Ecdad yadigarı namazla canlanıyor

Ecdad yadigarı namazla canlanıyor

Doğubeyazıt ilçesinde bulunan Tarihî İshak Paşa Sarayı’nın camisi 213 yıl aradan sonra ibadete açılıyor.

Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Mimar Cemil Karabayram , İshak Paşa Sarayıve çevresinin de Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini ifade ederek, ‘’İshak Paşa Sarayı’nda ve ikinci avlunun hemen karşısında bulunan İshak Paşa Sarayı Camii’nde restorasyon çalışmalarımız çok ciddî bir şekilde devam etmektedir. Bu yıl güçlendirme ve çatı işlemlerini tamamlamaya çalışıyoruz’’ dedi.

İshak Paşa Sarayı’nın yapımının 1685’te Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa tarafından başlatıldığını dile getiren Karabayram, 99 yıl süren inşaatın Çolak Abdi Paşa’nın oğlu Çıldır Valisi İshak Paşa ve torunu Mehmet Paşa tarafından 1784’te bitirildiğini bildirdi. Caminin 130 yıl boyunca saraya hizmet ettiğini belirten Karabayram, ‘’1800’lü yıllarda yaşanan olaylar ve gelişmeler sonucunda İshak Paşa Sarayı Camii ibadete kapatılmıştır. Kapandığı dönemden bugüne cami hiçbir şekilde ibadete açılmamış. Restorasyon çalışmaları yıl sonunda tamamlanacak. İshak Paşa Camii artık ibadete açılabilecek. Bütün camiler nasıl simgeyse bu camimiz de bu bölgenin, İshak Paşa Sarayı’nın simgesidir. Bu dağın yamacında o görkemli, o saygın yerini bulup ibadete açılacak’’ dedi.

HOŞGÖRÜ VE BARIŞIN SEMBOLÜ OLACAK

Caminin saraya göre daha iyi durumda olduğunu ifade eden Karabayram, geçmişte kurşun ve maden çemberlerin söküldüğünü, caminin son cemaat yerindeki ve harem kısmındaki iki direğin yıkıldığını söyledi. Karabayram, camide kuzey-güney, doğu-batı duvarlarında güçlendirme çalışması ve kubbe temizleme enjeksiyon çalışmaları yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Temizleme çalışmaları başlayacak. Restorasyon bir süreç demek. Koruma bitti, restorasyon çalışmaları başladı. Caminin ve sarayın aydınlatma elemanları olsun, yer döşemeleri olsun, artık bir işlev belirdi. İshak Paşa Sarayı’nda geçmişten bugüne yapılan bir işlev yoktu. Artık İshak Paşa Sarayı gece gezilebilecek. Açık alanları, sergi alanlarıyla konulaştırılmış, yeniden işlevleştirilmiş bir İshak Paşa Sarayı var. Cami de ibadete açılacak. Ben inanıyorum ki bu bölgede barışın, hoşgörünün, sevginin büyük bir sembolü olacaktır. Tarihin dili, dini, mezhebi yoktur. Tarih sevgidir, tarih dostluktur, tarih barıştır, tarih güzelliktir.’’

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.