Görmez: BM İyilik Ve Adalette Birleşemedi

Görmez: BM İyilik Ve Adalette Birleşemedi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Birleşmiş Milletler (BM) bile hiçbir zaman iyilik ve adalette birleşemedi." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle hazırladığı etkinliklerin Vera Yıldızpark'taki tanıtım toplantısında konuştu. 

Mehmet Görmez, geçen yüzyılda yaşanan 1. ve 2. dünya savaşlarına, soğuk savaşa, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'da yaşanan trajedilerin yüreklerde derin yaralar açtığını ifade etti.

Görmez, yaşananların zorunlu yer değiştirmeler ve göçlere neden olduğunu belirterek,  insanlığın yer yüzünde birlikte yaşama ahlakını kuramadığını söyledi.

Uluslararası sözleşmelerin ve kurumların kendilerine atfedilen görevleri yerine getirmediğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Her ne kadar farklılıklardan kaynaklanması muhtemel çatışmaların önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler imzalanmış, bu amaçlar doğrultusunda uluslararası kurum ve kuruluşlar ihdas edilmişse de bütün bu girişimler, dünyamızdaki farklılıkların tamamını kuşatmadığı ve dini, ahlaki ve kültürel alt yapı ile desteklenmediği için barış, huzur ve kardeşlik yolunda istenen neticeler bir türlü elde edilememiştir. Bütün bu amaçlar için kurulan Birleşmiş Milletler (MB) bile hiçbir zaman iyilik ve adalette birleşemedi. Üzülerek ifade edelim ki modern zamanlarda insanlık, dinler ve peygamberler aracılığıyla tüm zamanları ve insanları muhatap alan, bütün inanmış yüreklere duyurulan çağlar üstü hikmet ve hakikatlerden uzak düşmüştür. İnsanlık, manevi değerlerden uzaklaştıkça hırs, kin, nefret, gaflet ve vahşetin sarmalında maalesef insanlığından da uzak düşmektedir."

"ÜLKELERİN ALİMLERİ TARAF OLDU"

Görmez, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Dünyada yükselen Şii-Sünni gerginliğinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aktif sorumluluk alıp almayacağı merak ediliyor. Kutlu Doğum'un miladi takvime göre belirlenmesine de tepkiler var, bu iki konuda neler söyleyebilirsiniz?" şeklindeki sorularına Görmez, şu yanıtı verdi: "İslam Dünyası'nda mezhep eksenli meydana gelen çatışmaların ne kadarı mezhebi, ne kadarı siyasi, ne kadarı ideolojik, ne kadarı çıkar ve güç çatışması birbirinden ayırmak gerekiyor. Kimliği ifade eden unsurlar devreye girdiği için bir mezhep çatışması rengine büründüğünü, hepimiz büyük bir üzüntü içerisinde müşahede ediyoruz.

Çatışmaların başladığı günden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı, dünyadaki bütün İslam bilginlerini İstanbul'da toplamıştır. Bu konuda İslam bilginleri arasında bir ağ oluşturulmaya başlandı. Yakın gelecekte temas grubumuz çatışmaların yaşandığı bölgelere ziyarette bulunacak. Üzülerek belirtmek isterim ki bu kavgada alimler de taraf oldu. Ülkelerin alimleri taraf oldu."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.