Dünyaya parmak ısırtan ezici zafer

Dünyaya parmak ısırtan ezici zafer

AK Parti'nin her iki kişiden birinin oyunu alarak iktidara geldiğini yazan dünya medyası, Başbakan Erdoğan'ın büyük zafer kazandığına vurgu yaptı

ürkiye' deki 24'üncü dönem parlamento genel seçimlerinde, AK Parti'nin aldığı yüzde 50'ye yakın oy oranı, dünya basınında geniş yer buldu. Türkiye'de çok partili sisteme geçişten bu yana ilk kez bir partinin üç kez ardı ardına tek başına iktidar olduğu belirtilen haberlerde, Başbakan Tayyip Erdoğan için, "Mustafa Kemal Atatürk günlerinden bu yana Türkiye'de en güçlü siyasi şahsiyet" yorumları yapıldı. AK Parti ile birlikte Türkiye'nin ekonomisinin dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline geldiğine sıkça vurgu yapılırken, seçimlerin ardından bu büyümenin süreceği kaydedildi. Haber ve yorumlarda özellikle AK Parti'nin oylarını artırmasına rağmen sandalye sayısı azaldığı için anayasa değiştirmek amacıyla "konsensüs" araması gerekeceği vurgulandı.

ABD
Wall Street Journal: Haberde "Türkiye tüm İslam dünyası için demokrasi dersi verdi. Türkler tüm bilgelikleriyle, 'ı ekonomik çıkış için ödüllendirirken, tüm istediklerini yapabilecek çoğunluğu vermedi. Erdoğan, balkon konuşmasında verdiği sözü tutup daha fazla tolerans gösterirse; Türkiye, Ortadoğu'nun örnek alabileceği gerçek bir özgürlük modeli olur" denildi.
New York Times: "Başbakan Erdoğan'ın partisi, seçimleri 3. kez kazandı'' başlığı altında Erdoğan'ın açık bir zafer kazandığı ancak seçim sonucunun, başkanlık sistemine geçiş ve yeni bir anayasanın hazırlanması gibi büyük değişikler yapmasını sağlayacak çoğunluğu kendisine vermediği uzlaşma sağlaması gerektiği vurgulandı.
Washington Times: AK Parti'nin seçimleri kazanmasının, Ortadoğu'da yıldızı yükselmekte olan bir güç olan Türkiye'de ekonomik büyüme, kararlı diplomasi ve askeri yönetimden kalma anayasayı değiştirme hedeflerinin gerçekleştirilmesine olanak tanıyacağını bildirildi.
Associated Press (AP): Türkiye'nin iktidar partisi, parlamento seçimlerinde üçüncü bir zafer kazanarak, büyük bir bölgesel güç haline gelen ekonomik büyümeyi sağlamak, iddialı bir diplomasiyi gerçekleştirmek ve askeri dönemde yapılan anayasayı revize etmek için gereken zemini oluşturdu.

İNGİLTERE
Times: Türkiye'nin iktidar partisi, oyların yarısını alarak yadsınamaz bir zafer elde etti.
Guardian: Ezici çoğunluk elde ederek zaferle çıkan Erdoğan, Türkiye'nin çok partili sisteminde tarihin en başarılı başbakanı oldu.
BBC: Seçim sonuçları, Recep Tayyip Erdoğan'ın sunduğu ekonomik liberalizm ile dini muhafazakârlık karışımının kuvvetli bir kabulü oldu. Erdoğan, ülkenin kurucusu Atatürk günlerinden bu yana Türkiye'de en güçlü siyasi şahsiyet.
Financial Times: Bazı liberaller endişe duysa da Erdoğan köylerde, kentlerin fakir bölgelerinde ve orta sınıf arasında kahraman olmaya devam ediyor.
Reuters: Ak Parti ile Müslüman bir ülke olan Türkiye'yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri haline getiren ve askeri darbe ihtimallerini ortadan kaldıran Başbakan Erdoğan, oyların yüzde 50'sini kazandı.

FRANSA
Liberation: "Erdoğan, Yeni Sultan'' başlıklı haberde, AK Parti'nin üçüncü kez iktidar olma başarısı gösterdiği yazıldı.
Le Figaro: "Türkiye'de Modernleşmenin Zaferi Erdoğan'' başlığıyla birinci sayfadan verdiği haberde, Erdoğan'ın üçüncü kez seçimi kazanma başarısı gösterdiğini yazdı. ''Büyük Vezir'' başlığıyla yer alan ayrı bir haberde ise 9 yıllık iktidarın ardından Erdoğan'ın Türkiye'nin ekonomisini dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline getirdiği belirtildi.

YUNANİSTAN-RUM BASINI
Devlet televizyonu NET: Erdoğan'ın Türkiye'de üçüncü defa başbakan seçilen ilk lider olduğuna dikkat çekerken, büyük bir zafer kazandığı yorumunda bulundu.
Mega televizyonu: "Günümüz dünyasında Erdoğan gibi siyasi bir liderin, hem de Türkiye gibi büyük bir ülkede art arda üçüncü defa seçim kazanması çok önemli" vurgusunda bulunuldu.
Simerini: "Erdoğan'ın Ezici Zaferinin Karşılığı Yok...

İTALYA
Alithia: Haberi ilk sayfadan "Erdoğan'ın; Değişiklikler İçin Gereken Sandalyeler Olmaksızın Ezici Zaferi" başlığı ile duyurdu.
La Stampa: Erdoğan'ın anayasa değişikliklerini, tek başına referanduma götürme sayısı olan 330'a ulaşamadığı kaydedildi.
Corriere Della Sera: "Erdoğan'ın Acı Zaferi" başlığını kullanırken, başbakanın istediği gibi anayasayı değiştiremeyeceği için bu zaferden çok memnun olmadığı yorumu da yapıldı.
Il Giornale: "Erdoğan kazandı ama İmparator olamadı" başlığını altında "anayasayı değiştirmek için gerekli olan 3'te 2 çoğunluğun elde edilemediğini" yazdı.
L'unita: "Tayyip'in rüyası tarihe 'İslami Atatürk' olarak geçmek" başlığını kullanırken, "gelenek ve modernlik arasındaki bir lider" sözleriyle Başbakan'ı hırslı, hitabı kuvvetli ve ılımlı İslam'ın yaratıcısı olarak tanımladı.

ALMANYA
Der Spiegel: "Erdoğan üçte ikilik çoğunluğu kaçırdı" başlığıyla verilen haberde, AK Parti'nin seçimleri farkla kazandığı ifade edildi.
Bild: "Erdoğan üçüncü tura giriyor" başlığıyla verilen haberde, Erdoğan'ın 1999'da kışkırtıcılık suçundan 4 ay hapis yattığı zaman siyasi kariyerinin sona ermiş gibi göründüğü, ancak bu olaydan 12 yıl sonra, en güçlü başbakan olduğu belirtildi.
Süddeutsche Zeitung: Yorumda "Türkler Erdoğan'a, inançlı bir Müslüman olduğu için değil, daha iyi bir yaşam hazırladığı için seçim zaferini hediye etti" denildi.

RUSYA
Ria Novosti: AK Parti seçimlerin galibi, ancak tek başına anayasa yapamayacak.
Vesti devlet televizyonu: Mevcut siyasi partiler dengesinde önemli bir değişiklik olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

İSPANYA
El Pais: "Ilımlı İslamcı Erdoğan, Türkiye'de Yeniden Zafer Kazanıyor" başlığını atarken, "Erdoğan, İslam'ın ve demokrasinin birlikte olabileceğini gösterdi ve Türkiye'yi genç Araplar için bir referans yaptı" yorumunda bulundu.
ABC: AK Parti, geniş ancak büyük kayıplarla kazanılan galibiyet elde etti.

AVUSTURYA
Devlet Televizyonu (ORF): Erdoğan'ın anayasayı değiştirebilmek için muhalefet partilerinin desteğine ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Die Presse: Erdoğan kazandı, ancak üçte iki çoğunluğu kaçırdı.
Kronen Zeitung: Erdoğan'ın partisinden kesin zafer.

ÇİN
Şinhua:AK Parti'nin seçmenin oylarının neredeyse yarısını aldığını yazdı. Haberde Türkiye'nin AK Parti döneminde "tartışılmaz bir ekonomik rekor" elde ettiği kaydedildi. DIŞ HABERLER

THE ECONOMİST
"Erdoğan'dan hat-trick"
ERDOĞAN büyük bir başarı göstererek Türkiye'de üst üste genel seçim kazanan ilk lider olmakla kalmadı, aynı zamanda her seçimde partisinin oyunu yükseltmeyi başaran ilk lider oldu.

JAPONYA
Chunichi Shimbun: "İktidar partisinin i" olarak değerlendirdi, ancak anayasa değişikliği için yeterli olmadığını yazdı.

KATAR
El Cezire: AK Parti anayasa için gereken oyu alamadı. Erdoğan'ın seçimlerdeki temel gücü büyüyen ekonomi ve yükselen uluslararası profilden geliyor.

LÜBNAN
As Safir: Bu, Beyrut ve Şam'ın da zaferidir. n Daily Star: Erdoğan'ın üçüncü kez büyük bir başarıyla çıktığı ve bölgedeki etkisini artırarak sürdüreceği görüşlerine yer verdi.

B.HERSEK
Sarajevo-x: Başbakan'ın, "İstanbul kadar Saraybosna kazanmıştır'' ifadesine yer verdi. n Oslobocenye: ''Bir zafer daha'' ifadesi kullanıldı, "Referandum için gerekli sandalyeyi alamadı" denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.