Domuz Etli İftar Yemeği

Domuz Etli İftar Yemeği

Menüsünde domuz eti bulunduran birçok hotel ve restoran, bu etleri diğerleriyle aynı yerde muhafaza edip aynı tavada pişiriyor.

Önceki gün denetime çıkan Kağıthane Tarım Müdürlüğü yetkilileri, 5 yıldızlı bir otele 2 bin 560 TL ceza kesti. Domuz eti pişiren otel, iftar yemeği de veriyor.

Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, otelde kalacak kişilerin dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Zaman'ın haberine göre, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetme-liği’ne göre bir işletme, ürünlerinde domuz etine yer verecekse bunun için ayrı mutfağa sahip olması gerekiyor. Ancak domuz etlerine ilişkin faaliyet yürüten birçok işletme bu kurala uymuyor.

Müşterilerin, otel mutfağı hakkında bilgi sahibi olma hakkı bulunduğunu hatırlatan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur Bayındır, “Eğer bir otel işlerinin sürdürülebilir olmasını istiyorsa yönetmeliklere uymak zorunda. Her ne kadar bizim otellerimizin mutfaklarında kullanılan malzemeler dezenfekte edilse de çok detaylı yıkansa da sonuçta kanunlara uymak zorundayız.” diyor.

Türkiye’de gıda konusundaki cezaların adaletli olmadığını belirten Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer de şu eleştiride bulunuyor. “Bir otele 2 bin 560 lira ceza kesmek, ona ‘Bu işe devam et’ demektir. Bunun karşılığı kapatma olmalı. Hele ki aynı yere ikinci kez ceza kesilmesi o işletmenin lisansının bile iptal edilmesini gerektirir.”

Yabancı ülkelerden de örnek veren Özer, “Yabancı bir ülkeye gittiğinizde restoranın girişinde hayvanları simgeleyen işaretler vardır. Bunlara bakar ona göre o restoranı tercih eder veya etmezsiniz. Ancak bizim ülkemiz Müslüman olmasına rağmen böyle bir çalışma maalesef yok.” ifadelerini kullanıyor.

 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.