GDO'ya karşı 'Tohum Takası'

GDO'ya karşı 'Tohum Takası'

Seferihisar ilk defa geçen yıl düzenlediği Tohum Şenliği’ni bu yıl da büyüterek devam ettiriyor.

İzmir’in güzide ‘sakin şehri’ (cittaslow) Seferihisar ilk defa geçen yıl düzenlediği Tohum Şenliği’ni bu yıl da büyüterek devam ettiriyor. Anadolunun eşsiz doğal tohumlarının giderek terk edildiği ve GDO’nun soframıza sızmaya çalıştığı şu günlerde hem doğal tohumlarımızı korumak hem de yerel kültürlerini devamını sağlamak için biz de sizi Tohum Takasına davet ediyoruz.

Seferihisar Belediyesi’nin çağrı metni ise şöyle;

“Seferihisar Belediyesi, GDO’lu ürünlerin Türkiye’ye girdiği şu günlerde ninelerimizin dedelerimizin bize bıraktığı tohum mirasını yaşatmayı sürdürüyor. Geçen yıl düzenlediğimiz Tohum Şenliği’nin ardından şimdi yine yerel tohumlarımızı yaşatmak için harekete geçtik.

Gerçek bir tohum cenneti olan Anadolu toprakları, günden güne tohum mirasını kaybetmekte. Tek kullanımlık hibrit tohumların yaygınlaşmasıyla, üretim “Al –Ek –At” modeline dönüştü. Bu da küçük ölçekli üreticilerin girdi maliyetini günden güne artırıyor ve üretimin dışarıya bağlı bir hal almasına neden oluyor. Tohum takas şenlikleri, yerel tohumların herhangi bir satış amacı olmadan takas yoluyla yeşertilmesini ve korunmasını sağlıyor.

13-14 Ekim 2012’de Seferihisar’da ikinci Tohum Takas Şenliği’ni düzenliyoruz. Bereketli tohumlarımızı toplamayı, saklamayı ve yeşertmeyi unutmamak için, herkesi bu şenliğin bir parçası olmaya davet ediyoruz.”(doğaderneği.org) 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.