e-Nabız rekora koşuyor

e-Nabız rekora koşuyor

Türkiye'nin tek kişisel sağlık kaydı sistemi olan e-Nabız'a katılım, rekor seviyeye ulaştı.

e-Nabız sistemin tanıtımının üzerinden sadece 50 gün geçmiş olmasına rağmen hesabını aktif hale getiren kullanıcı sayısı 1 milyonu aştı. İnsanlar e-Nabız’da kaydını oluşturdu ve sağlık bilgilerini kayıt altına almaya başladı. Oturum sayısı 2.5 milyonu, sayfa görüntüleme sayısı ise 8 milyonu geçti.

Sağlık Bakanlığı, tüm vatandaşların laboratuvar tahlillerinden, radyoloji görüntülerine, hastane ziyaretlerinden, randevu geçmişlerine kadar tüm sağlık kayıtlarına erişebilecekleri, kendi istekleri doğrultusunda paylaşabilecekleri ve sağlıklarını bizzat kendilerinin yönetebileceği e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nin lansmanını 3 Nisan’da gerçekleştirmişti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, e-Nabız sisteminin tanıtımında, "Artık bilim ve iletişim bir taraftan parmağımızın ucunda olacak kadar yakın, diğer taraftan da dünyanın öbür ucuna ulaştırılabilecek kadar da kısa ama hızlı" demişti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci de lansmanda bu tür bir projenin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını anlatmıştı.

EN FAZLA RAĞBET GÖREN UYGULAMALAR ARASINA GİRDİ
e-Nabız, her geçen gün daha fazla insana ulaştı ve kısa sürede 1 milyon kişi tarafından kullanılarak sağlıkta son dönemlerde en fazla rağbet gören uygulama haline geldi.

e-Nabız'da neler var - İZLE

AVRUPALI SAĞLIK AKTÖRLERİ HAYRAN KALDI
Hatta uluslararası fuarlarda tanıtımına başlanan e-Nabız Sistemi, gittiği her yerde yerli yabancı tüm sağlık aktörlerinin ilgisini çekiyor. Özellikle Avrupa’daki diğer ülkelerin bakanlıkları ve sağlık hizmeti sağlayan kurum ve kuruluşlarının temsilcileri e-Nabız’ı incelemek için talepte bulunuyor.

ADIM ADIM E-NABIZ

 

 

 


İŞTE E-NABIZ'A DAİR TÜM AYRINTILAR
e-Nabız kişilerin muayene, tetkik ve tedavilerinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, kendi adına üretilmiş tüm sağlık bilgilerini yönetebildiği, tıbbi özgeçmişine tek bir yerden ulaşabildiği ve sadece kendisinin belirlediği yetki çerçevesinde hekimlerle paylaşabildiği sistem olarak geliştirildi.

BİR İLK
Güvenli olarak internet ve mobil cihazlar üzerinden erişilebilen e- Nabız Sistemi dünyanın en gelişmiş ve en kapsamlı sağlık bilişim altyapısına sahip olmasıyla bu alanda bir ilk niteliğinde.

e-Nabız tüm bu özellikleriyle kişilerin hayat boyu sağlık kayıtlarını tutabilmelerini mümkün kılan, bu yolla teşhis ve tedavi sürelerinin kalitesini ve hızını artıran, vatandaş ile hekimi arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan bir sistem.

Ritmik Rıdvan Dilmen'e e-Nabız'ı anlatıyor

TÜM SAĞLIK KAYITLARI TEK PLATFORMDA
Sistemin sunduğu hizmetlerinin tamamını bir süreç olarak sıralamak gerekirse:

Kişiler e-Nabız profiline girdikleri zaman MHRS’ye bağlanarak tüm kamu hastanelerinden randevu alabiliyor ve bu randevularının kayıtlarına erişebiliyor. Gittikleri sağlık tesislerindeki muayene, teşhis ve tedavi verilerinin tamamını profilinden inceleyebiliyor ve bu süreç içinde hangi tetkikler yapıldıysa hepsinin detaylarına ulaşabiliyor.

Raporlarıyla birlikte tüm laboratuvar tetkikleri ve radyoloji görüntüleri, reçeteler, konulan tanılar ve ilaç kullanım detayları gibi sürece ilişkin tüm veriler buna dahil. E-Nabız’a entegre çalışan Teletıp Sistemi'nden alınan tüm radyoloji görüntüleri, kişinin inceleyebilmesine ve bir sonraki muayenesinde dilerse hekimiyle paylaşabilmesine açık. Bu da tekrarlayan tetkiklerin, çekimlerin ve radyasyon maruziyetlerinin önüne geçiyor.

Bununla birlikte kişi, gittiği sağlık tesisine dair tüm tedavi sürecini hizmet kalitesi açısından değerlendirilebiliyor ve ilgili yorumunun sağlık tesisine iletilmesini sağlayabiliyor. Bu görüşler, bakanlığın sağlık hizmetlerini geliştirmesinde yol gösterici nitelikte olarak tanımlanıyor.

GİYİLEBİLİR SAĞLIK TEKNOLOJİLERİYLE ENTEGRE
Mobil uygulamaları ile her an her yerden erişilebilen e-Nabız sistemine adım, nabız gibi verileri ölçen akıllı bileklikler, bluetooth özellikli tansiyon, şeker ölçüm cihazları ve tüm GSM operatörlerinin sağlıkla ilgili uygulama ve cihazları entegre olabiliyor.

Bu yolla kişiler, tüm bu verileri sistemine kaydedebiliyor ve 7/24 sağlık profilini güncelleyebiliyor. Sistem, kişilerin “tansiyon, şeker, nabız, ağırlık, adım, kalori” vb. bilgilerini sisteme dilerse kendisinin ekleyebilmesini, dilerse elektronik mobil sağlık cihazlarından otomatik olarak veri gönderebilmesini sağlıyor.

ACİL DURUMLARDA E-NABIZ
Sistemin mobil uygulamasının sunduğu en önemli hizmetlerden bir tanesi de 112 Acil butonu. Vatandaşlar, e-Nabız sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 Acil butonunu kullanarak acil durumlarda kendisinin ya da yakınlarının yaşadığı veya çevresinde gerçekleşen ve acil müdahale gerektiren bir olayda, acil servisi haberdar edebiliyor ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle en kısa sürede bölgeye ulaşılmasını sağlayabiliyor.

Yakın zamanda işitme engelli vatandaşlar, 112 Acil butonunu kullanarak kendilerine ambulans gönderilmesini sağlayabilecekler.

KİŞİSEL SAĞLIK BİLGİLERİNİN GİZLİLİĞİ VE GÜVENLİĞİ
En büyük önemi taşıyan ve en fazla merak edilen gizlilik ve güvenlik konusuna gelince; “kişilerin, e-Nabız’da paylaşmış olduğu bilgiler, kişilerin onayı dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük altında bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile hiçbir nedenden ötürü paylaşılamaz.

Yasal düzenlemelerle bu bilgilerin açıklanmasını gerektiren bir durum gerçekleşmediği sürece hiçbir istisna ile bu bilgiler açıklanmayacaktır” deniyor. Gizlilik ve güvenlik konusu Bakanlık için o kadar hassas bir konu ki; ebeveynlerin 15 yaşın altındaki çocuklarının sağlık kayıtlarına erişimini dahi birbirlerinin onayına sunuyorlar.

Öte yandan sistemin kullanımına dair hiçbir vatandaş için bir zorunluluk söz konusu değil. Sağlık verilerine erişim yapmak istemeyen vatandaşlar için sistem kullanılmayabiliyor. Bununla birlikte kişiler dilerlerse sistemde gözükmesini istemedikleri verilerini silme yetkisini kullanabilirler. Bu yetkiler sisteme e-Devlet şifresi ile girilerek ve SMS yoluyla gelen doğrulama koduyla kullanılabiliyor.

NASIL KAYIT OLUNUR?
e-Nabız profiline oluşturma ve sisteme giriş iki farklı yolla gerçekleşiyor. Vatandaşlar dilerlerse e- Devlet kapısından, e-Devlet şifreleri yoksa aile hekimine başvurarak giriş yapabiliyor. e-Devlet kapısından kullanım koşulları okunup kabul ettikten sonra sisteme dahil olunabiliyor.

Aile hekimine başvurulduğunda ise doldurulan bir onay formuyla birlikte geçici şifrenin SMS yoluyla telefona gönderilmesi sağlanıyor.

Aile hekiminden şifre edinme


50 GÜNDE 1 MİLYON REKORU
Bakanlığın, altyapısını tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ederek oluşturduğu e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, 3 Nisan’da tanıtıldıktan kısa süre sonra 1 milyon kullanıcıya erişerek bu alandaki ihtiyacı nasıl karşıladığını gösterdi.

Bütün bu özellikleriyle e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi, tüm vatandaşların sağlık kayıtlarının tek bir platformda toplanmasını, bu kayıtlara vatandaşların erişimini, dilerse hekimi ile paylaşmasını, yani sağlığının 7/24 kontrol altında tutulabilmesini mümkün kılıyor. Bu da bu kullanım hızının giderek artacağı anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.