Egemen Bağış: 3 dönem şartının kalkmasına karşıyım

Egemen Bağış: 3 dönem şartının kalkmasına karşıyım

Bağış, "3 dönem şartının kalkmasına karşıyım çünkü 3 dönem şartının partimizi güçlendireceğine inanıyorum" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 1 Mayıs'ın artık insanların birbirine düşürüldüğü değil birlikte kutlandığı bir gün haline geldiğini söyleyerek, ''Bu ülke için emeğini sarf eden herkesi kutluyorum'' dedi.

Bağış, Kanal 24'te 1 Mayıs kutlamaları ve gündemdeki diğer konulara ilişkin soruları yanıtladı.

BAĞIŞ'TAN 1 MAYIS MESAJI

Bütün emekçilerin bayramını kutlayan Bağış, 1 Mayıs'ın artık insanların birbirine düşürüldüğü gün olmaktan çıkarılıp, hep beraber kutlanan günler haline geldiğini kaydetti. Bağış, işçi bayramının resmi tatil edilmesinin AK Parti hükümetinin çabalarının eseri olduğunu söyleyerek, bugünkü kutlamaların da olgunlukla geçtiğini, 1977'deki 1 Mayıs'ın bu millete yaşattığı günlerin geride kaldığını bildirdi.

Bakan Bağış, emekçilerin kendi konularını gündeme getirmek için bu kutlamaların bir fırsat olduğunu ancak bunun da demokratik kurallar çerçevesinde yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, ''Birbirimizi değiştiremeyeceğimiz kesin. Farklılıklarımızla iç içe yaşıyoruz ve birbirimizle empati kurarak Türkiye'yi daha demokratik ve müreffeh bir ülke haline getirme konusunda attığımız adımları sürdürmeliyiz'' diye konuştu.

Bağış, ''Bu ülke için emeğini sarf eden herkesi kutluyorum. Allah razı olsun diyorum ama birlikte daha çok emek sarf etmemiz lazım çünkü bu ülkenin hak ettiği daha yüksek standartlara ulaşmamız lazım'' ifadesini kullandı.

3 DÖNEM ŞARTININ KALKMASINA KARŞIYIM

AK Parti'de 3 dönemden sonra milletvekilliği seçilme yasağının kalkacağı ve kendisinin de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hazırlandığı yönünde bugün bir gazetede çıkan haberin hatırlatılmasına karşılık Bağış, bunların çok boş varsayımlar olduğunu söyleyerek, şu anda ortada bir yerel seçim durumu olmadığını, İstanbul belediye başkanlığı için de bir arayış bulunmadığını kaydetti. Bağış, Kadir Topbaş'ın eskiden beri çok saygı duyduğu, ''ağabeyi'' diye nitelendirdiği ve desteklediği birisi olduğunu belirterek, AK Parti belediyelerinde değil İzmir ve Antalya gibi CHP belediyelerinde krizler yaşandığını aktardı.

Bağış, kendisinin siyasetçi olarak Genel Başkan ve Genel Merkez'in verdiği görevleri en iyi şekilde yapmaya çalıştığını ifade ederek, 3 dönem şartının kalkmasına da karşı olduğunu bildirdi. Bağış şunları söyledi:

''3 dönem şartının kalkmasına karşıyım çünkü partimizin kurumsallaşması adına, yeni fikirlere fırsat açmak adına, 3 dönem şartının partimizi güçlendireceğine inanıyorum. Aynı kişiler ve aynı fikirlerle bir yere kadar gidebilirsiniz, yeniliklere kapı açmak lazım.''

9 Mayıs Avrupa Günü'nde gerek Ankara gerek diğer tüm illerde çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirten Bağış, kendisinin de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Gençlik Parkı'ndaki etkinliklere katılacağını bildirdi.

AB'NİN İLKELERİNE İHTİYACIMIZ VAR ÜLKELERİNE DEĞİL

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Türkiye aleyhtarı açıklamalarının hatırlatılmasına karşılık Bağış, Avrupa'nın son 100 yılın en kritik ekonomik krizini yaşamakta olduğunu, bunun insanların işlerini kaybetme korkusunu ve milliyetçiliği tetiklediğini anlattı. Irkçı partilerin yüksek oy alma nedeninin bu ekonomik kriz olduğunu söyleyen Bağış, Sarkozy'nin de bu akımları kendi partisine yönlendirmeye çalıştığını ve Türkiye'nin AB üyeliğini istismar konusu yaptığını kaydetti. Bağış, 6 Mayıs sonrasında Fransa'nın tutumunun daha makul bir seviyeye geleceğine inandığını söyleyerek, Türkiye gibi önemli bir pazarı küstürmenin Fransa'nın da işine gelmeyeceğini vurguladı.

AB ile tam üyelik müzakere sürecinin iki boyutlu bir biçimde devam etmekte olduğunu hatırlatan Bağış, birinci boyut çerçevesinde Türkiye'nin kendi reformlarını yapmayı sürdürdüğünü, bu süreçte çok kararlı olduklarını ve ''papaza kızıp oruç bozmak niyetinde olmadıklarını'' kaydetti. Bağış, ''AB'nin ilkelerine ihtiyacımız var, ama ülkelerine yok'' diyerek, Türkiye'nin 16 milyonluk Hollanda nüfusu kadar sayıdaki öğrencilerine tablet dağıttığını, bunun de ufuklarının ne kadar geniş olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Bakan Bağış, vize serbestliği konusunda ''haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak lazım'' diyerek, Türkiye'nin kişi başına düşen gelirinin 20 bin dolara çıktığı zaman AB ile vizelerin kendiliğinden kalkacağını, Fransa seçimleri nedeniyle şu anda Avrupa'daki bütün karar mekanizmalarının kitlendiğini bildirdi.

TANKLARI SIRAYA DİZİP MARŞ SÖYLEMENİN BAYRAM HEYECANINA UYDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

19 Mayıs törenleri konusundaki soruları da yanıtlayan Bağış, milli bayramları milletin hep beraber kutladığı bir hale getirmek gerektiğini söyleyerek, ''Tankları sıraya dizip, bazı marşlar eşliğinde resmi geçitten geçirmenin bayram heyecanı ile çok uyumlu olduğuna inanmıyorum'' diye konuştu. Bağış, Rusya, Küba ve Kuzey Kore tipi bu kutlamaların kendisine suni geldiğini belirterek, milli bayramların kendilerinin de milli bayramı olduğunu ve şu andaki durumlarını Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının hayatlarını riske atarak bu ülkeyi kurmalarına borçlu olduklarını, kimsenin gizli gündem aramaya kalkmaması gerektiğini anlattı.

Bakan Bağış, Kıbrıs müzakereleri konusunda da BM'nin uluslararası bir toplantı düzenlemesi gerektiğini söylediklerini belirterek, ''Sabah güneş doğduğunda iki ayrı devlete doğuyor'' dedi. Bu iki devletin ya birleşeceğini ya da iki devletin kendi aralarında uzlaşabilecekleri başka bir çözüm yaratılacağını söyleyen Bağış, kendi arzularının liderlerin el sıkışarak, siyasi eşitliğe dayalı bir uzlaşı bulmaları olduğunu belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.