Diyette başarının tek anahtarı

Diyette başarının tek anahtarı

Tatil planları ile beraber zayıflama isteği artıyor, kışın alınan 4-5 kg yaza girmeden hızla verilmek isteniyor

“Hata da burada başlıyor” diyen Diyetisyen Dilem İrkin diyette yapılan hataların önemine değindi...Hızlı kilo vermek sağlıklı olmadığı gibi verilen kilolar kısa zamanda geri alınıyor. Buna rağmen hızlı kilo verme isteği kişileri sağlıksız diyet programlarına ya da “bitkisel” adı altında pazarlanan ilaçlara sevk ediyor.

“Bu duruma engel olmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri diyete başlamak için son ana kadar beklememek ve kışın mümkün olduğunca az ve kontrollü kilo almaktır” uyarısında bulunuyor. International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin. İrkin diyetle ilgili hataları aktardı: Birkaç yıl öncesine kadar diyet denince ilk akla gelen daha ince ve estetik bir vücut görüntüsüne sahip olmak için uygulanan beslenme programıydı.

Ancak günümüzde ince ve zayıf olmanın yanında sağlıklı olma isteği de öncelik kazandı ve bu durum diyet yapan kişi profilinin de değişmesine neden oldu. Birkaç kilo fazlalığı olduğu halde sağlıksız beslenme alışkanlığını değiştirmek için diyetisyene gidenler arttı.

Kas ve su kaybediliyor
Ancak kısa sürede zayıflama isteği sağlık sorunları doğuruyor. Çabuk ve büyük kayıplar, yağ dokusu yerine ağırlıkla kas dokusu ve su kaybı ile olduğundan, geri alınması da hızlı oluyor. Bununla birlikte kas kaybına karşın egzersizle bir destekte bulunulmuyorsa, ciddi vücut deformasyonları oluşuyor.

NEDEN KiLO ALDIĞINIZI TESPiT EDiN

Tek tip diyetler, kilo kaybının sadece su kaybı olduğu diyetler, “yağ yakıcı” adı altında pazarlanan metabolizmayı hızlandırma amacıyla kullanılan preparatlar, vücut dengesini bozmakta, kalıcı ve sağlıklı olmayan kilo kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle zayıflama planı yapılırken gerçekçi hedefler koymak, diyet sürecinin sağlıklı olmasında birici prensiptir. Diyetin bireysel olduğu unutulmamalı ve diyet başlamadan önce sağlık kontrolleri yapılarak en uygun program belirlenmelidir.

METABOLİZMA HIZI ÖNEMLİ

Neden kilo alımının olduğu çok iyi sorgulanmalı, alttaki neden araştırılmalı ve bunun çözümüne yönelik bir program oluşturulmalıdır. Diyete başlamadan önce metabolizma hızını belirleyen tiroid hormonları, iştah mekanizmasını etkileyen insülin hormonu, şeker değerleri, kan yağları ve kişinin beslenme alışkanlıkları, ailedeki mevcut sağlık sorunları doğrultusunda bunlara ek olarak başka kan değerlerine bakılmalıdır.

Diyet, egzersiz programı ile desteklenecekse, yapılacak egzersize göre sağlık kontrolleri yapılmalı, bilinçsiz spordan kaçınılmalıdır.

Etiketler :