DTP 19 Mayıs törenlerine neden katıldı

DTP 19 Mayıs törenlerine neden katıldı

DTP'nin 19 Mayıs'a ilk kez tam kadro katılmasının sırrı..

PKK'nın beyni olarak nitelenen ve şehir yapılanmasını yöneten KCK'ya Emniyet geçtiğimiz ay üst üste operasyonlar yapmıştı.

KCK'nın darmadağın edilmesiyle birlikte örgütün DTP içindeki elemanları da alınmıştı. KCK'nın dağıtılmasının en çok DTP'yi rahatlatacağı yorumları haklı çıktı. KCK'nın DTP üstündeki baskısının sona ermesiyle birlikte dün 19 Mayıs törenlerinde çok sıcak anlar yaşandı. DTP'li başkanlar tam kadro 19 Mayıs törenlerine katılırken; DTP'li milletvekilleri de Anıtkabir'e gelerek bir tabuyu yıktılar.

ÇOK SICAK GÖRÜNTÜLER

DTP, 19 Mayıs sürprizi yaptı.

DTP'li milletvekilleri Ankara'da Cumhurbaşkanı'nın da yer aldığı bir törende Anıtkabir'e ilk kez çıkarken, Güneydoğu'da DTP'li belediye başkanları da düzenlenen törenlerde tam kadro yerlerini aldı. KCK operasyonlarıyla DTP'nin üzerindeki PKK baskısının kırılması ve Cumhurbaşkanı Gül'ün, Kürt sorununun çözümüne ilişkin mesajları umutları artırdı. Gül'ün, "Çözüm yakın. Herkes elini taşın altına koymalı" çağrısı meyvesini vermeye başladı ve Meclis'teki küslükler rafa kalktı. 23 Nisan törenlerini protesto ederek Meclis'te oturma eylemi yapan DTP, 19 Mayıs törenlerine katılarak ilginç bir çıkış yaptı. Basının görüntü almasına izin verilmeyen, törenlerin başlangıç yeri Aslanlı Yol'da da renkli görüntüler ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, "PKK'yı terör örgütü ilan etsinler ondan sonra görüşeyim" dediği DTP'ye ilk kez elini uzattı. Anıtkabir'deki törenlerde CHP lideri Deniz Baykal da DPT'lilerle arasındaki buzları eritti. Baykal da tören sırasında Türk ve DTP milletvekilleri ile tokalaşarak selamlaştı.

'BARIŞ MELTEMİNE DÖNÜŞÜYOR'


DTP milletvekilleri, şunları söyledi:

Sırrı Sakık (DTP Muş Milletvekili): Biz 23 Nisan'da, partili arkadaşlarımızın tutuklanmasını, küçük çocukların gözaltına alınmasını protesto ettik. Oturma eylemi ile de çözüm yerinin Meclis olduğunu göstermek istedik. Bütün bayramları protesto edeceğiz demedik. Bu bayram, bu vatan, ülke hepimizin. Cumhuriyeti Türkler, Kürtler birlikte kurdu. Cumhurbaşkanı Gül, Kürt sorunun çözümüne yönelik çok önemli ve olumlu mesajlar verdi. Biz uzlaşmanın kalıcı olmasını diliyoruz. Kurumlar arası diyalog önemli. Kurumların bir araya gelmesini istiyoruz. Herkesin barışa ihtiyacı var, ülke hepimizin, gençler hepimizin, bayramlar da hepimizin. Barış rüzgârlarının esmesini diliyoruz. Uzun zamandır ülkemizde eksik olmayan savaş bulutları barış meltemlerine dönüşüyor.

Nuri Yaman (DTP Muş Milletvekili): Anadolu halkları işgale karşı birlikte savaştı. Bu bayram ulusal kurtuluşu, birlik ve beraberlik ruhunun Anadolu'da başladığı günü ifade ediyor. Bu bayram Atatürk'ün, bütün Anadolu halkına güveninin simgesi. Sayın Cumhurbaşkanı Gül de, devletin birliğini temsil ettiğinin bilincinde hareket ediyor. Bu açılımların AKP misyonuna katkı olarak görmek doğru değil. Akan kanın durmasına yönelik değerlendirmelerini doğru buluyorum. Bu tarihi bir fırsat. Gül de bu misyonu üstlendi. Ortadoğu gezisi de bunun işareti. Aynı coğrafyayı paylaşan ulusların ortak menfaatlerinin nerede olduğuna kanaat getirdiler. Ana muhalefet partisinin elini taşın altına koyma zamanı geldi. Sayın Baykal, olumsuz düşüncelerini bir kenara bırakmalı. Bunun ilk adımı da el sıkışmamız oldu. Kurtuluş Savaşı'nda atılan adım devam etmeli. Devleti yönetenler Atatürk'ün ortaya koyduğu yaklaşımı sergilemeli. Anadolu halkına güvenmeli.
TÜRK'E SICAK KARŞILAMA

Ankara'da Anıtkabir törenlerine DTP'yi temsilen Genel Başkan Ahmet Türk, Meclis İdare Amiri Sırrı Sakık ve Muş Milletvekili Nuri Yaman katıldı. Başbakan Erdoğan, tören sırasında DTP'lilerle tokalaşarak merhabalaştı. CHP lideri Deniz Baykal da DTP'li milletvekillerinin elini sıktı. DTP'li Nuri Yaman, "Sayın Başbakan bizlerle tokalaşıp merhaba derken yüzünde olumlu bir tebessüm vardı" dedi.

DTP'Lİ BAŞKANLAR TAM KADRO

Tüm yurtta düzenlenen törenlerin Güneydoğu ayağına DTP'li başkanlar tam kadro katıldı. Diyarbakır'da kutlamaların başladığı ve çelenk sunumunun yapıldığı Anıtpark'a DTP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş ve Kayapınar Belediye Başkanı Zülkür Karatekin ile diğer parti yöneticileri, vali ve askerlerden 10 dakika önce geldi. DTP'li başkanlar kendi aralarında bir süre sohbet ederek diğer protokol üyelerinin gelmesini bekledi.

TÖRENE KATILMAK ONUR VERİCİ

Van'daki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenleri Valilik önündeki Atatürk Büstü'ne çelenk konmasıyla başlandı. Törene DTP'li Van Belediye Başkanı avukat Bekir Kaya başkan olarak ilk kez katıldı ve "Törenlere katılmak onur verici" dedi. Valinin yanına giderek tokalaşan Kaya'ya askerden ise tavır geldi. Van 6'ncı Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Memduh Hakbilen, Kaya'yı görmezden gelerek tokalaşmadan tören alanındaki yerini aldı. Statta gösteri yapan öğrenciler ise, başkan Kaya'ya yoğun tezahüratta bulundu.

Yorum Ekle Arkadaşına Gönder Yazdır

Etiketler :