Kanada'da "Kuzey Kore krizi" için zirve düzenlenecek

Kanada'da "Kuzey Kore krizi" için zirve düzenlenecek

VANCOUVER (AA) - Kanada'nın Vancouver kentinde, 16 Ocak'ta Kuzey Kore krizinin ele alınacağı dışişleri bakanları toplantısı yapılacak.Zirve, Kanada ve...

VANCOUVER (AA) - Kanada'nın Vancouver kentinde, 16 Ocak'ta Kuzey Kore krizinin ele alınacağı dışişleri bakanları toplantısı yapılacak.

Zirve, Kanada ve ABD dışişleri bakanlarının ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Kanada Dışişleri Bakanlığınca zirve için oluşturulan internet sitesinde, toplantıya, Avustralya, Belçika, Kolombiya, Danimarka, Fransa, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Filipinler, Güney Kore, İsveç, Tayland ve İngiltere’nin katılacağı duyuruldu.

Zirveye Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılması bekleniyor.

Açıklamada, Kanada’nın, Kuzey Kore'nin hem bölgesel hem de uluslararası barış ve güvenlik için gerçek ve büyüyen bir tehdit oluşturan nükleer ve balistik füze programlarından büyük endişe duyduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar yer verildi:

"Müzakereli, diplomatik bir çözümün hem zorunlu hem de mümkün olduğuna inanıyoruz. Sürekli olarak Kuzey Kore'ye karşı barışçıl, diplomatik bir yaklaşım için desteğimizi yineledik. Kanada, güvenli ve istikrarlı bir Kore Yarımadası ortak hedefini gerçekleştirmek için müttefikleri ve bölgesel ortaklarıyla çalışmaya devam edecektir."

Öten yandan, zirveye Çin ve Rusya katılmıyor.

Kanada basını, toplantıya Çin ve Rusya'nın davet edilmediğine yer verdi. National Post gazetesindeki bir yazıda, zirvede Çin ve Rusya’nın temsil edilmeyeceği, bu nedenle Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang'ın, "Toplantının yarardan çok zarar getireceğine ve uluslararası toplumu bölücü etkisi olacağına inandığı" yönünde sözler sarf ettiği aktarıldı.

Basında ayrıca, Kanada’nın, Çin ve Rusya’nın zirveye davet edilmesini istediği ancak ABD’nin buna karşı çıktığı iddiası da yer aldı. Başka bir haberde ise Çin ve Rusya'nın Kanada'nın davetini reddettiği ileri sürüldü.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.