Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün

Dünyada meydana gelen olaylarla ilgili gazete, dergi ve internet sayfalarında yer alan haber, yorum ve analizler...

BBC
BBC’in internet sayfasının haberinde kullandığı başlık, "Türkiye’de yargı konusunda fay hatları oluştu"
Türkiye’de yargı kurumları ve hükümet arasındaki ’yetki tartışması’nın dün de sert suçlamalarla sürdüğü kaydediliyor..

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun suç duyurusunda bulunduğu da aktarılıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun dört savcı hakkında görevden alma kararını ’kabul edilemez bir hukuksuzluk’ olarak nitelediği ifade ediliyor.

Tartışmaların yargı bağımsızlığına zarar verdiğini savunan Arınç’ın bir kaç kişinin aldığı ’yetkisiz ve sorumsuz bir kararla’ Türkiye’nin tökezletilmeye çalışıldığını öne sürdüğü belirtiliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ise ’’Biz yasama organı olarak, yürütme organından da yargı organında da bu Meclisin çıkarmış olduğu yasaları başarıyla uygulamalarını bekleriz’’ diyerek, herkesi sağduyulu olmaya davet ettiği vurgulanıyor.

BBC, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın ülke ekonomisine ilişkin açıklamasını da yansıtıyor sütunlarına..

Amerikan Merkez Bankası, bu yıl beklenenden daha iyi bir performans sergileyeceği tahmininde bulunuyor. Merkez Bankası, 2010’da ekonominin yüzde 2,8 ile yüzde 3 buçuk arasında büyümesini öngörüyor.

Buna karşın işsizliğin, gelecek iki yıl boyunca yüksek düzeylerde seyredeceği kaydediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki işsizlik düzeyinin bu yıl yüzde 9 buçuk ile 9,7 arasında seyretmesi; gelecek yıl ise yüzde 8,2 ile 8 buçuğa düşmesi bekleniyor.

Ülkenin geçen yıl resesyondan çıkmasına rağmen gerek tüketicilerin, gerekse işletmelerin, harcama düzeylerini artırma konusunda hala temkinli davrandıkları kaydediliyor.

Ekonominin ve istihdam piyasasının normale dönmesi için belli bir zamanın daha geçmesi gerekeceği belirtiliyor.

Financial Times
Financial Times ise, Yunanistan’da yaşanan ekonomik krize ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamasını taşımış sütunlarına..

Angela Merkel, bütçe açıklarını gizlemesi için Yunan hükümetine yardımcı oldukları iddia edilen büyük yatırım bankalarını sert bir şekilde eleştiriyor.

Haberde Merkel’in, ’Bizi uçuruma sürükleyen bankaların, bir de Yunanistan’ın ekonomik verilerinin tahrif edilmesinde rol oynadığı doğru çıkarsa, bu bir kepazelik olur’ şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Financial Times, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun, konunun araştırılması için özel bir parlamento komisyonu kurulacağını söylediğini de kaydediyor.

Ancak bu kararın, Sosyalist hükümetle, muhalefetteki muhafazakarlar arasındaki kırılgan siyasi uzlaşıyı bozduğu belirtiliyor.

Independent
Independent gazetesinde ise, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Paris Match dergisinde yayınlanması beklenen bir kamuoyu yoklamasından rahatsızlık duyabileceğini belirtiyor.

Haberde, söz konusu ankete katılanların yüzde 57’sinin Sarkozy’nin siyasi rakibi eski Başbakan Dominique de Villepin’i, Cumhurbaşkanına tercih ettiği kaydediliyor.

Sarkozy’ye destek oranıysa yüzde 38’de kalıyor.

Sarkozy’ye yakın çevrelerinse, anketi önemsemedikleri; de Villepin’in, partiye ve seçime girecek altyapıya sahip olmadığını söyledikleri belirtiliyor.

Guardian
Guardian gazetesi haberi ise, Amerikan güçlerinin öncülüğünde Afganistan’da yürtülen Müşterek operasyonuna ilişkin..

Çatışmaların Afganistan’ın güneyindeki iki Taliban bölgesinde yoğunlaştığı aktarılıyor.

Taliban’ın Helmand’daki son kalesi Marjah’ta ise Amerikan ve Afgan güçlerinin şiddetli bir direnişle karşılaştığı belirtiliyor.

Amerikan deniz piyadelerinin, direnişçilerin roketli saldırısına ağır makineli tüfek ateşi ile karşılık verdiği bildiriliyor.

Marjah’ta benzeri çatışmaların geçtiğimiz günler içinde de yaşandığı kaydediliyor. Marjah’ta Cumartesi günü başlayan çatışmalarda bugüne kadar 6 NATO ve bir Afgan askerinin öldüğü belirtiliyor.

Çatışmalarda 40 Taliban savaşçısının da öldürüldüğü ifade ediliyor. Operasyon sırasında sivil can kaybının da 15 olduğu aktarılıyor.

Jerusalem Post Gazetesi
Gazete, Birleşmiş Milletler’in İran’a ilişkin yeni yaptırımlarının Mart ayı içinde gündeme geleceğini yazıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden biri olan Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı dördüncü tur yaptırımlara ilişkin kararını Mart ayı içinde alacağını vurguluyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya gelen Spindelegger,"Önümüzdeki haftalarda İran’a ilişkin bir karara varmak durumunda olacağız." şeklinde konuşuyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı, Güvenlik Konseyi’nde İran’a ilişkin çalışmaların başlatıldığını kaydederek, alınması öngörülen yaptırımların İran halkına zarar vermeyeceğini öne sürüyor.

Spindelegger, "Eğer biz İran rejimi karşısında gerçekten etkili yaptırımları gündeme getirmeyi amaçlıyorsak, bu yaptırımların da gerçek anlamda etkili olması gerekir." şeklindeki görüşünü de vurguluyor.

Avusturya’nın İran’ın nükleer silah üreteceğine ilişkin iddialar karşısındaki tutumuna ilişkin bir soruyu da Spindelegger, "Onların aklından ne geçtiğini kimse bilmiyor. Tabi ki, herkes İran rejiminin nükleer silahlara sahip olmasından endişeli. Bu durumun gelecekte gerçeğe dönüşmemesi için de birşeyler yapmak durumundayız." şeklinde yanıtlıyor.

Washington Times
Gazete, Afganistan’dan Amerikan güçlerinin öncülüğünde yürütülen son operasyonda ele geçirilen bazı Taliban liderlerinin, Afgan toplumuna yeniden kazandırılmasının amaçlandığını öne sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri askeri yetkilisine dayandırılan habere göre, yine bazı Taliban üst düzey komutanları, Müşterek operasyonu sırasında Afganistan’ı terk ederek, Taliban militanlarını kaderleriyle başbaşa bıraktı.

Amerikalı yetkili, operasyon sırasında teslim olan Taliban sayısının az olduğunu, bunun da Helmand eyaletinin Marjah bölgesinde Amerika Birleşik Devletleri ile Afgan güçlerinin sürdürdüğü operasyonun istenen etkiyi sağlamadığı anlamına geldiğini kaydediyor.

"Bazı Taliban üyeleri topluma yeniden kazanıldırılmayı talep ediyor ama bu sayı çok sınırlı." diyen askeri yetkili, "Düşman güçler özellikle de lider kadro, arkalarında savaşçı unsurları bırakarak batıdan kuzeye gidiyor." şeklinde konuşuyor.

Gazete, operasyonda en büyük başarının, Amerikan ve Afgan güçlere Taliban savaşçıların dağılmasına yardımcı olacağını umdukları Afganistan’daki Taliban güçlerinin ikinci komutanı Molla Abdul Gani Baradar’ın yakalanması olduğunu aktarıyor.

Amerikalı yetkili, bölgedeki operasyonun henüz tamamlanmadığını, yapılması gereken daha çok işin bulunduğunu belirterek, ancak şu anki durumu da iyi bir aşama olarak niteliyor.

Etiketler :