Dünya İsrail'in kadınlara müdahalesine tepkili

Dünya İsrail'in kadınlara müdahalesine tepkili

İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmek için kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye müdahalede bulundu.

İsrail donanmasının, Gazze ablukasını delmek için yola çıkan kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahalede bulunduğu bildirildi.

İnsan hakları eylemcisi ve Özgürlük Filosu basın sorumlusu Ellen Huttu Hansson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kadın barış aktivistlerini taşıyan Zaytouna gemisi ile iletişimi yaklaşık bir saat önce yitirdik. İsrail donanmasının Zaytouna'ya, Gazze'nin 40 ila 50 mil açıklarında müdahale ettiği ve gemiyi Aşdot Limanı'na doğru çekmeye başladığı bilgisine ulaştık." dedi.

Kendisinin ekibiyle Strazburg'da bulunduğunu ve Avrupalı politikacılara filoya destek mektuplarını imzalatmaya çalıştığını belirten Hansson, şu ana kadar çok sayıda Avrupalı parlamenterin destek mektubunu imzaladığını belirterek, "Tüm insanları sosyal medya ve diğer sivil platformlar üzerinden bizi desteklemeye ve İsrail üzerinde baskı oluşturmaya davet ediyorum." diye konuştu.

İsrail'in Kanal 2 televizyonu da konuyla ilgili haberinde, İsrail donanmasının Zaytouna gemisine Gazze'den 80 mil açıkta müdahale ederek kontrolü sağladığı ve gemiyi Aşdot Limanı'na doğru çekmeye başladığını duyurdu. Haberde, müdahale esnasında herhangi bir direnişle karşılaşılmadığı ve geminin gece saatlerinde Aşdot'a ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Gazze ablukasını delmek için 14 Eylül'de İspanya'dan yola çıkan gemide sadece kadınlar bulunuyor. Türkiye, Kanada, Meksika, İspanya, Norveç, ABD ve Avustralya gibi dünyanın farklı yerlerinden sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak hareket eden Özgürlük Filosu Koalisyonu, önceki girişimlerinde kendilerini engelleyen İsrail askerlerini bu kez "kadınların gücüyle" aşarak, Gazze'ye ulaşmayı hedefliyordu.

İsrail ordusu, uluslararası sularda müdahaleyi doğruladı

İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmek için yola çıkan kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahalede ettiğini doğruladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "Rotasını değiştirmesi için yapılan çok sayıda çağrının reddedilmesinin ardından, Gazze ablukasını delmek niyetinde olan gemiyi donanma askerleri ziyaret ederek aramada bulundu" ifadesine yer verildi.

Müdahalenin uluslararası hukuka uygun olduğu savunulan açıklamada, Gazze ablukasının "meşru" olduğu ve gemideki kadın aktivistlerin bunu "hukuksuz şekilde delmek istediği" öne sürüldü.

Açıklamada ayrıca müdahale sırasında herhangi bir olay yaşanmadığı belirtildi.

Hamas: İsrail'in Zaytouna'ya müdahalesi korsanlıktır

Hamas, İsrail'in, Gazze ablukasını delmek için yola çıkan kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahalesini "korsanlık ve organize devlet terörü" olarak niteledi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in gemiye müdahalesinin, Filistin halkı ve onları destekleyenler aleyhinde gerçekleştirilen saldırı, suç ve hak ihlallerinin yansıması olduğu belirtilerek, "İsrail, Zaytouna gemisine müdahalesiyle, Gazze'de merhametsizce uygulanan ve yaşam alanlarının tümünü etkileyen ablukanın yol açtığı insan hakları aleyhinde işlenen suçların üzerini örtmeyi hedefliyor." ifadesine yer verildi.

"İsrail'in Zaytouna gemisine uluslararası sularda müdahalesi, korsanlık ve organize devlet terörüdür." ifadesi kullanılan açıklamada, uluslararası topluma, İsrail'in işgalleri ve işlediği suçların engellenmesi çağrısı yapıldı.

Müdahale, İspanya'da 22 kentte protesto edildi

Uluslararası sivil girişim olan Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Gazze'deki ambargoyu sembolik olarak delmek için organize ettiği "Kadınlar Gazze'ye doğru" adlı girişime İsrail donanmasının uluslararası sularda müdahalesi İspanya'nın 22 kentinde protesto edildi.

"Kadınlar Gazze'ye doğru" girişiminin İspanya'daki kolu "Rumbo a Gaza"nın (İstikamet Gazze) çağrısıyla Madrid ve Barcelona başta olmak üzere 22 kent merkezinde gösteri yapıldı. Madrid'deki Dışişleri Bakanlığı binası önünde yapılan eylemde, İsrail ordusunun, Gazze'ye gitmeye çalışan 13 kadın aktivisti taşıyan "Zaytouna" (Zeytin) adlı gemiye uluslararası sularda müdahale ettiği belirtilip, "İsrail ordusu, bir kez daha uluslararası hukuku çiğneyip, Akdeniz'de, uluslararası sularda Gazze'ye doğru seyahat eden sivil bir gemiye müdahale etmiştir." ifadesi kullanıldı.

Gösteri sırasında yapılan konuşmalarda, İsrail ordusunun TSİ 17.15'te yaptığı müdahalede, gemide bulunan farklı uluslardan 13 kadına "şiddet uyguladığı, onları alıkoyup, rızaları olmadan İsrail topraklarına götürdüğü" vurgulanırken, İspanya hükümetine ve uluslararası topluma "İsrail'in bu korsan müdahalesini kınaması" çağrısında bulunuldu. "Rumbo a Gaza" üyeleri, "Alıkonulan tüm kadın aktivistlerin bir an önce serbest bırakılmaları ve gemiye geri götürülmeleri ve bu olayın İsrail tarafındaki siyasi ve hukuki sorumlularından hesap sorulması" çağrısı yaptı.

İsrail'in 2007 yılından bu yana Gazze'ye uyguladığı "insanlık dışı ve yasa dışı ambargoyu" kınayan İspanyol sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bu ambargoyu kırmak için organize edilen "Kadınlar Gazze'ye doğru" girişiminin şiddetten uzak, tamamen sivil bir girişim olduğunu ve İsrail ordusunun yaptığı müdahalenin "uluslararası sularda serbest dolaşım hakkını ihlal ettiğini" vurguladı.

f1_1

f2_1

f3_1

f4_2

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.