Domuz Gribi tartışması Devam Ediyor

Domuz Gribi tartışması Devam Ediyor

Çin makamları pazartesi gününe kadar ülke çapında 69 bin 160 kişinin hastalığa yakalandığını, 53 kişinin de öldüğünü açıklamıştı ama ölenlerin sayısının açıklanandan fazla olduğu ileri sürüldü.

 

Çin makamları pazartesi gününe kadar ülke çapında 69 bin 160 kişinin hastalığa yakalandığını, 53 kişinin de öldüğünü açıklamıştı.

Güneydeki Guangcou şehrinde yaşayan ve 2003 yılındaki SARS salgını sırasında cesur açıklamalarıyla dikkat çeken doktor Cong Nanşan, domuz gribinden ölenlerin sayısının gerçekte çok daha fazla olduğunu ileri sürdü.

Cong, iddiasına gerekçe olarak sağlık sistemindeki yetersizliği ve hastanelerin bütün grip vakalarında A tipi H1N1 virüsü testi yapamamasını gösterdi. Cong, ''bu hastalıktan sadece 53 kişinin öldüğüne inanmıyorum'' diye konuştu.

Cong'un açıklamaları üzerine Çin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu konudaki gelişmeleri saklayan, zamanında bildirmeyen veya tahrif edenlerin cezalandırılacağı belirtilirken, halktan ve medyadan bu hastalıkla ilgili gelişmeleri şeffaf şekilde ve zamanında bildirmeleri istendi.

Bu arada bakanlık tarafından 12 eyalete salgınla mücadele çalışmalarını denetlemek üzere 9 ekip gönderildi. Bakanlık açıklamasında, Çarşamba gününe kadar 18 milyon 200 bin kişiye ücretsiz aşı yapıldığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'ün Pekin Bürosu basın sözcüsü Vivian Tan, China Daily gazetesinde yer alan açıklamasında, ''ölü sayısının az gösterildiği iddialarını şu anda teyit edecek durumda olmadıklarını'' ifade etti.

Gazetenin haberinde 330'den fazla kişinin hayatını kaybettiği SARS salgını sırasında bazı bilgileri gizleyen Sağlık Bakanı ve Pekin Belediye Başkanının da aralarında bulunduğu üst düzey yöneticilerin görevden alındığı hatırlatıldı.

Haberde, Amerikan Salgınla Mücadele Merkezi'nin ABD'deki domuz gribi vakası sayısının resmi açıklamanın en az 140 katı olduğu şeklindeki açıklamasına da işaret edildi.

Etiketler :