Çinlileri Rezil Etti

Çinlileri Rezil Etti

BM'nin genel merkezinde düzenlenen "Çin'de İnsan Hakları" konulu toplantıya katılan bazı Çinliler, işgal ettiği toprakların Çin'e ait olduğunu ve Çin'in orada BM'ye adım attırmayacağını söyledi.

Toplantıya katılan Dünya Uygur Kurultayı başkanı Rabia Kadir Hanım Güney de, Çinlileri bakın nasıl alt etti...

BM'nin Cenevre'deki binasında Hırvatistan Cumhuriyeti'nin eski Dışişleri Bakanı Pavol Separoviç moderatorlüğünde gerçekleşen toplantıda Dünya Uygur Kurultayı başkanı Rabia Kadir Hanım Güney, Moğolistan Enformasyon Merkezi Müdürü Eghebatu Togocho, Dalaylama'nın Orta ve Doğu Avrupa Bölge Sorumlusu Tseten Samdup Choekyapa, Araştırmacı Gazeteci İsen Gusman Çin'deki İnsan Hakları konusunda konuşma yaptılar.

Toplantıya katılan 5 Çinli de konukların konuşmalarına karşılık kendi görüşlerini ifade ederek sorular sordu.

Çinli konuklar, Doğu Türkistan diye bir yerin olmadığını, bu toprağın ezelden beri Çin toprağı olduğunu, Uygurların BM'ye giriş hakkının olmadığını söyleyerek Rabia Kadir'in konuşmasını sabote etmeye çalıştı.

ÇİNLİ KONUĞU SUSTURAN CEVAP

Yang Çueng Hui adlı Çinli konuk, Rabia Kadir'e "Sana şöyle bir teklifim var; sana cevap verebilmem için sakin ve soğuk kanlı konuşman lazım. Sen normalde de böyle mi konuşursun bilmiyorum. Sesin fazla yüksek" dedi.
Rabia Kadir ise Çinli'nin bu tepkisine şöyle cevap verdi :
"Sen bana böyle bir tavsiyede bulunduğun için Çin Komunist Parti Üyeleri'nin kibarlaşmaya başladığını düşünmeye başladım. Fakat halkımız katliama maruz kaldığından olsa gerek sesim biraz yüksek çıkmış olabilir. Belki bu durum senin halkının başına gelseydi sende benim gibi olurdun."

"İŞGALİ İNKAR EDEN TEK ÜLKE ÇİNDİR"

Rabia Kadir, Wang Yi adında bir Çinli kadının "Doğu Türkistan diye bir yer yoktur" görüşünü de şöyle cevapladı :
"Dünyada imparatorluk kurmuş İngiltere, Osmanlı, Almanya, Rusya gibi devletler başka ülkeleri işgal ettiği zaman kendilerinin bu toprakları işgal ettiğini kabul etmiştir. Ama dünyada sadece Çinliler işgal ettiği toprağı 'eski bir ayakkabısını toprağa gömüp sonra oraya arkeolojik kazı yapıp oradan taş çıktı, oradan yazı çıktı' demek suretiyle oranın eskiden kendi toprağı olduğunu ileri sürerler. Bugün biz BM'ye insan hakları ihlalleri konusunda konuşmaya gelmiştik. Toprakla ilgili konuşma niyetimiz yoktu. Ama Erkin Alptekin'le beni bu konuda konuşmaya zorladınız. Doğu Türkistan hiçbir zaman Çin'in toprağı olmadı. Tarihi tarihçiler yazsın. Siz kendi kafanızdan tarih yazamazsınız. Bizim tarihimizi Komünist Parti yazmayacak, biz de yazmayacağız. Biz sizlere kırılmayız. Çünkü sizlerin beynini Komünist Parti yıkadığı için siz böyle konuşuyorsunuz. Gerçek tarihi okuduğunuz zaman gerçekleri öğreneceksiniz. Bu toprak sizlerin değil. Bu tarih sizin tarihiniz değil. Niçin insanlarımız orda katliama uğruyor peki? Niçin Tibet temel hakkı olan özerklik hakkını bile alamıyor? Tibetlilere bile bölücü, terörist diyorsunuz. Bizi ve Moğolları da bölücü, terörist diye tutukluyorsunuz. Neden dilimizi asimile etmek için uğraşıyorsunuz? O halde neden bizi böyle acımasızca bastırıyorsunuz? Bunun tek nedeni var o da bu toprağın sizin değil bizim oluşudur. Sizler bizi yok ettikten sonra kendinizin yapmak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Tarihte pek çok ulus başka ülkeleri işgal etti. Ama o topraklar sonsuza kadar işgal eden ülkenin toprağı olamadı. Bizim toprakları 1949 yılında işgal ettiniz. Ondan önce biz topraklarımızda özgürdük. O yıllarda sizlerin bizim toprağımızı işgal edecek gücünüz bile yoktu. Stalin'in desteği ile işgal ettiniz topraklarımızı.”

Bu sözleri sindiremeyen Çinliler, bu kez de gazetenin ses kayıt cihazını Rabia Kadir'e fırlattı.

VEKİLLER HAYRETE DÜŞTÜ

Çin'de İnsan Hakları adlı bu toplantıya BM'nin 22. Genel Kurul Toplantısı'na bazı vekillerde iştirak etti.

Çinlilerin bu kaba saba davranışı gazetecilerin ses cihazlarına bile saldırması toplantıya katılanları hayrete düşürdü. Edinilen bilgiye göre Çinli vekiller bu toplantı salonuna girebilmek için BM'den koruma talep etti. Normalde BM'nin toplantılarında koruma ihtiyacı yok. Ama bu davranış bile Çinlilerin Uygurlardan aslında ne kadar çekindiğinin göstergesi şeklinde yorumlandı.

Son yıllarda Doğu Türkistan meselesinin sürekli BM'de gündeme gelmesi Doğu Türkistan meselesinin uluslararası bir meseleye dönüştüğünü gösteriyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.