Diyarbakır'da tarihi Nevruz kutlaması

Diyarbakır'da tarihi Nevruz kutlaması

Türkiye'nin gözü, Abdullah Öcalan'dan gelecek mesajın okunacağı Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında.

42'si il merkezi olmak üzere toplam 130 yerde yapılan kutlamaların ardından bugün gözler Diyarbakır'da... Kentte yapılacak Nevruz kutlamalarının finali, çözüm süreci ve İmralı görüşmeleri nedeniyle farklı bir anlam da ifade ediyor.

ÖCALAN'IN MESAJI OKUNACAK

Nevruz Bayramı, bu yıl farklı bir anlam ifade ediyor. Bayram, hem resmi izinlekutlanacak hem de Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin mesajı okunacak. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, mesajı iki milletvekilinin Türkçe ve Kürtçe okuyacağını duyurdu. İmralı'dan gelen mesajı, Diyarbakır'da Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder okuyacak.

 

DEV MEŞALE KURULDU

Diyarbakır'da kutlamalara yönelik hazırlıklar tamamlandı. Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda dev bir sahne ve protokol için özel stant hazırlandı. Alanın dört bir tarafına dev hoparlörler yerleştirildi. Alanın zemini sarı, kırmızı, yeşil ve maviye boyandı. Nevruz Parkı kapılarını saat 06.00'da açtı. Resmi kutlamalar ise saat10.00'da başladı. Parkın ortasına da dev bir meşale kuruldu.

SÜRPRİZ BİR SANATÇI KATILACAK

Nevruz ateşi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 5 ton odun getirdi. Ateşi, BDP milletvekilleri ile belediye başkanları yakacak. Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkinbeklenen mesajını iki BDP'li vekil Türkçe ve Kürtçe okuyacak. Konuşmaların ardından yurt dışından gelecek sanatçılar sahne alacak. Konserin sürpriz sanatçısı ise gizli tutuluyor.

SİYASİLERDEN UMUT DOLU MESAJLAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yayımladığı mesajında, Nevruz'un birleştirici ve bütünleştirici yönüyle Türk kültüründe özel bir yeri bulunduğuna işaret ederek, Nevruz'u hep birlikte karşılamanın ve kutlamanın mutluluğunun yaşandığını vurguladı.

Danimarka'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Nevruz kutlamalarıyla ilgili, ''Ben barışın miladından bahsetmiyorum. Barışa gölge düşürülmesin diyorum. Benim ülkemde zaten barış var. Benim ülkemde savaş yok. Kelimeleri dikkatli seçelim'' dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Nevruz kutlamalarıyla ilgili bazı uyarılarda bulundu. Güler, ''Öcalan posterleri, 'suç ve suçluyu övmek' anlamında yasaktır, suçtur. Bununla ilgili tespitler yapılmıştır. Bazı yerlerde mahkemekararları alınarak yasaklanmıştır, bazı yerlerde kitleler halinde girişyapıldığı için o anda müdahale edilmemiştir ama tespit yapılmıştır. Mutlaka adli mercilere intikal ettirilecektir'' dedi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren nevruz alanına gelen Diyarbakırlılar alanı neredeyse doldurdu.

İşte notlar:

- Kutlamanın yapılacağı alanı düzenleme çalışması için yaklaşık 500 kişi çalıştı.

- Alana girişler saat 10.00'dan itibaren başladı. Etkinlikler 16.00'ya kadar devam edecek.

- Alanda, sahne, protokol ve gazeteciler için oluşturulan platform önü rengarenk boyandı.

- 'Nevruz kutlu olsun' yazılı flamaların asıldığı alana, Nevruz ateşi için büyük bir meşale yerleştirildi.

- Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince denetlenecek.

- Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleşti.

- Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve bağlı kurumlarına, ilk defa Kürtçe 'Nevruz kutlu olsun' yazılı flamalar aılırken, kentin farklı yerlerindeki bilboardlarda da Nevruz ile ilgili afişler yer aldı.

- Çok sayıda televizyon kuruluşunun canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 500 gazeteci akreditasyon yaptı.

ALAN ÇEVRESİNDEKİ PANKARTLAR

Nevruz alanının çevresine ise üzerinde, "Başur Azad'e, Rojava Azad'e, İsal weSerok ve Bakur Azad bibin (Kuzey Irak -Güney özgür, Suriye Kürtdistanı özgür, bu yıl Başkan Apo ve Kuzey'de (Türkiye) özgür olacak), 'Müzakereye de, mücadeleye de hazırız", "Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşam inşa Nevrozu kutlu olsun', 'Bu halk gençliği, kadınıyla bir bütün önderliği ile özdeşleşmiştir', 'Savaşta da barışta da seninleyiz ey serok (Başkan)', 'Kürt halkı gerillasıyla bir bütünen önderliğini özgürleştirecektir', 'Ortadoğu'nun barış mimarı önderliğe bin selam', 'Dünyaya dedik, emperyalistlere seslendik bu güneş ile ısınacaksınız' ve'Güneşin etrafında ateş çemberiyiz' yazılı pankart ve dövizler tertip komitesi tarafından asıldı.

EMNİYET MÜDÜRÜNÜN KUTLAMA MESAJI

Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, telsizden yaptığı anonsla, görev yapacak polislerin kanunlar çerçevesi içinde vatandaşların huzurunu temin için görev yapmalarını istedi. Güven, "Hem halkımızın hem sizin nevruzunuzu kutluyorum" dedi.

GÜVEN ALKIŞLARLA KARŞILANDI

Bu sırada alanda incelemeler yapan Güven'e vatandaşların yoğun sevgi gösterisinde bulunduğu, alkışladığı görüldü. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.