Gözler Merkez Bankası'nda

Gözler Merkez Bankası'nda

Dolar tekrar yükselişe geçti. Avrupa'daki borç krizi de derinleşiyor. Bu bağlamda gözler son dönemdeki kararlarıyla dikkat çeken Merkez Bankası'nın yarınki toplantısına çevrildi

Geçen yılı 1,55 liradan kapatan dolar, yıl içinde 1,90 lira seviyelerine kadar yükseldi. Merkez Bankası ise bu yükselişe "dur" demek için kolları sıvadı. Art arda yapılan döviz alım ihaleleri ile doların ateşi düşürüldü.

Son günlerde yeniden yükselen ve 1,86 seviyelerini zorlayan yeşil banknot için bankadan yeni bir hamle gelip gelmeyeceği piyasalarda merak konusu oldu.

Döviz ihalelerine rağmen kur yükselince, Merkez Bankası repo ihalesi açmayacağını duyurdu. Piyasaya Türk Lirası vermedi. Dolar, bu duyuru ile gerilemeye başladı.

Gözlerin çevrildiği Merkez Bankası, bu kez faizler için toplanacak. Banka, küresel piyasalara ve yurt içindeki ekonomik faaliyetlere bakacak.

Para Politikası Kurulu yıl sonuna kadar politika faizi, gecelik borçlanma ve borç verme oranları ile TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarıyla ilgili karar verecek.

Enflasyon Beklentisi Yükseldi

Bu arada piyasaların yıl sonu enflasyon beklentisi de yükseldi.

Merkez Bankası Beklenti Anketine göre 0,14 puan artan enflasyon beklentisi yüzde 9,22'ye yükseldi.

Bu arada Rekabet Kurulu'nun, 12 bankayla ilgili başlattığı kredi kartı faizi soruşturması konuşulmaya devam ediyor.

Otomotiv Sektörünü Örnek Gösterdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bankalara daha önce büyük cezalar alan otomotiv sektörünü hatırlattı.

Çağlayan, "Bu konuda mevcut yürürlülükteki mevzuata, kanuna, tüzüklere aykırı hareket edenler, otomotiv sektörünü kendilerine örnek alsınlar. Geçmişte otomotiv sektörü, hakim durumu kötüye kullanma noktasından dolayı çok büyük cezalar aldılar. Sektör şu anda cezalarla karşı karşıya" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.