Economist: Demirtaş hatalarını kabul ediyor

Economist: Demirtaş hatalarını kabul ediyor

İngiltere'de haftalık yayımlanan The Economist dergisi son sayısında, HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın, 'gelinen noktada hataları olduğunu' kabul ettiğini bildirdi.

İngiltere'de haftalık yayımlanan The Economist dergisi son sayısında, Türkiye'de Kürt Sorunu'nda gelinen noktayı değerlendirdi. Dergi, "bir dönem Türkiye'nin Kürtlerinin umudu olan HDP'nin köşeye sıkıştırıldığı" yorumunda bulundu.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la Ankara'daki ofisinde yapılan bir mülakatın da aktarıldığı Economist'teki yazının başlığı, "Yıpratma savaşı".

Economist ilk olarak HDP'nin son kamuoyu araştırmalarına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile erken seçime gidilmesi halinde muhtemelen yüzde 10 barajını aşamayacağını ve Meclis'e giremeyeceğini belirtiyor.

Dergiye göre bunda en büyük pay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ait:

"Erdoğan, yeniden Meclis'te çoğunluğu elde etmek için Türkleri bir daha sandığa götürdü. Kürt kentlerinde havan topları ve tanklarla militanlara saldırdı. Ana akım medyayı HDP'ye kapadı ve Sayın Demirtaş da dahil olmak üzere HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdı. HDP'nin 59 milletvekilinden en az 50'si, faaliyetleri yasaklı PKK'yı desteklemekle suçlanıyor.

"Sayın Erdoğan, Türkiye'nin 'terör örgütü' olarak nitelendirdiği, çok sayıda Kürdün ise ulusal davalarının bayraktarlığını yaptığını düşündüğü PKK'nın kökünü kurutma sözü verdi."

'HDP DE SORUMLU'

Economist ise Türkiye'de yaşananlarda HDP'nin de sorumluluğu olduğu görüşünde:

"HDP, Türkiye'nin güneydoğusundaki kentlerde alanı PKK'yla bağlantılı militanlara bıraktı. Türkiye'nin batısındaki sempatizanlarından çoğunu partiden soğuttu.

"Aralık ayında Türkiye, bir Rus jetini düşürmesi sonrsı Rusya'yla diplomatik bir kriz yaşarken, Sayın Demirtaş resmi bir ziyaret için Moskova'ya gitti, Ankara'yı eleştirdi. Şubat ayında bir HDP milletvekili (Van Milletvekili Tuğba Hezer) 29 kişiyi öldüren PKK'nın bir intihar eylemcisi için kurulan taziye çadırını ziyaret etti."

'GELİNEN NOKTADA BİZİM DE HATAMIZ VAR'

Selahattin Demirtaş ise Economist'e yaptığı açıklamada, geçen yıldan bu yana 1000'den fazla kişinin öldüğünü, Türkiye'de "şiddet sarmalının iç savaşa dönüşme tehdidi olduğu"nu söyledi.

Demirtaş mülakatta Economist'in deyimiyle "Bir Türk siyasetçide pek alışılmadık şekilde"kendilerinin de gelinen noktada hataları olduğunu kabul ediyor.

DEMİRTAŞ: ERDOĞAN İLE ANLAŞMA İHTİMALİ YOK

"İnsanlar kasabaları kimin yıktığını biliyorlar ancak onları korumak da parti olarak bizim görevimizdi" diyen Demirtaş, HDP'nin, "Kürt Sorunu'na müzakere yoluyla çözüm bulunması" yolunda çaba harcamaya devam edeceğini belirterek ancak Erdoğan'la anlaşma ihtimalinin olmadığını vurguladı.

"HER ŞEY DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR"

Cizre'de Şubat ayında 100'den fazla kişinin "öldürüldüğünü" iddia eden Economist, yazıyı şu satırlarla noktaladı:

"Diyarbakır merkezli bir düşünce kuruluşu olan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin başkanı Mehmet Kaya, 'Temsilcilerinin mahkeme kararıyla parlamentodan atılmaları halkı, PKK'ya artık silah bırak diyemeyeceği bir noktaya getirecektir' diyor.

"HDP geçen yıl bazı yanlışlar yapmış da olsa, bu partiye oy vermiş ve onu Meclis'e sokmuş milyonlarca Kürdü oy hakkından mahrum etmek sadece her şeyin daha da kötüleşmesine yol açacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.