Görmez'e bayram niye aynı gün değil sorusu

Görmez'e bayram niye aynı gün değil sorusu

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "Dağlarda, tepelerde hilali gözeterek takvim birliğini sağlayamayız.."

Türkiye ve Suudi Arabistan'da Kurban Bayramı'nın farklı günlerde idrak edileceğini hatırlatan Görmez, "Elini alnına koyarak dağlarda, tepelerde hilal arayarak, takvim birliği sağlamak mümkün değil." dedi.

Başkan Görmez, Mekke'de düzenlediği basın toplantısında yürütülen hizmetler ve tartışmalarla ilgili bilgi verdi. Görmez, Türkiye'deki vatandaşların hac için Suudi Arabistan'da bulunan vatandaşlardan bir gün önce bayram yapacağını belirterek, şöyle devam etti:

BAYRAMLARDA SEVİNÇLERİ PAYLAŞAMAMAK ÜZÜCÜ BİR DURUM

" Biz Arafat'ta iken Türkiye'de kardeşlerimiz bayram yapmış olacak. Bu çok üzücü bir durum. Bugüne kadar takvimde birlik gerçekleştirememiş olmak, bayramlarda sevinçleri paylaşamamış olmak büyük bir eksiklik. Türkiye'de bu konuda pek çok kişi soru soruyor. Sosyal medyadan her gün çok sayıda soru gönderiliyor. 'Diyanet neden susuyor' diye soruyorlar. Ben Türkiye'deyken Din İşleri Yüksek Kurulu ve Kandili ile iki önemli toplantı yaptım. Astronomi bilimiyle uğraşanlarla toplantı yaptık. Toplantıların bilgilerini birleştirdik. Her iki bilgi değerlendirildi. Bir Müslüman olarak, bir hadis hocası olarak bu toplantılarımızda bizim yanlış yaptığımıza dair en küçük ima görseydim, bayramları ilan etme yetkisi Kandilli Rasathanesi'ne verilmesine rağmen halkımızla paylaşmaktan çekinmezdik. Peygamberimizin İslam mesajını getirişinin üzerinden 14 asır geçmişti. Uluğ beyleri Ali Kuşçuları yetiştirmiş, astronomi ilmini medreselerde hadis tefsiriyle birlikte ders olarak takdir etmiş bir millet olarak, dünyadaki uzay astronomi bilgileri, Güneş'in hareket hesapları matematiksel olarak tespit edildikten sonra, insanların dağlarda tepelerde ellerini alınlarına koyarak hilali aramalarıyla takvim birliği sağlamamız mümkün değil. Birlikten bahsediyorsak bu yolla olmaz."

BİZ MÜSLÜMANLAR 14 ASIRDA HESAPLAYAMADIYSAK BU BİZİM AYIBIMIZ

Kur'an-ı Kerim'de geçen 'Güneş ve Ay belli bir hesap içerisinde hareket ederler' ayetini hatırlatan Başkan Görmez, "Eğer biz Müslümanlar bunu 14 asırda hesap edemeseydik, bu büyük bir ayıp olurdu. Bu hesabı insanlık tespit etmiştir. Dolayısıyla nasıl ki bundan belki bir asır önce insanlar namaz vakitlerini belirlemek için bir çubuk dikerek gölgesini ölçüyorlardı. Gölgeyi ölçerek namaz vakitlerini hesap ediyorlardı. Şimdi kolumuzdaki saate bakarak hesap ediyoruz. Gölge ölçerek namaz vakitlerini tespit etmiyor. Dağlarda, tepelerde hilal gözetleyerek veya gözetlediğini söyleyerek bayramlara birlikte başlamamak doğru değil." dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.