Dünyanın neresinde ne kadar Müslüman var?

Dünyanın neresinde ne kadar Müslüman var?

Pew Research Center tarafından yayınlanan raporda, dünyada 1 milyar 600 milyon Müslüman'ın olduğu ve bu nüfusun sadece yüzde 20'sinin Ortadoğu'da yaşadığını belirtiliyor.

Pew Research Center’ın tahminine göre, 2010 itibariyle dünyada 1 milyar 600 milyon Müslüman var. Bu dünya nüfusunun yüzde 23’üne tekabül ediyor. 

Yapılan son araştırmlara göre İslam şu anda Hristiyanlıktan sonra dünyadaki en büyük din konumunda bulunuyor. Bununla birlikte en hızlı büyüyen dinler sıralamasında yine İslam birinci sırada. 

Ve şayet mevcut demografik eğilimler bu şekilde devam ederse, Müslümanların sayısı, bu yüzyılın sonuna kadar Hristiyanların sayısını aşmayı bekliyor. 

Yedinci yüzyıldan bu yana Müslüman olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin ağırlığı Müslüman olmasına rağmen, bu ülkeler dünyadaki Müslüman nüfusun sadece yüzde 20’sine ev sahipliği yapıyor. Küresel anlamda Müslümanların yüzde 62’si İran, Türkiye Endonezya, Pakistan ve Bangladeş’in de dahil olduğu Asya-Pasifik bölgesinde yaşıyor. 

Endonezya ayrıca dünyanın tek ve en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkesi. Ancak PRC’nin araştırmasına göre 2050 yılına kadar çoğunluğun Hindu olduğu Hindistan, 300 milyondan daha fazla Müslümanla Endonezya’yı geçecek. Ve yine Avrupa’daki Müslüman nüfus da büyümektedir. Yaptığımız araştırmalara göre, 2050 yılına gelindiğinde Avrupa’nın yüzde 10’u Müslüman olacak.


ABD'DE NE KADAR MÜSLÜMAN VAR?

En iyi tahminimize göre, Müslümanlar ABD yetişkin nüfusunun sadece yüzde 1’inden daha azını oluşturmaktadır. 2014 yılında İngilizce ve İspanyolca olarak yapılan çalışmada, ABD nüfusunun sadece yüzde 9’u kendini Müslüman olarak tanımladı. İngilizcenin yanında Arapça, Farsça ve Urduca gerçekleştirilen araştırmalarda 1.8 milyon yetişkin ve her yaştan da 2.75 milyon Müslüman bulunuyordu. Bu anket aynı zamanda Müslüman nüfusun yüzde 63’ünün göçmen olduğunu tespit etmiştir. 

Bizim demografik çalışmalarımızdaki tahminlerde – hangi dinden olduğunu söylemek istemeyen insanlar dahil edilmemiş haliyle – 2050 yılına gelindiğinde Amerika’daki Müslüman nüfusu yüzde 2.1 ile ülkedeki en büyük ikinci din olan Yahudiliği geride bırakacak. Ve ABD’deki en büyük ikinci din grubu haline gelecek. 
Son zamanlarda Pew Araştırma Merkezi’nin raporunda green kart ile ikamet statüsünde bulunan Müslümanların oranı 1992 yılında yüzde 5 iken, 2012 yılında yüzde 10’a yükselmiş durumda. Bu yaklaşık 100 bin Müslümanı temsil etmektedir.


ABD'DEKİ MÜSLÜMANLAR NEYE İNANIYOR?

2011 yılında yapılan bir ankette ABD’li Müslümanların yüzde 48’i dini liderlerinin aşırıcılığa karşı gerekli sesi yeterince çıkarmadığın düşünüyor. Dini çoğulcu bir toplumda yaşayan ABD’li Müslümanlar, diğer Müslüman ülkelere göre daha fazla gayrimüslim arkadaşa sahiptir. 

Mesela diğer ülkelerde en yakın arkadaşım ‘Müslüman’ diyenlerin oranı yüzde 95 iken, bu oran ABD’li Müslümanlar için yüzde 48 oranındadır.

ABD’li Müslümanların yüzde 69’u, dini yaşamlarının çok önemli olduğunu vurguluyor. Onların yüzde 96’sı Allah’a kendilerini yakın hissettiklerini ifade ediyor.

Öte yandan ABD’li Müslümanların yüzde 65’i her gün Allah’a ibadet ettiklerini ifade ederken, yüzde 48’i de en az haftada bir kez ibadet ettiğini söylüyor. Bu ölçülerin hepsi bir tarafa ABD’li Müslümanlar, dünyanın diğer bölgelerindeki Müslümanlara göre daha az dindar olmasına rağmen, Hristiyanlar gibi dindardırlar.

ABD’de yaşayan Müslümanların siyasi fikri olarak yüzde 70 Demokratlar, yüzde 11 de Cumhuriyetçiler öne çıkıyor. Öte yandan

ABD’deki Müslümanların sadece yüzde 39’u eşcinselliğin toplum olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünüyor. 2007’de yapılan ankette bu oran yüzde 45 civarındaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.