Economist, AK Parti ve Erdoğan'a karşı HDP'ye oy istedi!

Economist, AK Parti ve Erdoğan'a karşı HDP'ye oy istedi!

İngiliz The Economist dergisi son sayısında AK Parti ve Erdoğan’a karşı açıkça HDP’ye oy verilmesi gerektiğini yazdı.

2004 seçimlerinde Bush'u destekleyen, Lakabı baskıcı yönetimi sebebiyle Demir Leydi olan İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'a özgürlük savaşçısı diyen ve 2011 seçimlerinde de CHP'ye oy isteyen The Economist, 7 Haziran seçimleri için HDP’ye oy verilmesi gerektiğini yazdı.

İngiliz The Economist dergisinde Türkiye’deki seçimde “Neden Kürtlere oy vermek gerekir” başlıklı yazının giriş bölümünde Erdoğan yönetimindeki AK Parti’nin 12 yıllık iktidarında yaptığı atılımlara vurgu yapıldıktan sonra Türkiye ile ilgili kara tablo çizildi.

Sözcü-Taraf-Zaman dili

AK Parti karşıtlığı ve HDP destekçisi olarak bilinen Amberin Zaman’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı Economist’teki makalede, Merkez Bankası’nın baskı altına alındığı ve büyümenin yavaşladığı, AB müzakerelerinin bir yere varmadığını, Çözüm Süreci’nin durduğunu ve övünülen dış politikanın başarısız olduğu öne sürüldü.

Tayyip Erdoğan’ın Gezi ayaklanmasını sert bir şekilde bastırdığını ve sonrasında milliyetçi, otokratik ve hoşgörüsüz hale geldiği nitelemesinde bulunulan yazıda internetin sansüre uğradığı, muhalif gazetecilerin susturularak cezaevlerine atıldığı belirtildi.

De Gaulle ve Putin benzetmesi

Başkanlık sistemine kötü bir fikir denilen yazıda bunun Erdoğan’la birlikte hızla otoriterliğe ve yolsuzluğa yol açacağı ve AB hedefinden sapılacağı iddia edilerek Türkiye’ye Charles de Gaulle, hele bir Vladimir Putin’in gerekmediği ifade edildi.

AK Parti’ye salt çoğunluk verilmesin

AK Parti’ye salt çoğunluk verilmemesini isteyen Economist, seçmenlerin anlaşmaya dayalı bir anayasa değişimi, seçilmiş valiler için güçlü bir muhalefet partisine ihtiyaç duyduğunu bunun da HDP olduğunu yazdı.

Muhalefeti eleştirip HDP’ye oy istedi

CHP ve MHP’nin etkisiz olduğunun öne sürüldüğü yazıda en güçlü muhalefet figürünün yüzde 10 seçim barajı eşiğinde olan Kürt partisi HDP ve Selahattin Demirtaş olduğu vurgulanarak Erdoğan’ın yürütmeyi terk etmesi ve Kürt barış süreci için önemli olduğu belirtildi. Economist son cümlesinde ise açıkça “Türkler HDP için oylarını vermelidir.”dedi.

 

 

Haber 10

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.