Donanma eşliğinde sondaja başlıyoruz

Donanma eşliğinde sondaja başlıyoruz

Rumların Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondajına başlaması üzerine Türkiye teyakkuza geçti. TPAO’nun sismik arama gemisi gelecek hafta savaş gemileri eşliğinde denize açılacak.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, dün adanın 185 kilometre güneyinde doğalgaz sondaj çalışmalarına başlaması Türkiye’den sert tepki gördü. İsrail ortaklı Amerikan şirketi Noble’in Rumlarla yaptığı anlaşmanın dolmasına 10 gün kala çalışmaya başlaması üzerine Ankara,  KKTC ile imzalayacağı kıta sahanlığı anlaşmasının hazır olduğunu, TPAO’nun aramalara gelecek hafta başlayacağı ve sismik arama gemisine donanmanın refakat edeceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara’da Diplomasi Muhabirleri Derneği üyelerini kabulünde soruların üzerine Rumların sondaj çabalarının “uluslararası hukuka aykırı ve siyasi bir provokasyon” olduğunu söyledi. Yıldız, “Bu bir tahriktir, bu bir provokasyondur. İster İsrail isterse başka bir ülkeyle, böyle bir çalışmanın yapılmış olması aslında provokatif bir çalışmadır. Bizlerin duruşunun ne olacağını hep beraber göreceğiz” diyerek Rumların daha önce açıkladıkları takvimi yürütmeleri durumunda Türkiye ile KKTC’nin kıta sahanlığı anlaşması imzalayacağını belirtti.

Arama haftaya başlıyor

 Bu anlaşmanın metninin hazır durumda olduğunu ve gelişmelere paralel şekilde imzalanacağını ifade eden Yıldız, bu çerçevede TPAO’nun Akdeniz’deki çalışmalarına gelecek hafta bile başlayabileceğini söyledi. Yıldız, Türkiye’nin sismik arama gemilerine, Türk donanmasının da eşlik edebileceğini belirtti.Yıldız, gazetecilerin  sismik arama gemisine donanmanın eşlik edip etmeyeceği sorusunu yinelemesi üzerine “Bu konuda refakatleri ve karşılıklı çalışmaların beraberce yürütüleceği aşikar. Herhangi bir geri adım söz konusu olmaz. Ama gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz” dedi. Yıldız, gazetecilerin donanmanın arama gemisine refakat edeceğinin söylenip söylenemeyeceğinin sormasına karşılık da “Evet söyleyebiliriz” cevabını verdi.

Yıldız, TPAO’nun bir Norveç firması ile birlikte önce sismik aramalar yapacağını söyleyerek, hemen sonra da petrol arama platformları kurulacağını belirtti. Konunun İsrail ile ilgili boyutunun hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları söyledi: “Hiçbir petrolün kendisi ve kalitesi, hiçbir doğalgazın miktarı ve kalitesi bizim herhangi bir vatandaşımızın onurundan daha yüksek değildir. O nedenle bizim İsrail ile bu manada herhangi bir proje geliştirmemiz söz konusu değildir.”  AA ANKARA

AB: Taraflar itidalli davranmalı 

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic Doğu Akdeniz’de “Rum sondajı” nedeniyle artan gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu. Kocijancic, “AB tüm taraflara kapsamlı bir anlaşmaya varmaları için çabaları göstermesi çağrısında bulunuyor. Taraflar itidallı davranıp, bu sürecin başarıyla tamamlanması için elinden geleni yapmalıdır” dedi. Kocijancic “Türkiye’ye, iyi komşuluk ilişkilerini ve sınır anlaşmazlıklarının barışçıl çözümünü olumsuz etkileyecek her türlü tehdit ya da eylemden kaçınmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Hristofyas yine Ankara’yı suçladı 

Rum lider Dimitris Hristofyas, Türkiye’nin, “hidrokarbon yatakları saptama araştırmaları dolayısıyla protesto, tehdit ve gerginlik yaratma hakkı olmadığını” iddia etti. Hristofyas “Ankara  neyin çıkarına olduğunu anlasın ve gerginlik yaratmak ve bölgede karıştırıcı gibi davranmak yerine, Kıbrıs sorununun çözümünde işbirliği yapsın” dedi. Hristofyas, Kıbrıslı Rumların ve Türklerin birlikte yöneteceği ‘Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, doğal zenginliklerinden istifade edeceğini ve ortaya çıkacak menfaatlerden iki toplumun da faydalanacağını savundu.  

Rumlar sondaja İsrail donanması eşliğinde başladı 

Kıbrıs Rum yönetimi adına Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz sondajı yapacak, Amerikan Noble Energy şirketinin, Güney Kıbrıs açıklarında ‘Afrodit’ ismiyle anılan 12. parselde sondaj sürecine önceki akşam başladığı bildirildi. Rum basınına göre, sondaja İsrail Heronları ve donanması da eşlik ediyor. Rum Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis de, 12. parselde doğalgaz çıkarılması amacıyla sondaj çalışmalarına önceki akşamdan itibaren başlandığını doğruladı. Noble Energy şirketi de platformunun üzerinde İsrail insansız casus uçaklarının uçtuğunu ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda görüldüklerini duyurdu. Rum hükümetinden, sondaj çalışmalarının başlamasına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadığı ifade edildi. 

Yunan Bakan: Gerginlik artacak

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglitis, Rumlar’ın çalışma başlattığı Doğu Akdeniz’de gerginliğin muhtemelen artacağını” belirterek, “Türkiye’nin uygulamalarının tecridi için diplomatik set inşa ediyoruz, korkmuyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.