Diyarbakır'da Dev Fuar

Diyarbakır'da Dev Fuar

Ortadoğu Üretim Makineleri ve Yan Sanayiler Fuarı Diyarbakır'da açıldı.

Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan Ortadoğu Üretim Makineleri ve Yan Sanayiler Fuarı Diyarbakır'da açıldı. Açılış kurdelesini Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Suriye ve Irak'tan gelen ticaret ve sanayi odalarının yetkileri birlikte kestiği fuara 14 ülkeden 160 firma katıldı.

Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde fuar öncesi bir tören düzenlendi. Törene Irak ve Suriye ile yüzyıl önce olduğu gibi ticaret köprülerinin kurulması temennileri damgasını vurdu. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu amaçlarının Diyarbakır'ı Ortadoğu'nun ticaret merkezi yapmak olduğunu söyledi.

Sınır ülkeler arasındaki ortak kültür ve mirasa dikkat çeken Ensarioğlu sınırların kâğıt üzerinde kalmasının vakti olduğunu kaydetti. Ensarioğlu, "Geçen yıl 3 fuar planladık ama 5 fuarla tamamladık. Bu yıl 7 fuar planladık ama 8 fuarla tamamlıyoruz. Üç yıl içinde ayda 2 fuar yaparak Ortadoğu'nun fuar merkezi olma çabamız devam edecek. Yaptığımız bütün fuarlara Ortadoğu'nun birçok ülkesinden sanayi ve ticaret odası başkanları katılıyor. Asıl hedefimiz Ortadoğu'yu ticaret merkezi haline getirmektir. Geçmişte bu zaten böyleydi. Ortak kültür, ortak mirası paylaşıyoruz. Sınırlarımız sadece kâğıt üzerinde kalmalı." diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yurtdışını çıkış yasağının olduğunu hatırlatarak, bu yasağın Kıbrıs veya komşu ülkeler için olmadığını vurguladı. Baydemir, sanayicilerinin kalifiye elaman ihtiyacını karşılamak için 19 alanda meslek edindirme kursları açtıklarını kaydetti.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise GAP Eylem Planı kapsamında bölgeye aktarılan kaynaklar hakkında bilgi verdi. Son olarak Diyarbakır'da 3 milyar TL'nin aktarıldığını anlatan Mutlu, sanayicinin iş kurmasında finansal olarak bir sıkıntı çekmediğini dile getirdi. Mutlu, fuarların Diyarbakır'ın ticaretini canlandıracağına inandığını vurguladı.

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise fuarda ağaç işleme makineleri, mobilya yan sanayi, metal işleme, kaynak, kesme, delme makineleri, hidrolik-pnömatik sistemler ve yükleme boşaltma sistemlerinin sergilendiğini dile getirdi.

Ersözlü, önümüzdeki günlerde edebiyat ve belediye konulu 2 fuar daha düzenleyeceklerini söyledi. Ersözlü, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, TOBB, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin desteğiyle düzenlendiğini sözlerine ekledi.

 

Etiketler :