Diyanet İşleri Başkanı Görmez Gazze'de

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Gazze'de

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mescid-i Aksa ziyaretinin ardından Gazze'ye geldi. Görmez, Gazze'ye önemli bir söz de verdi.

Filistin Din İşleri ve Evkaf Bakanı Şeyh Yusuf Edais'in resmi daveti ve Miraç Kandili dolayısıyla Filistin'de bulunan Görmez, bugün beraberindeki heyetle Gazze Şeridi'ne geldi.

Görmez "Gazze, evlatlarının gücü ve direnişi sayesinde yenilmedi. Gazze halkı hiç kimsenin sahip olmadığı bir hürriyet yaşıyor. Her şeye rağmen akılları ve kalpleri hür" dedi. Görmez, İsrail'in yıktığı camileri yeniden yapmaya hazır olduklarını da söyledi.

Gazze kentini ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İsrail'in son saldırılarında harabeye dönen Eş-Şati Mülteci Kampı'ndaki El Suusi Camii'ni ziyaret etti. Görmez'e Gazze Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı Müsteşarı Hasan es-Sayfi (solda2) ve Filistin Eski Evkaf ve Din İşleri Bakanı İsmail Rıdvan eşlik etti.

Gazze halkı kimsenin sahip olmadığı bir hürriyet yaşıyor

Gazze İslam Üniversitesi'nde Dünya Hemşirelik Günü münasebetiyle düzenlenen etkinliğe katılan Görmez, burada yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoya değinerek, "Abluka şehir ve üniversiteler için değil, kalplere ve akıllara yönelik bir abluka. Ancak Gazze, evlatlarının gücü ve direnişi sayesinde yenilmedi. Gazze halkı hiç kimsenin sahip olmadığı bir hürriyet yaşıyor. Her şeye rağmen akılları ve kalpleri hür" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik ihlallerde bulunduğunu belirten Görmez, "İsrail yasak silahlar kullandı, din ve insan haklarını ihlal etti. Yargılanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Filistin ziyareti kapsamında, beraberindeki heyetle sabah saatlerinde, Gazze Şeridine geçen Görmez'in burada Türkiye tarafından finanse edilen bazı projelerle ilgili incelemelerde bulunması ve akşam saatlerinde de Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye ile bir araya gelmesi bekleniyor.

 

"İsrail'in yıktığı camileri yeniden yapmaya hazırız"

Görmez, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırıları sırasında yıkılan camilerin yeniden inşası ve onarımı konusunda destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Bugün beraberindeki heyetle Gazz'ye gelen Görmez, İsrail saldırıları sırasında yıkılan Abdullah bin Ömer ve Ali bin Ebi Talib camilerini ziyaret etti. Görmez, ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Türkiye, Gazze'de yıkılan ve zarar gören camilerin yeniden inşası, onarımı ve İslami mimari modelleri konusunda destek vermeye hazırdır" dedi.

Yeniden inşa süreciyle ilgili kararın hızla alınması ve Gazze'de faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının da bu sürece dahil olması gerektiğine işaret eden Görmez, "Ben biliyorum ki Gazze'de mescid sadece namaz kılma mekanı değildir, aynı zamanda eğitim verilen, çocukların, gençlerin, kadınların, ailelerin her türlü hizmeti aldığı bir mekandır" diye konuştu.

"Size nasıl hoşgeldiniz diyeceğimi bilemiyorum"

Filistin Birlik Hükümeti Din İşleri ve Evkaf Bakan Vekili Hasan Es Seyfi de "Size nasıl hoşgeldiniz diyeceğimi bilemiyorum, çünkü yabancı değilsiniz, bilakis siz bizim kardeşimizsiniz. Osmanlı döneminde güven içinde birlikte yaşadık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin desteğiyle inşa edilecek camilerin Osmanlı mimarisiyle yapılmasını istediklerini dile getiren Seyfi, "Türkiye ile geniş kapsamlı bir yardımlaşma umuyoruz, çünkü Türkiye fakir ve ihtiyaç sahiplerine fayda sağlayan vakıf faaliyetleri ve yatırımları konusunda büyük tecrübe sahibi" dedi.

Filistin ziyareti kapsamında, beraberindeki heyetle sabah saatlerinde, Gazze Şeridine geçen Görmez'in burada Türkiye tarafından finanse edilen bazı projelerle ilgili incelemelerde bulunması, Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya bölgesinde inşa edilen Necmeddin Erbakan Kültür ve Yardım Merkezi'nin açılışını da yapması bekleniyor.

 

Görmez Heniye ile bir araya geldi

Görmez, Gazze'deki temasları çerçevesinde Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye ile bir araya geldi.

Görmez ve beraberindeki heyeti karşılayan Heniyye, Türkiye'nin Filistin halkına yönelik yardımlarından övgüyle bahsederek, "Türkiye ve halkının Filistinlilere yönelik desteği, iki taraf arasındaki güvenilir ve mukaddes bağın göstergesidir. Özelde Gazze bölgesi, genelde ise Filistinliler, Türkiye halkının kendilerine yönelik tüm alanlardaki destekleyici tutumunu takdirle karşılıyor" dedi. Heniyye ayrıca Türkiye'nin Gazze'deki ablukanın kaldırılması için "kanını ve malını esirgemediğini" dile getirdi.

Görmez ise Gazze ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirerek, söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Duygularını kelimelerle ifade edemeyeceğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı, "Gazze halkı ile iftihar ediyoruz. Türk halkının tamamı, Gazzelilerin yanındadır, acınız acımız, yaralarınız yaralarımızdır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.