Ahmet Davutoğlu'nun canlı yayındaki Suriye açıklaması

Ahmet Davutoğlu'nun canlı yayındaki Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu TRT Türk ekranlarında Suriye krizini değerlendirdi.

Suriye'nin Türk jetini düşürmesinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TRT Haber canlı yayınında olayla ilgili son bilgileri aktardı. Davutoğlu, herkesin merak ettiği 'Uçağın bölgedeki görev tanımı neydi' sorusuna net bir cevap verdi. Davutoğlu, Türk jetinin görev tanımının eğitim ve radar test uçuşu olduğunu ifade ederek, 'Düşürülen uçağın görev kimliği de çok açık. Bu uçuşlar ilk defa yapılmıyor. Sürekli bu eğitim uçuşları yapılır. Uçağımızla ilgili herhangi bir artniyeti ortaya koyacak bir durum yok. ' diye konuştu.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları:

Pilotlarımız hala kayıp. Uçağımızın düşürüldüğünü Genelkurmay Başkanlığı aracılığıyla öğrendik ve Suriye tarafıyla iletişime geçerek konu doğrulandı.. Sayın Başbakanımızı uçaktayken bilgilendirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Kayseri'deydi. Kendilerini de bilgilendirdim..

 

 

 

 

 

Dışişleri Bakanlığımız MİT ve diğer güvenlik birimleriyle irtibat halindeydi..

Bundan sonra adımlarımız kararlı olacak ancak fevri bir adım atmayız. Resmi tam olarak çektikten sonra eylem planımız devreye girer.

Düşürülen uçakla ilgili Suriye ile ortak bir çalışma yok. Ayrı ayrı bir çalışma yürütüyoruz.

Bundan sonra atacağımız her adım bütün detaylar düşünülerek atılacak.

UÇAĞIN GÖREV TANIMI NEYDİ

Uçağımızın görev tanımı neydi? Doğu Akdeniz'deki son durumlar da göz önünde bulundurarak ulusal radar sistemimizin test edilmesi ve eğitim amacıyla bu uçuş yapılmıştır. Amacımız kesinlikle Suriye'yi gizlemek değildir. Uçağımız açık kimlikle uçuyor. Böyle bir konumdaki uçağı düşürmek art niyet taşır ya da beceriksizliği ifade eder. Öte yandan riskli görevlere tek başına uçak gönderilmez.

Düşürülen uçağın görev kimliği de çok açık. Bu uçuşlar ilk defa yapılmıyor. Sürekli bu eğitim uçuşları yapılır. Uçağımızla ilgili herhangi bir artniyeti ortaya koyacak bir durum yok.

UÇAĞIMIZ ULUSLARARASI HAVA SAHASINDA VURULDU

Alçak uçuş sebebi de radar testiyle ilgili bir durum. Uçağımız uluslararası hava sahasında vurulmuştur. 13 milde vurulmuş. Pilot kontrolü ortadan kalktığı için düzensiz hareketlerle doğal olarak Suriye kara sularına düşer. Vurulduğu andan sonra 8 mil açıkta denize düşer. Bizim elimizdeki veriler böyle. Radar kayıtlarında görebiliyoruz bunu. Bütün radar görüntüleri, hem radar hem de telsiz kayıtları da gözden geçirilerek bu noktaya geldik.

İSTENİLMEYEN BİR İHLAL OLDU

BÜTÜN bu süreçte uçağımıza yapılmış bir uyarı yok. Uçağın vurulmasından 15 dakika kadar önce sınırı geçen pilotu kendi radar sistemimizle uyarıyoruz ve pilot tekrar sınırlarımıza giriyor. Son bir kaç ay içerisinde bazı dost ve komşu ülkelerden bazı uçaklar da bizim sınırlarımızı ihlal etti. Uyarı yapılarak bu durumlar ortadan kaldırılmış oldu. Bizim uçak Suriye hava sahasını terk ettikten sonra vurulma gerçekleşiyor. Suriye tarafına herhangi bir hasmane tutumu olmamıştır. Uçağın Türkiye'ye ait olduğu biliniyor.

Sayın Başbakanımız, muhalefet liderlerine bütün bu detaylar aktarılacak.. Uluslararası kamuoyu ve diplomatik temsilcilere de açıklanacak. Bir fevri tepki veren bir ülke değiliz.

Bizim açımızdan olayın resmi görülüyor. Bundan sonra tablo bölgesel ve uluslararası kamuoyu ile paylaşılıyor. Bugün BM Güvenlik Konseyi üyeleri Çin ve Almanya ile görüşeceğim. Bu saate kadar görüştüğümüz muhattablarımızın tamamı Türkiye'nin tutunduğu tavrı taktir etti. Uluslararası aktörlerden de ellerinde farklı bir bilgi varsa paylaşmalarını istedik. Suriye dezenformasyon yapıyor. Tutumumuza ilişkin çok daha net açıklamalar Grup Toplantısı'nda Salı günü belli açıklanacak. Türkiye bundan sonra da uluslararası hukuk çerçevesinde adım atacak.

AÇIK BİR SALDIRI MI KAZA MI

Biz Suriye içerisinde bazı iletişim kanallarına sahibiz. Niyet ne olursa olsun, her şeyden önce hiç bir hasmane tutum sergilemeyen bir uçağa bir saldırı sözkonusu. Başka ülkeler tarafından da çokça ihlal oldu. O uçaklara bir şey yapılmayıp silahsız bir uçağa yapılan bu saldırıyı sorgularız. Geçmişteki ilişkimiz ne olursa olsun kimse Türkiye'nin ulusal güvenliğini sarsmaya yönelik bir adım atamaz, bu yönde bizi test edemez. Kimse Türkiye'nin kapasitesini test etme cüretini gösteremez. Bizim için tek öncelikli mesele pilotlarımızdır.

10 ay boyunca Suriye'deki iç çatışmaların olmaması için ne tür telkinlerde bulunduğumuzu herkes biliyor. Hiç bir zaman tek başımıza davranmadık. BM'yi harekete geçirdik. Kendi halkıyla barışık olmayan bir devletin komşularıyla barışık olması beklenemez. Suriye devleti halkına zulm etmeyi sürdürdü. Ağır katliamlar gerçekleştirdi. Bu konudaki bizim tavrımız bilinirken son uçak olayı gerçekleşti. Biz her zaman Suriye halkının yanında yer alacağız. İki halk arasında kadim bir dostluk var.

NATO nezdinde bir bilgilendirme için talimat verdik. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi'ne bir bildirimde bulunarak saldırgan tutumun önüne geçilecek.

İRAN VE RUSYA GÖRÜŞME

Rusya ve İran'a elimizdeki bilgileri aktardık. türkiye itidal ve kararlılığı birlikte sürdürecek. Ortadoğu halklarına kendi kararlarını vermeleri sağlanırsa her sorun çok kolay aşılır. Ortadoğu'daki barış şartlarını sabote etmek isteyenler de olacaktır.

Bu suriye halkıyla Türkiye halkının karşı karşıya gelmesi değildir. Kendi halkına da zulm eden bir devlet yönetiminin tutunduğun tavırdan kaynaklı bir gerilimdir.

Sayın Başbakanımız bugün bir açıklama yapmayacak. Sayın Başbakanımızın Salı günü grup toplantısında açıklama yapacağını tahmin ediyorum. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.