Dünya İslam Günü (World Islam Day)

Dünya İslam Günü (World Islam Day)

23 Şubat Dünya İslam Günü kutlu olsun.

Bugün Dünya İslam Günü
 
Kelime manası olarak İslam, "barış (sulh), esenlik (selamet), güvenlik (emniyet), teslimiyet (itaat)" demektir; "Allah'a teslim olarak barış, güvenlik ve huzur içinde yaşamak"tır…
 
23 Şubat - Dünya İslam Günü (23 February - World Islam Day), Veda Hutbesi ile İslam’ın tamamlanmasının yıldönümüdür. Dünya İslam Günü, Veda Hutbesi’ni ve temel İslami değerleri anma vesilesidir. Dünya İslam Günü, Allah’ın Nimeti olan İslam’ın değerini hatırlama ve hatırlatma günüdür...
 
23 Şubat 632 tarihi, Allah’ın son elçisi Hz. Muhammed’in insanlara Veda Hutbesi’ni okuduğu ve son ayetin (Kur'an, Mâide 3) vahyedildiği, yani İslam’ın tamamlandığı tarihtir. Veda Haccı’nda, Mekke’de, yüz binden fazla insana verilen Veda Hutbesi, İslam tebliğinin özü ve özeti niteliğindedir. Can, mal, ırz, din emniyeti gibi en temel haklardan kadın haklarına birçok konuya değinen ve sadece müslümanlara değil tüm insanlara seslenen bu çağrı yüzyılları aydınlatmıştır. Veda Hutbesi ile İslam’ın evrensel değerleri insanlığa armağan edilmiştir.
 
İlgili Bazı Gelişmeler ve Günler:
 
* 21 Mayıs, Tataristan'da İslam('a Geçiş) Bayramı ilan edilmiştir.
 
* Haziran'ın Son Pazar Günü, Bosna Hersek'te Ayvaz Dede Şenlikleri (Boşnakların Müslüman Oluşunun Yıldönümü) olarak yüzyıllardır kutlanmaktadır.
 
* 24 Eylül (Hicret'in Yıldönümü), Hawaii'de İslam Günü ilan edilmiştir.
 
* Kasım ayında İngiltere'de İslam Farkındalık Haftası (İslam Bilinçlen(dir)me Haftası) düzenlenmektedir.
 
* Ramazan'ın Son Cuma'sı, İran ve diğer müslüman ülkelerde Uluslararası Kudüs Günü (Dünya Kudüs Günü) olarak kutlanmaktadır.
 
* 14 Şubat 2011 günü (Hz. Muhammed'in doğumunun bu seneki yıldönümü) Bulgaristan'da Mevlid Kandili sebebiyle müslümanlar için Resmi Bayram ilan edilmiştir.
 
* Dünya İslam Günü Topluluğu tarafından yayınlanan "Dünya İslam Günü 2010 Bildirisi"nde "14. Müslümanlar zulme karşıdır" bölümünde yer alan çağrı ("Müslüman toplumlar içlerindeki “devşirilmiş zihniyet”lerden veya “müslüman firavun”lardan kurtulmalıdır."), üzerinden daha bir yıl geçmeden, başta Tunus, Mısır ve Libya olmak üzere, birçok ülke halkı tarafından karşılık bulmuştur, halklar uyanmaya ve güçlerinin farkına varmaya başlamıştır...
 
Dünya İslam Günü 2011 Etkinliği, 22 Şubat akşamı İstanbul - Fatih'te Araştırma ve Kültür Vakfı'nda düzenlenmiştir. Etkinlikte "Peygamberimizin Merhameti", "İslam'da Yardımlaşma", "Veda Hutbesi'nin Önemi" ve "İslam Nedir?" konularına değinilmiştir. Ayrıca Kuran-ı Kerim, Veda Hutbesi ve Naat dinletisi yapılan etkinlikte, "İslam Nedir? / 360+ İslami Hikmet" sunumuna da yer verilmiştir.

"İslam iyiliktir." Kur'an-ı Kerim
"Doğruluk iyiliğe götürür; iyilik de Cennet'e götürür." Hz. Muhammed (s.a.v.)
 
Tüm müslümanların ve tüm insanların Dünya İslam Günü kutlu olsun.
 
Dünya İslam Günü Topluluğu - Basın Bülteni

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :