Doktora gitmenizi gerektiren 8 neden

Doktora gitmenizi gerektiren 8 neden

Ufak bir sakatlık geçirdiniz ya da vücudunuzda tuhaf kızarıklıklar oldu ama siz siz bu sorunu doktora görünmeden çözmek mi istiyorsunuz? Peki, bu durum doğru mu?

Ufak bir sakatlık geçirdiniz ya da vücudunuzda tuhaf kızarıklıklar oldu ve siz bu sorunu doktora görünmeden çözmek mi istiyorsunuz? Peki düşündüğünüz yol doğru mu? Hangi durumlarda doktora gidilmeli? İşte cevap:

BAŞINIZI BİR YERE VURDUYSANIZ...

En ufak çarpmada travma geçireceğinizi düşünmenin bir anlamı yok. Önemli olan kafanızı çarptıktan sonraki hafta vücudunuzda ne gibi değişiklikler olduğuna dikkat etmek... Beyin sarsıntısı ve damar çatlamasının belirtileri görmede problemler, mide bulantısı, bilinç kaybı ve şiddetli baş ağrısı olabilir. Bu belirtilerin herhangi biriyle karşılaşırsanız, acil olarak bir hastaneye gidip, tomografi çektirmeniz gerekebilir. Çünkü; bir doku içinde kan pıhtısı birikmiş olabilir. Bu da size zarar verir.

BOYNUNUZ TUTULDUYSA...

Boynunuzun tutulmuş olması ciddi bir soruna işaret edebilir. Örneğin; bakteriyel menenjit, beyin ve omurilik üzerinde hızla ilerleyen bir enfeksiyona neden olabilir. Hastalığın en önemli belirtileri bitkin ve yorgun hissetmek, yüksek ateş, boynun tutulması ve şiddetli ağrıdır. Bu tür bir tabloyla karşılaştığınız zaman acilen hastaneye gitmeniz gerekir. Minessota Üniversitesi'nden Dr. Ed Hellinger, "Boyun ağrılarınız zamanla artarsa ve çenenizi göğsünüze değdirmekte zorlanırsanız, doktora gidin" diyor.

SÜREKLİ SU İÇMEK İSTİYORSANIZ...

Gün içinde sürekli susamak Tip 1 veya Tip 2 diyabet hastalıklarının belirtisi olabilir. Tip 1 diyabette pankreas, besinlerden aldığı şekeri enerjiye dönüştürecek insülini üretemez. Tip 2 diyabet ise toplumda daha fazla görülür. Bu hastalıkta da vücut, gerekli olan insülini üretemediği için ideal kan şekeri seviyesini koruyamaz. Fazla kilo, bu hastalığı tetikleyebilir. Diyabet hastalığının bir başka belirtisi de iştah artışıdır. Diyabetin kesin olarak bir tedavisi yoktur. Ancak kan şekeri seviyenize dikkat edip, sağlıklı yaşamaya özen göstererek hastalığın etkilerini hafifletebilirsiniz. Bu ciddi hastalığa geç teşhis konursa, kalp sorunlarından körlüğe kadar pek çok hastalığa yakalanabilirsiniz.

KALP ATIŞLARINIZ DEĞİŞİYORSA...

Hiç beklemediğiniz bir anda kalp atışlarınız hızlanıyor sonra bir anda normale dönüyor. Bu değişikliği fazla kahve tüketiminize bağlıyor ve daha az kafein almaya karar veriyorsunuz. Evet, bu işe yarayabilir ancak bu durumun gerçek sebebi panik atak olabilir. Bu hastalık özellikle genç kadınlarda çok sık görülür ve kişiyi nefes nefese bırakabilir. Bu durumun olası diğer sebepleri de tiroid bezinin hızlı çalışması veya kalpteki ritim bozukluğu olabilir. Bu tür bir durumda doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın!

GECE AĞRILARINIZ ARTIYORSA...

Uykunuzu kaçıracak kadar şiddetli ağrıların sebebini anlayamıyorsanız ve ağrı kesiciler de etki etmiyorsa, doktora gitmeniz gerekir. Uzmanlar vücudun aynı bölgesinde bir hafta boyunca devam eden kronik bir ağrı görüldüğü durumda mutlaka doktora görünmek gerektiğini söylüyorlar. Ağrıya ek olarak vücutta yüksek ateş ve o bölgede oluşan kızarıklık ve şişme de enfeksiyon belirtisi olabiliyor.

ŞİŞKİNLİĞİNİZ VARSA VE İSHALSENİZ

Sindirimde yaşanan sorunlar gün boyu sizi rahatsız edebilir. Midenizde şişlik hissedebilir ve karnınızda zaman zaman şiddetli ağrılar yaşayabilirsiniz. Sağlıklı beslenmenize rağmen bu sorunlar devam ediyorsa ve ilaçlar size etki etmiyorsa, sorununuz 'İrritabl Bağırsak Sendromu' (IBS) olabilir. Bu sindirim sistemi sorununda ishal, kabızlık, karında şişlik ve şiddetli kramplar görülebilir. Sorunun kesin bir tedavisi olmamakla birlikte beslenmenize dikkat etmeniz, bu tip rahatsızlıklarda çok önemlidir.

İLİŞKİ SIRASINDA CANINIZ ACIYORSA...

Endometriozis' sık karşılaşılan ve üreme çağındaki kadınları etkileyen ciddi bir hastalıktır. Normalde rahim içini örten zar tabakasının olması gereken yer dışında herhangi bir yerde bulunması sonucu oluşur. Hormonların etkisiyle büyüyen ve kalınlaşan doku, hormonlardaki azalmayla beraber kanayabilir. Cinsel ilişki sırasında özellikle adet dönemine yakın zamanlarda sancı yapabilir. Hastalığın ilerlemesi doğurganlığı engelleyebilir. Bu ciddi soruna karşı jinekolojik kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

İDRARDA YANMA OLUYORSA...

İdrar yaparken hissedilen yanma ve sonucunda oluşan ağrı, idrar yolları enfeksiyonunun sinyalidir. Bu sorundan kolayca kurtulmak istiyorsanız mümkün olduğu kadar çok su içmeniz gerekir. Ancak bazen sadece su içmek ağrıyı hafifletmez, ağır tablolarda bulanık ve kokulu idrar oluşabilir. İşte bu noktada doktora gidip, antibiyotik tedavisi görmeniz şart. İhmal ettiğiniz idrar yolları enfeksiyonları, ciddi böbrek rahatsızlıklarına ve hatta kanda enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.

Etiketler :