Dünya'da Kirli Deniz Kalmayacak

Dünya'da Kirli Deniz Kalmayacak

Yeni üretilen robot balıklar sayesinde dünya'nın kirli denizleri temizlenecek.

Atila Altuntaş/Stockholm

İngiliz araştırmacılar, İspanya’nın kirli sahillerini temizlemek için düğmeye bastılar. Bilim adamları tarafından geliştirilen, 5 tane robot balık Biskay Körfezine bırakılarak, suyu kirleten her türlü maddeyi tespit edecek.

Pille çalışan robot balıklar, 1,5 metre boyunda olup, pili şarj edildikten sonra 8 saat görev yapabildikleri bildirilirken, balıkların bünyesinde hassas tarayıcı cihazların yerleştirildiği belirtildi.

Başlangıçta balıklar, Kuzey İspanya’da bulunan Gijon Şehrinin yakınındaki Biskay körfezinde denenecekler. Uzmanların bildirdiğine göre: Gemilerden atılan kirli atıklar, tankerlerden bırakılan kimyasal karışımlar ve buna benzer zararlı maddeler, robot balıklar tarafından hızlı bir şekilde tespit edilip, anında müdahale edileceği ifade edildi.

‘’Umarım bu balıklar sayesinde önümüzdeki süreçte, denize karışan zehirli maddeleri çok çabuk belirleyip engelleyebileceğiz’’ diyen, İngiliz Essex Üniversitesinde görev yapan Profesör Huosheng Hu, AFP haber ajansına verdiği demeçte: ‘’Tespit edilemeyen veya geç tespit edilen uzun süre suda kalmış zehirli maddeler denizlerimize çok büyük zarar veriyor’’dedi.

Şu anda sadece İngiltere’de üretilen bu robot balıkların tanesinin 30 bin dolar üzerinden piyasada satışa sunulacağı belirtildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :