Diyanet'ten IŞİD Raporu

Diyanet'ten IŞİD Raporu

Diyanet, IŞİD terör örgütüyle ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı.

İslam'a en büyük zararı IŞİD'in verdiği vurgulanan raporda, "Bu gayrinizami silahlı gücün öldürme, yaralama, kaçırma eylemleri terördür. Cihadın da bir hukuku var. Düşman askeri teslim alındıktan sonra öldürülemez veya kafası kesilemez" deniliyor. Rapordaki bilgiler, fetvalarda ve vaazlarda işlenecek halk bilgilendirilecek.

IŞİD'in gençleri hangi taktik ve yöntemlerle kendi bünyesine kattığının geniş bir şekilde anlatıldığı raporda, terör örgütünün “cihad, kıtal, emr-i bi'l-maruf nehy-i ani'l-münker” gibi kavramlara özel önem atfettiğine dikkat çekildi. Ayrıca, örgütün, mobil iletişim araçlarını etkin kullanarak, “Biz cennette yeniden doğacağız”, “Sadece bir kez öleceksin, niçin şehitliği seçmiyorsun?”, “Allah yolunda ölen ebedi diriliği kazanıyor, istemez misin?” gibi sloganik cümlelerle gençleri etkisi altına aldığı kaydedildi.

Raporda, “IŞİD'in İslam anlayışına” yer verildi. Buna göre, IŞİD'ın şu özellikleri dolayısıyla “Haricileri” akla getirdiği vurgulandı: “Selefi çizgide bir dini anlayışı benimseyen örgütün ele geçirdiği yerlerde şeriat hükümlerini uyguladığını iddia ettiği, türbeleri yıktığı, muhaliflerine karşı acımasız yöntemler kullandığı, bu yapılanmanın şiddeti amaçlarına ulaşmada araç olarak benimsemesi, katı zahiri din anlayışı, farklı anlayış ve gruplara tahammülsüzlüğü, kendisi dışındaki tüm kesimleri kesin bir şekilde dışlayıp kolayca tekfir etmesi, mürtet olarak nitelendirdiği grupların öldürülmesini bir hak olarak görmesi.”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Zulmü ve fesadı ortadan kaldırmanın adı olan cihat, ne zaman öldürme ve ahlak, hukuk tanımayan bir çapul kültürünün adı oldu” diye sordu. Görmez, "Bunları sadece bir İslam yorumundan neşet etmiş olarak değerlendirmek, İslam'a büyük bir hakaret olur" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, IŞİD konusunun dünya gündeminde yerini almasından hemen sonra 8 dilde yayınladıkları açıklamayı hatırlatarak, dünyadaki dini müesseseler içinde bu tehlikeye dikkati çeken ilk kurum olduklarını dile getirdi. Kur'an-ı Kerim'deki “Habibim, ben Kur'an'ı eşkıyalık yapılsın diye göndermedim” ayetine atıfta bulunan Görmez, “Kur'an-ı Kerim'i bugün eğer birileri kendi eşkıyalığının referansı haline getirdiyse, bizim bütün alimlerin, bütün eğitimcilerin, İslam dünyasındaki bütün eğitim kurumlarının bunun üzerinde durması lazım” dedi. “Zulmü ve fesadı ortadan kaldırmanın adı olan cihat, ne zaman öldürme ve ahlak, hukuk tanımayan bir çapul kültürünün adı oldu” dedi.

IŞİD ideolojisinin tekfirci ve sapkın olduğuna ve kendi düşüncesini kabul etmeyen herkesi düşman kabul ettiğine işaret eden Görmez, şunları kaydetti: “Hariciler de dahil, İslam tarihinde ilk defa bu örgüt kendisine üye olan, kendisinin düşüncesini kabul edeni dost kabul ediyor, kabul etmeyen herkesi düşman kabul ediyor. Haricilerde dahi böyle bir örnek yoktur. İkincisi, düşman kabul ettiğini tekfir ediyor. Sadece tekfir etmekle kalmıyor, tekfir ettiklerini tekfir etmeyenleri de tekfir ediyor. Bu yönüyle de bir ilk. Kendisinden doğduğu El Kaide'yi 'kafir' dediklerine kafir demediği için tekfir ediyor. Onunla da yetinmiyor, tekfir ettikleriyle savaşmayı ve onları öldürmeyi, kanlarını mubah sayıyor. Sonra, kanlarını dökmeyi cihat zannediyor. Dolayısıyla bunları sadece bir İslam yorumundan neşet etmiş olarak değerlendirmek, hakikaten İslam'a büyük bir hakaret olur.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.