Dışişleri'nden 'chat' açılımı

Dışişleri'nden 'chat' açılımı

Tarihinde ilk kez web-sohbet yöntemiyle basını bilgilendiren Bakanlık, Facebook ve Twitter'ı da kullanacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, dün başlayan ikinci Büyükelçiler Konferansında NATO ve AGİT gibi kuruluşlara ilişkin gelişmeler, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreci, Orta Doğu, Afganistan ve kitle imha silahları gibi dış politika konularının gündeme geldiğini söyledi.

 

Bakanlık tarihinde ilk kez web-sohbet yöntemiyle basını bilgilendiren Özügergin, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığında yapılan genel oturumda, 2009'a damgasını vuran olayların ele alındığını ve "Nereye gidiyoruz?" sorusunun cevabının arandığını kaydetti.

 

Özügergin, internet üzerinden yapılan sohbette, "NATO ve AGİT gibi kuruluşlara ilişkin gelişmeler, AB'ye tam üyelik süreci, Orta Doğu, Afganistan ve kitle imha silahları gibi dış politikamızın girişimleri konuşuldu" dedi.

 

Kitle imha silahlarının 2010'da yoğun bir şekilde ele alınmasının beklendiğini ifade eden Özügergin, Nisan ayında ABD'de bir Nükleer Güvenlik Zirvesi yapılmasının söz konusu olduğunu ve Mayıs ayında da Nükleer Silahsızlanma Anlaşması gözden geçirme konferansı yapılacağını belirterek, Büyükelçiler Konferansında Türkiye'nin takınacağı tutumlar hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu bildirdi.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün akşam büyükelçilere yemek verdiğini ifade eden Özügergin, bu yemekte bakanlığın en genç ve en kıdemli mensuplarının birer konuşma yaptıklarını söyledi. Yemeğe büyükelçilerin yanı sıra eski dışişleri bakanlarından Yaşar Yakış ve Şükrü Elekdağ'ın da katıldığını belirten Özügergin, yemekte ünlü tarihçi Halil İnalcık'ın da bir konuşma yaparak büyükelçilere tavsiyelerde bulunduğunu ifade etti.

 

Konferansın bu sabahki oturumunda Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim'in büyükelçilere hitap ettiğini belirten Özügergin, Amorim'in konuşmasında G20, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Medeniyetler İttifakında işbirliği, küresel ekonomik kriz ile Brezilya'nın Dünya Ticaret Örgütü ve iklim değişikliği zirvesi hakkındaki tutumuna ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

 

Özügergin, Konuk Bakanın Türkiye ile Brezilya arasında birçok benzerlik kurduğunu, Türkiye'nin bölgesinde ağırlık sahibi olduğuna işaret ettiği ve "Sizinle birlikte çalışmak istiyoruz" dediğini aktardı.

 

Sözcü Özügergin, Amorim'in ayrıca İran'ın nükleer programına ilişkin olarak yaptırımların istenen etkiyi yapmadığı konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu söylediğini bildirdi.

 

Konferansın öğleden sonra yapılan çalışma gruplarında İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile MİT Müsteşarı Emre Taner'in katıldığı oturum yapıldığını bildiren Özügergin, oturumda "terörle mücadele, demokratik açılım ve dış yansımaları" konusunun görüşüldüğünü ifade etti.

 

İçişleri Bakanı Atalay'ın demokratik açılım kapsamında atılmakta olan adımlar ve gelecek dönemde yapılabilecek mevzuat çalışmaları hakkında bilgi verdiğini aktaran Özügergin, büyükelçilerin de görev yaptıkları ülkeler bağlamında kendi deneyimlerini aktardıklarını kaydetti.

 

Konferansta ayrıca Asya'da değişen dinamikler konusunun ele alındığını kaydeden Özügergin, Asya kıtasının "yükselen yıldız" olacağının gündeme geldiğini ve Türkiye'nin yakın gelecekte Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) başta olmak üzere bölgesel aktörlerle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinin vurgulandığını ifade etti.

 

"İçişleri Bakanı dış teşkilattan açılım konusunda ne bekliyor?" sorusunu yanıtlayan Özügergin, büyükelçilerin özellikle bulundukları ülkelerde yerel makamlarla temas ederek bir yandan terörle mücadelede daha fazla işbirliğine gitmelerinin, diğer yandan da Türkiye'deki demokratikleşme yolunda atılmakta olan adımlar konusunda bilgilendirme yapmalarının beklendiğini ifade etti.

 

"Büyükelçilerden Türkiye'nin imajı konusunda bir yorum geldi mi, eksen tartışmalarına girildi mi?" sorusu üzerine de Özügergin, "Eksen konusunda bir sorun bulunmadığına göre, bu husus da dile getirilmedi" dedi.

 

Demokratik açılımın dışarıdaki yansımalarına ilişkin bir soruya ise Özügergin, büyükelçilerin izlenmekte olan aktif dış politikanın dış merkezlerde ilgiyle takip edildiğini ifade ettikleri yanıtını verdi.

 

Özügergin, Nisan ayında yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesinde Türkiye'nin tutumu hakkında şunları kaydetti:

 

"Bütün ülkelerin barışçıl nükleer teknolojiye sahip olma hakları bulunduğu, ancak bölgemizde nükleer silah istemediğimiz, üçüncü olarak da uyuşmazlıkların barışçıl yollardan çözümü konusundaki tutumumuz kayda geçirildi."

 

-DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDA BİR İLK-

 

Dışişleri Bakanlığı tarihinde ilk kez web-sohbet yöntemiyle basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Daha önce Bakanlık tarafından kamu diplomasisinin bundan sonra bütün yönleriyle kullanılacağı yönündeki stratejiler hayata geçmeye başladı.

 

Kamu diplomasisi alanında ABD, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerin kullandığı Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarını kullanacağını açıklayan Bakanlık, ilk kez Aralık ayı içinde bir telekonferansa imza atmıştı.

 

Etiketler :