Dünya bu kitabı elinden bırakmıyor

Dünya bu kitabı elinden bırakmıyor

Dünyada en çok okunan eserleri hatırlamaya çalışırsak ki; bunlardan bir kısmı klasik eserlerdir, Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin eserleri elbette ayrı bir yere sahiptir.

Gerek eserleri ve gerekse  fikirleri dünyanın bir çok  ilmi mahfilinde  kullanılan,  çalışmaları akademik çalışmalara mevzu edilen Mevlana hazretlerinin eserleri,  tabiatıyla  öncelikle kendisinin neşet  ettiği ve yaşadığı  yerlerde daha fazla bilinmekte ve istifadeye medar olmakta.

Ancak  onun eserlerinin  özellikle batıda ciddi bir talep  gördüğünü de gözlemlemekteyiz.Başta İngilizce ve Almanca olmak üzere  bir çok batı diline eserleri tercüme edilmeye devam etmekte.

Dünyanın en büyük  sanal kitap satış sitesi Amazon’da   Mevlana hazretleri ile ilgili 500 den fazla  eserin   bulunması      ifade etmek istediğimizi  destekleyen bir durum olsa gerek. Öte yandan ilginç bir durum daha var ki;  elbette  farklı sebepleri olduğunda  kuşku yok,  Hz Mevlana Arap dünyasında olması gerekenden çok az çok bilinmekte. Ayni durum   Rusça konuşan  coğrafyalar içinde söz konusu. Bu  realiteden hareketle,   Kaynak Kültür Yayınları bünyesindeki  Daral Nil yayınları  bu ihtiyacın giderilmesi adına bir  adım atarak,   Hz Mevlana ve  mevlevilik üzerindeki  çalışmaları ile   temayüz  etmiş    yazarlardan Prof. Dr.  Cihan Okuyucu’nun daha önce Türkçe ve İngilizce olarak neşredilen ‘’Mevlana , hayatı, eserleri ve fikirleri’’  isimli eserini    biraz daha  genişletilmiş  halde  Arapça olarak neşretti.

Eser hem Türkiye’de hem de Mısır’da   ayni anda basıldı ve okuyucuya arz edildi.

Umuyoruz ki bu vesile ile  özellikle  Ocak ayında  organize  gerçekleşecek 2010 Uluslararası Kahire kitap fuarında yapılacak  bir  tanıtımla , devamında da diğer Arap ülkelerindeki fuarlara iştirak eden yayınevinin  gayretleri ile   artık Hz  Mevlana ve fikirleri daha  iyi bilinecek.

Etiketler :