Doğada var olan kullanıldı!

Doğada var olan kullanıldı!

Böcekten yapılan karmin içeren ürün sahibi firmaların üyesi olduğu dernek açıklama yaptı. Dernek ürünlerde karmin kullandıklarını doğrularken, kendilerini de bu sözlerle savundu

Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği, bazı gıda maddelerinde böcekten elde edilen Karmin kullanılmasıyla ilgili iddialar üzerine açıklama yaptı.

Rotahaber'e açıklama yapan dernek, haberimizde yer alan firmaların kendi üyeleri olduğunu ve ürünlerinde Karmin kullanıldığını doğruladı. Dernek açıklamasında, "Karmin 1900'lü yıllardan beri tüm dünyada kullanılmakta olan bir gıda renklendiricisidir. O tarihten bu yana yapılmış olan tüm bilimsel çalışmalarda sağlığa zarar verebilecek en ufak bir sonuç çıkmamıştır." ifadesini kullandı.
 
Dernek açıklamasının devamında ilginç detaylar vererek, böcekten elde edilen Karmin kullanımını " İnsanlar şimdi de olduğu gibi o zaman da doğada var olandan faydalanmıştır. Doğal bir gıda renklendiricisidir" sözleriyle savundu.
 
İşte Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği'nden yapılan o açıklama (ŞEMAD):
 'Medyada karmin olan ürünlerle ilgili haberlerde üyelerimizin markaları da yer almaktadır. Karmin 1900'lü yıllardan beri tüm dünyada kullanılmakta olan bir gıda renklendiricisidir. O tarihten bu yana yapılmış olan tüm bilimsel çalışmalarda sağlığa zarar verebilecek en ufak bir sonuç çıkmamıştır. Kullanımı da tüm dünyada yaygın bir şekilde devam etmektedir.
 
 
Sektörümüz dünya standartlarında, güvenilirliliği bilimsel otoriteler tarafından kabul edilmiş hammaddelerle üretim yapmaktadır”
 
Son günlerde medyada “Böcek Yiyoruz” iddiası ile yer alan haberlere istinaden açıklama yapan, Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği Başkanı Şemsi Kopuz, haberlere konu olan Karmin adlı gıda katkı maddesine ilişkin değerlendirmede bulundu.
 
ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz; “Karmin adlı gıda renklendiricisi dünyada 1900’lü yıllarda keşfedilmiş ve kullanımına başlanmıştır. İnsanlar şimdi de olduğu gibi o zaman da doğada var olandan faydalanmıştır. Söz konusu Karmin de keşfedilmesiyle birlikte, neredeyse 1 asırdan fazla bir zamandır tüm dünyada çeşitli gıdalara kırmızı rengi vermek amacıyla kullanılmakta olup sağlığa zararlı olduğu yönünde en ufak bir bulgu bile saptanmamıştır” diyor.
 
Şemsi Kopuz, Gıda katkı maddelerinin güvenliğinden sorumlu bir çok uluslararası kuruluşun olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafında oluşturulan Codex Alimentarius Komisyonu ve JECFA olarak adlandırılan “Gıda Katkıları için FAO/WHO Ortak Uzmanlar Komitesi”, US-FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi) ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) tarafından gıda katkılarının güvenliği ve denetimi konusunda belirlenen kurallar ve limit değerlerin gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanımının temel dayanağı olduğunu da sözlerine ekliyor.
 
ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz, ülkemizde de Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile gıda katkı maddelerinin kullanım amacı ve kullanım miktarının açıkça tanımlı olduğunu sektörün buna göre üretim yaptığını vurguluyor.
 
Doğal bir gıda renklendiricisi olan Karmin’in herhangi bir toksik etkisinin bulunmadığını tekrar eden Kopuz, Türk Gıda Sektörünün “Gıda Güvenliği”nden taviz vermeksizin üretim yaptığını ve üretim sırasında insan sağlığına zarar verebilecek her şeyden kaçındıklarını belirtiyor. "
 
ROTAHABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.