Doğan'dan PKK ile ETA arasındaki fark

Doğan'dan PKK ile ETA arasındaki fark

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan bugünkü yazısında, PKK terör örgütü ile bir zamanlar İspanya'da kanlı eylemler düzenleyen ETA örgütünü karşılaştırdı. Doğan yazısında Öcalan ile ETA'nın lideri Arnaldo Otegi'nin tutumunu da karşılaştırdı.

İşte Yalçın Doğan'ın o yazısı;

Hava alanında bomba patlıyor, beş, on, yirmi kişi değil, bomba patlaması sonucunda iki kişi hayatını kaybediyor. 2006 yılında Madrid hava alanında patlayan bomba üzerine ETA lideri Arnaldo Otegi sürpriz bir açıklama yapıyor:
"Benim ETA ile görüş ayrılığım var".

ÖCALAN TERÖRÜ KINAMADI

Siz hiç Öcalan'ın PKK'nın herhangi bir eylemi sonrasında terörü kınayan, terörden yana olmadığını açıklayan bir sözünü hatırlıyor munusuz? Yakalandıktan sonra verdiği ilk ifadede ya da yargılandığı mahkemede, kendini kurtarmak üzere, PKK aleyhine sözleri hariç.

Ya da son aylarda olduğu gibi, "ben PKK'yı dağdan indiririm ama, beni ev hapsine çıkartırsanız" gibi, kendine dönük pazarlıklar hariç.

27 YILDA 30 BİN KİŞİ ÖLDÜ

İspanya'da BASK bölgesinin bağımsızlığı için 43 yıldır etnik savaş yürüten ETA silah bırakma kararı alıyor. Tarihi karar. ETA teröründe 43 yılda 829 kişi ölüyor.

PKK terörü 27 yıldır sürüyor, 27 yılda ölü sayısı otuz bini geçiyor. Korkunç acılar birbirini izliyor. Mali yönü de feci. Bir trilyon dolara yaklaşan maliyeti var.

Arnaldo Otegi 2007 yılında yakalanıyor. İfadesinde, "silahlı mücadelenin sonu gelmiştir, bundan sonra siyasal mücadele gerek" diyor.

Öcalan, PKK'nın siyasal çizgiye çekilebileceğini söylüyor ama, "benim durumum düzeltilmezse, terörü önleyemem" tehdidini savurmaktan geri kalmıyor.

AİHM KATKISI

ETA'nın terör hırsını frenleyen dönemeçlerden biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bir kararı.

İspanya 2002 yılında çıkardığı yasayla, "şiddet ve terörle bağlantısı olan siyasi partilerin kapatılmasını" öngörüyor. Bu yasa doğrultusunda, ETA bağlantılı Batasuna 2003'te kapatılıyor. AİHM'e giden Batasuna 2009'da AİHM'den geri dönüyor. AİHM "şiddet ve terörü destekleyen partiler ile onların yerine kurulacak partiler demokrasiyi tehdit ettikleri için kapatılabilir, bu başkalarının özgürlüğü gereğidir" kararına varıyor.

BÜTÜN PARTİLER BİRLEŞTİ

Bizde benzer partilerin macerası bitmek bilmiyor. Biri kapatılıyor, yerine öteki geçiyor.

ETA'nın silah bırakma sürecinde İspanya'daki bütün partiler, iktidarı ve muhalefeti ile uzlaşıyor, ne iktidar muhalefeti ne muhalefet iktidarı suçluyor, uzun uzun tartışsalar bile, sonunda ortak bir noktada buluşmayı biliyor.

Bir de Türkiye'ye bakın, demek gereksiz.

BÜYÜK BULUŞMA

ETA terörü devam ederken, terörü bitirmek üzere, bütün partilerin uzlaştığı konular müthiş:

-Teröristlere genel af. Hapiste olan ve elini kana bulamayanlar hemen tahliye ediliyor. Dağdakiler affa uğruyor. Elini kana bulamış olanlara ise, kısmi ceza indirimi uygulanıyor.
-Serbest kalanlara siyaset hakkı tanınıyor.

KOMŞULARIMIZ DESTEK İÇİN YARIŞIYOR

Türkiye'de rüya gibi. Hele de, terör bu kadar azgın halde iken.

İspanya'nın komşusu Fransa ETA'ya hiç bir biçimde arka çıkmıyor, tersine terörün önlenmesi için İspanya'ya yardımdan hiç çekinmiyor.

Bizim komşularımız PKK'ya destekte birbiriyle yarışıyor, bu yarışa Avrupa ülkeleri de katılıyor.

ETA'nın önemli liderleri yakalanıyor, yerlerine yenileri geçmiyor, ETA lider sıkıntısı yaşıyor.

PKK'nın çok az lideri yakalanıyor, PKK'ya katılım sürekli artıyor, lider sıkıntısı çekmiyor.

Son not meraklısına: ETA'nın da, IRA'nın silah bırakma sürecinden Türkiye'nin alacağı çok ders var. ETA ile ilgili ayrıntılı bilgi için İspanya'da görev yapmış, emekli diplomat Akın Özçeri'nin kaleme aldığı "Çoğul İspanya" kitabı bulunmaz bir kaynak.

Bizde durum ortada. "Gerisi iktidarın ve muhalefetin bileceği iş" demiyorum, çünkü hepimiz her gün ölüyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.