dış güçlerde rahatsızlık yaratıyor. Olaylara yön veren bir Türkiye’den çok, kendisine söylenileni dinleyip, uygulayan, edilgen bir Türkiye arzu ediyorlar. Oysa, günümüzde durum, eskiye göre çok farklı. Tahminim, her türlü dış etkiye açık zayıf bir koalisyon hükümetinin kendileri için daha iyi olduğu inancı taşıyorlar. Eskilere dönmenin telaşı olarak görüyorum bu tür yorumları...”        

Yeni CHP bir ABD projesidir

İNGİLİZ The Economist dergisinin, son sayısındaki bir yazıda Türk seçmenleri CHP’ye oy vermeye çağırmasına, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’dan sert tepki geldi. Şimdiye kadar hiçbir partinin yapmadığı yapılarak, seçim beyannamesine halktaki Amerikan karşıtlığını giderme vaadi koyulduğunu hatırlatan Arıtman, yeni CHP’nin bir ABD projesi olduğunu söyledi. Yeni CHP için ABD’den destek alındığını iddia eden Arıtman, gazetelerden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, The Economist’in çağrısından rahatsız olmadığını, aksine gurur duyduğunu okumanın da kendisini çok üzdüğünü de söyledi: Arıtman, “Bundan dolayı hiçbir rahatsızlık duymamıştır, bu da bu fgüçlerle arasındaki işbirliğini gösterir. Yoksa bir CHP genel başkanının, Atatürk’ün koltuğunda oturan birinin, emperyalizmin ve kapitalizmin böyle bir desteğinden üzüntü ve utanç duyması, reddetmesi gerekirdi” diye konuştu. 8İZMİR CİHAN

KOMPLO TEORİLERİ ANLAMSIZ

O yazı editörlerin kendi kararıydı

THE Economist Dergisi’nin ‘CHP’ye oy verin’ başlıklı makalesine ilişkin konuşan derginin Türkiye temsilcisi Amberin Zaman, yazıya derginin editörleri tarafından karar verildiğini söyledi. Zaman, Habertürk gazetesi’ndeki köşesinde şunları yazdı: “Bu karar, derginin Genel Yayın Yönetmeni Jhon Mickelthwaite, Dış Haberler Editörü Edward Carr ve geçen hafta Türkiye’ye gelip yine bu hafta yayınlanan uzun bir Türkiye analizi kaleme alan Avrupa Editörü Jhon Peet tarafından aylardır tartışılıyordu. Son kertede bu yazı editörlerin kendi kararıydı. Türkiye’yi yakından izliyorlar ve böyle uygun gördüler. Gerçek bu kadar basit”diye yazdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.