Hapishaneyi dinlemiş

Hapishaneyi dinlemiş

Dubai tatilini bedavaya getiren, dinlettiği şüpheliden telefonda mont ve gözlük isteyen Savcı Zekeriya Öz'den bir vukuat daha.

Avanta Dubai tatilinin ortaya çıkmasının ardından Bolu'ya düz savcı olarak atanan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün vukuatı bitmek bilmiyor. Dinlettiği bir işadamından hem mont hem de gözlük sipariş ettiği geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak tarafından duyurulan Öz'ün, şimdi de cezaevini kayda aldırdığı ortaya çıktı. Bir dönem yürüttüğü Ergenekon soruşturması kapsamında, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na skandal bir talimat yazan Öz, şüpheli H.A.H.'nin, bu ildeki cezaevlerinde kaldığı süre boyunca yaptığı görüşmelere ilişkin ses kayıtlarının kendisine yollanmasını istedi.

HER ANINI KAYDA ALIN!

20 Mart 2010 tarihinde Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği soruşturma evrakında Zekeriya Öz, şüpheli H.A.H'nin Kayseri'deki cezaevlerinde kaldığı süre zarfında avukatı ve ziyarete gelen kişilerle yaptığı görüşmelerin kayıt altına alınıp kendisine yollanmasını talep etti. Bununla yetinmeyen Öz, aynı zamanda şüphelinin, avukatı ve ziyaretine gelen kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinin de kendisine iletilmesi talimatını verdi.

'HUKUKİ YETKİSİ YOK'

Şüphelinin avukatı Yusuf Erikel, Öz'ün yaptığı uygulamalara tepki gösterdi. Öz'ün Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği soruşturma evrakından haberdar olduğunu söyleyen Avukat Erikel, 'Benim avukat odasındaki müvekkilimle yaptığım görüşmelerin kendisine yollanmasını istiyor. Herhangi bir savcının böyle bir talepte bulunabilme yetkisi hukuken yok. Eğer savcılıktan buna dair bir izin alırsa ortada ağır bir dolandırıcılık suçu var demektir. Bırak talep etmeyi avukatların hiçbir şekilde kendi ofisindeki telefonları bile dinlenemez. Bu hukuk sisteminin içerisindeki bir savcı tarafından yapılıyorsa durup düşünmemiz gerekir. Avukatlar müvekkilliklerini yaptığı kişilerin suç işlediğinden haberdar olsa bile adli mercilere söylemek zorunda değil. Kaldı ki hiç kimseyle paylaşmak zorunda da değil. Cezaevindeki avukat kabininde yapılan görüşmenin dinlenmesinin hiçbir şekilde yasal zemini yoktur' ifadelerini kullandı.

Mesai saatlerini şu sıralar Tweet yazmakla dolduran Savcı Zekeriya Öz, geçtiğimiz günlerde Çağlayan Adliyesi'ne gelmiş ve suç duyurusunda bulunmuştu.

Meslekî görüşmeyi isteyemez

Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, avukatın kendi temsil ettiği şüpheliyle, görüşmelerini savcının talep edemeyeceğini söyledi. Şen, 'Savcı bunu isteyemez. İsterse hukuka aykırı olur. Hem de o veriler, hukuka aykırı delil olarak nitelendirilir. Fakat avukat, avukat mesleği dışında gittiyse o görüşme kayıtları elde edilebilir. Onun haricinde bir avukatın, ceza muhakemesi ve avukatlık kanunu çerçevesinde cezaevinde insanlarla yaptığı görüşmeleri, şüpheli ile yaptığı mesleki görüşmeleri, kaydı, kimle kaç defa görüştüğü istenemez. Ceza muhakemesi kanunu 149 ve 154. maddelerinde bu yazıyor' diye konuştu.

Bakalım buna ne diyecekler

Paralel yapıya yönelik yürütülen operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerin avukatları, her fırsatta yürütülen operasyonda hukuka bağlı kalınmadığına yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Zekeriya Öz'ün müvekkil ve avukatların özel hayatlarını hiçe sayan eyleminin gün yüzüne çıkmasıyla, şüpheli polislerin avukatlarının neler söyleyecekleri merak konusu haline geldi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.