Melis Alphan'tan One Love'da içki içtik yazısı

Melis Alphan'tan One Love'da içki içtik yazısı

Melis Alphan: "Eyüp'te bira festivali" istemeyiz dediler... Yaptık, oldu.

Efes Pilsen'in 11 yıldır sponsor olduğu Efes One Love Festival'e "Eyüp'te bira festivali istemiyoruz" tepkilerinden sonra festivale içki yasağı geldi. Hürriyet yazarı Melis Alphan da One Love'a gidenlerden.. Bugün Hürriyet'teki köşesinde "Bira festivali istemeyiz dediler... Yaptık, oldu" başlıklı yazısında festivalde nasıl içki içtiklerini yazdı.

YASAKLAYARAK ALKOLÜN ÖNÜNE GEÇİLMEZ

Onlar da gayet iyi biliyor...
Alkolü yasaklayarak alkolün önüne geçemeyeceklerini.
Öyle olsa bugün ne İran'da ne Pakistan'da koca bir topluluk ağzına alkol süremezdi. Ama maşallah, alkol ne kelime, buralarda narkotiğin de türlüsü gırla.
Yasaklar delmek için, malum.
Bizde de baştan beri amaç gettolaştırmak, içki içenleri dışarı kusmak.

BURSA KIRMIZI SOKAKLAR OLUŞTURACAĞIZ DEDİ

Bandı 2005'e kadar geri saralım.
14 Ekim 2005'te İçişleri Bakanlığı, hazırladığı genelgede içkili yer bölgelerini belediye meclisleri ile il genel meclislerinin tespit edeceğini hükmetti.
Bursa Belediyesi genelgeyi havada kaptı, "Alkollü işletmeleri bir yere toplayacağız. Sadece içkili mekânların bulunduğu 'KIRMIZI SOKAKLAR' oluşturacağız" dedi.

DENİZLİ ŞEHİR DIŞINA ALACAĞIZ DEDİ

Denizli'nin AKP'li Belediye Başkanı "İçki sigaradan daha mı iyi? Birçok yerde sigara yasaklanıyor, konu alkol olunca medya ayağa kalkıyor" diyerek içkili yerleri şehir dışına taşıma kararı aldıklarını ilan etti.

GÖKÇEK TRANSEKSÜELLERİ CİNNAH'TAN GÖNDERDİ

 Melih Gökçek işi belden aşağı vurarak "Ankara'da transseksüeller Cinnah Caddesi'nde dururdu. Buradan gönderildiler. Bunları geri mi döndürelim?" diye sordu.

Bu cüretin nedeni Başbakan'ın "Gençliğin geleceğini karartmayacaksınız. Gençliği alkol düşkünlüğüne karşı korumada devlete verilen görevi yapıyoruz" sözleriydi.

KİM TAKAR DANIŞTAY'I

- Ankara Büyükşehir Belediyesi, parklarda içki yasağı uygulamasına gitti.
- Konya'da belediyeler sosyal tesislerde içki satışını yasakladı.
- Malatya'da hafta sonu açık işyerlerinden alınan ruhsatın harcı, diğer işyerleri için yüzde 10-20 yükseltilirken, birahaneler için yüzde 50 artırıldı.
- Denizli'de içkili yerlerin şehir dışına çıkarılması kararı alındı.
- Antalya Gazipaşa, Demre, Finike, Gündoğmuş, Korkuteli, Kemer, İbradı ve Kumluca'da içki yasağı uygulandı.
- İzmit Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti kendilerinin olan otel ve misafirhanelerde içki satışını yasakladı.
Ardından 2006'da Danıştay, Ankara Barosu'nun genelgenin iptali istemiyle açtığı davada yürütmeyi durdurdu.
Görünen köy kılavuz istemez; Danıştay da içkili yerlerin tecrit anlamında şehir yaşamının dışına itilmesi sonucu çıkarılabileceğine dikkat çekti.
Ama kim takar Danıştay'ı...

2008'DE İBB YASAKLADI

- 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kiraya verdiği ve içkili restoran olarak kullanılan mekânların kira sözleşmeleri iptal edilmeye başlandı.
Aralarında tarihi Moda İskelesi ve Üsküdar Salacak'taki Denizkızı Restoran'ın da bulunduğu mekânların işletmeleri değişti, sosyal tesis haline getirilen mekânlarda alkollü içki servisi yasaklandı.

PLAJ YÜZME YERİDİR İÇKİ İÇİLİR Mİ

İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu "Alkol satmıyoruz, ne olacak! İçki yasağı türban yasağının yanında basit kalır" dedi.
- 2009'da Isparta'nın Eğirdir ilçesi belediye başkanı Altınkum plajında içki içilmesini yasaklarken gerekçesi "Plaj dinlenme ve yüzme yeridir. Plajda içki içilir mi?" oldu.

2010'DA YILDIRMA POLİTİKALARI

- Çankırı Valisi izin verilenler dışında halka açık yerlerde içki içilmesini yasakladı.
O zaman sözde liberaller "yasak" lafının abartılı olduğunu, bunun daha ziyade "lokal kısıtlamalar"dan ibaret olduğunu yazıp çiziyordu. Hem zaten ABD'de de bir dönem (80 yıl önce!) içkinin yasak olduğuna vurgu yapıyorlardı. Tabii sonradan yasağın yasadışılığı artırdığı için iptal olduğunu belirtmeden...
- 2010'dan itibaren yıldırma politikaları güdülmeye başlandı.

LOKAL KISITLAMALAR BİRİKTİ DAĞ OLDU

Bodrum'da bile gece 12'den sonra sokaktaki masalarda oturulmasından tutun da Beyoğlu'ndaki sokaklardan masaların toplatılmasına kadar varan bir dizi müdahale... Bu "lokal kısıtlamalar" birikti birikti, dağ oldu.
Merkez Haber Ajansı'nın 81 ilde yaptığı araştırmaya göre 62 ilde çeşitli kamu kuruluşları ve kamuya açık yerlerde içki içme veya içki satma yasağı uygulanıyordu.

MAHALLEMİZDEN ÇIKIN BASKISI

İş öyle bir raddeye geldi ki 10 yıldır sorunsuz ve çevreye zarar vermeden devam eden Efes Pilsen One Love Müzik Festivali'nin önce adından Efes Pilsen çıkarıldı, ardından "mahallemizden çıkın" baskısı yapıldı.
One Love mahallesi Eyüp'te kaldı lakin festival sabahı gelen esrarengiz telefonlardan sonra festival dahilindeki işletmeler alkollü içki satmayacakları açıklamasını yaptı.

KARABORSA SATILDI HERKES DEMLENDİ

Ne oldu derseniz...
Festival mekânının içindeki insan sayısı kadar kişi alan dışında karaborsa satılan ve saat başı fiyatı artan biraları aldı, semtin yol kenarındaki çimenliklere yayıldı ve demlendi.

BİRA FESTİVALİ İSTEMEYİZ DEDİLER YAPTIK OLDU

"Eyüp'te bira festivali" istemeyiz dediler...
Yaptık, oldu.
10 yıldır müzikten başka şeyle özdeşleşmeyen One Love, Eyüp'te bira festivaline dönüştü.
Yasaklara devam, elbet bir boşluk bulunur. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.