Dünyanın gözü Türkiye'deki bu operasyonda!

Dünyanın gözü Türkiye'deki bu operasyonda!

Dünyada ilk kez kadavradan rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi'nde tıp literatürüne giren bu hastaya embriyo nakli yapılacak.

Yılbaşından sonra yapılacak nakil ve hamilelik haberi bütün dünya tarafından ilgiyle izleniyor.
 
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, ”Yılbaşından sonra embriyo naklini planlıyoruz” dedi.
Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada kadavradan ilk rahmin nakledildiği Derya Sert'in izlenmesine devam edildiğini belirtti. Özkan, İsveç, Japonya ve ABD başta olmak üzere bir çok ülkenin rahim naklinden sonra hamilelik haberini merakla beklediğini söyledi.
 
Dünyanın gözünün kendilerinin üzerinde olduğunu ve bu nedenle titiz çalıştıklarını anlatan Özkan, embriyoları yerleştirmek için aceleci olmadıklarını ifade etti. Rahmin hamileliğe hazırlanması için bazı verilerin istedikleri gibi olmasını beklediklerini bildiren Özkan, ”Yılbaşından sonra embriyo naklini planlıyoruz. Ama şuan için herhangi bir embriyo nakli söz konusu değil. Embriyoların birer ya da ikişer olarak nakledilmesine de karar vermedik. Herşey yolunda gitmesi bizi mutlu ediyor” dedi.
Gazetecilerin, ”Sert ikiz bebeğe mi hamile kalacak?” şeklindeki sorusuna Özkan, ”İkiz ya da üçüz gebelik söz konusu olabilir ancak bu duruma kadın doğum uzmanları karar verecek. Bu, dünyada bir ilk olacak. Başarılı olmak zorundayız. Riski en aza indirmek zorundayız. Bu yüzden acele etmeye gerek yok. Herşeyin normal sınırlarda olması gerekiyor. Hem anne hem de bebek sağlığı için bu çok önemli. Başarı bebekle olacak. Derya gebelik gerçekleştiği zaman çok mutlu olacak” diye konuştu.
Özkan, hamileliğin başarılı olması halinde rahim nakliyle ilgili mevzuatın konuşulabileceğini dile getirdi. Başarılı olunması halinde Türk tıbbının ufkunun açılacağına işaret eden Özkan, ”Hamilelik ve ardından doğacak bebek rahmi olmayan kadınlar için de büyük umut olacak. Bekleyen çok hasta var ama mevzuat olmadığı için bir sıralama yapmadık” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.