Doğan Grubu'da vergi kaçakçılığı

Doğan Grubu'da vergi kaçakçılığı

Doğan Yayın Holding'in Raks'ın Hasan Şek adlı kişiye satılmış gibi gösterip buradan 6.3 milyon liralık satış zararı hesaplanıp bunu vergiden düştüğü ortaya çıktı.

Bu işlem kanıtlanınca Doğan Holding yöneticilerinin vergi kaçakçılığı suçundan 3 yıla kadar hapis istendi.

Doğan Yayın Holding"in Doğan Rask Satış Pazarlama hisselerini 50 bin TL'ye Hasan Sek adlı çalışanına satmış gibi gösterip buradan vergi kaçırdığı iddasıyla holding yöneticilerine dava açıldı.

Haber Türk'ün haberine göre, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nm belirlemelerine göre Doğan Grubu, Hasan Şek adlı çalışanına Raksın 6 milyon 396 bin 824 adet hissesini 50 bin TL'ye satmış gibi gösterdi. Doğan Yayın hisselerin gerçek değeri ise eski parayla 6.3 trilyon TL (6 milyon lira) olduğu için bu satıştan 6.3 trilyon TL satış zararı yazıp bunu 31.03.2004 tarihinde kurum kazancından indirerek vergiden düştü.

Bu işlemin ortaya çıkması ise Doğan Grubu'nun yeni bir vergi kaçakçılığı suçlamasıyla karşı karşıya kalmasını sağladı. Hasan Şek'in sorgulanmasıyla ortaya çıkan gerçeklerden sonra Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Özkök ve Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nm da aralarında bulunduğu toplam 8 şüpheli hakkında dava açıldı. Şüphelilerin, "Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapmak, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açmak veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer ortamlarına kaydetmek suretiyle 213 sayılı vergi usul kanununa muhalefet ederek vergi kaçakçılığı" suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapisleri talep edildi. Maliye Bakanlığı Gelir Dairesi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri Kurulu'nca düzenlenen 30 Ocak 2009 tarihli vergi suçu raporu ve 16 Ocak 2009 tarihli vergi inceleme raporlarında, zaman aşımına uğrama süresi dolmak üzere olduğu ileri sürülen suçun 1 Nisan 2003 ile 31 Mart 2004 tarihleri arasında yapıldığı vurgulandı. Maliye Bakanlığı'nın savcılığa gönderdiği raporda; mükelleflerin 31 Mart 2004 tarihinde işlediği öne sürülen suçun 31 Mart 2009 tarihinde "zamanaşımına uğrayacağı" hatırlatması yapıldı.

MUHASEBE HİLESİ YAPMIŞLAR

Şüphelilerin defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hilesi yapmak, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açmak veya defterlere kaydı gereken hesap açtıkları idida edildi. Bu şekilde vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydetmek suretiyle vergi usul kanununa muhalefet ederek vergi kaçakçılığı suçunu işledikleri öne sürüldü.

DAVA AÇILMASA ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞECEKTİ

Konunun yargıya taşınıp dava açılmasıyla zaman aşımından davanın düşmesi de önlenmiş oldu. Dava açılmasaydı 15 gün sonra zaman aşımına uğrayacaktı ancak şu an süre 2 buçuk sene uzamış oldu.

3 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Suç duyurusu üzerien inceleme başlatan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheliler Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Yürütme Komitesi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yönetim Kurulu Üyeleri Ertuğrul Özkök, Soner Gedik, Ahmet Toksoy, Barbaros Hayrettin Çağa ile Hürriyet Gazetesi icra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabana ve Hürriyet Gazetesi Genel Koordinatörü HH imre Barmanbek hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı taarfından hazırlanan iddianamede şüphelilerin, "Defter ve kayıtlarda muhasebe hileleri yapmak, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açtıkları ifade edildi, iddianamede şüphelileri bu işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde kısmen başka defter, belge veya diğer ortamlarına kaydetmek suretiyle 213 sayılı vergi usul kanununa muhalefet ederek vergi kaçakçılığı" suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapisleri talep edildi.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :